Pagina 9 van 9
Re: Heide 2016
Geplaatst: do 20 okt 2016, 10:38
door Hans
Hoe komt het eigenlijk dat heidehoning zo stroperig en daardoor moeilijk te oogsten is?
Ik heb voor het eerst sinds jaren weer heidehoning en heb er aardig mee gestoeid voor het in de potjes zat.
Ik heb op het web en imkerpedia gezocht maar ben toch wel benieuwd hoe het komt. Ik weet dat dunne honing te vochtig kan zijn. Mijn heidehoning heeft 18% maar dat mag dacht ik zelfs 23% zijn.
Het lijkt alsof bij heidehoning het vochtpercentage niet doorslaggevend is voor de stroperigheid.
Ben echt benieuwd en laat me graag onderwijzen!
Gebruiken jullie allemaal een panty om door te laten lopen of ook wel de 2 zeven?
Gr.
Hans
Re: Heide 2016
Geplaatst: do 20 okt 2016, 12:23
door ErikS
Officieel is heidehoning een niet-newtonse vloeistof. Als je daarop googled kom je vanalles tegen. Ook het zoekwoord dilatant en reologie geeft info.
Re: Heide 2016
Geplaatst: do 20 okt 2016, 12:28
door maartenkleijne
Ik heb me ooit laten vertellen dat het hoge gehalte eiwit van belang is voor de viscositeit..
Re: Heide 2016
Geplaatst: do 20 okt 2016, 12:50
door Hans
Hoi Erik,
Dat zijn informatieve termen. Voor een alfa / gamma man lastig maar ik snap de strekking.
Evenwel beschrijven deze termen de eigenschappen van niet-Newtoniaanse vloeistoffen maar wat nu precies ervoor zorgt dat iets als heidehoning van zichzelf zo stroperig is wordt mij niet duidelijk. Het is anders dan de meeste soorten honing. Ik las hiervan ook voorbeelden dat deze stroperiger wordt als je er in roert door de afschuifkracht (als ik het goed heb) maar wat maakt heidehoning nu van zichzelf zo stroperig?
Wel handig dat je even wijst op de terminologie.
Maarten, ik zal daar ook op verder zoeken.
Re: Heide 2016
Geplaatst: vr 21 okt 2016, 09:48
door joselito
Heidehoning is thixotropisch. Dat betekent dat de honing bij niet bewegen stroperig wordt. Ik kan hier de potten onderste boven houden zonder dat er honing uitloopt. Toch is de honing niet gekristalliseerd. Als ik er in ga roeren wordt de honing door de wrijving die dit creƫert terug vloeibaar.
Hetzelfde gebeurd bij het kolben. De naalden roeren in de honing waardoor de honing tijdelijke vloeibaar wordt en zodoende kan geslingerd worden.
Re: Heide 2016
Geplaatst: vr 21 okt 2016, 11:05
door Hans
Dank! Ja bij mij ook vast in de potten. Zo hoort het ook anders is het geen echte heidehoning, toch.
Ik las ergens op een Duits forum dat de stroperigheid van heidehoning komt door eiwitverbindingen die niet voorkomen in andere soorten honing.
Dat wijst in de richting van de opmerking van Maarten.
Ik dacht altijd dat je met kolben de honing uit de cellen duwde en zo loskomt, maar het is dus anders. Weer wat geleerd!
Gr. Hans
Re: Heide 2016
Geplaatst: ma 03 apr 2017, 13:39
door ErikS
bee-tree schreef:ErikS schreef:w merkus schreef:P8160001.JPGhier is dan die foto
vind het een briljant idee!
Nu nog een wasdeksel snijvariant

Tikkeltje vergeetachtig, Erik ? Hoezo ?
Vorig jaar vond je het E-breadknive een briljante wasdeksel-snijvariant.

Zjef

bedankt voor de reminder.
Ik heb brede ramen in mijn DB kasten en kan niet altijd "glad" schoonsnijden tegen het hout, dus leuke aanvulling.
Re: Heide 2016
Geplaatst: ma 03 apr 2017, 14:32
door Hans van der Post.
Gaat de heide nu al bloeien?

Re: Heide 2016
Geplaatst: ma 03 apr 2017, 15:39
door ErikS
neen, niet aan deze kant van de aardbol.

Maar is ook van toepassing voor iemand die aan het zoeken is naar een andere manier van ontzegelen, had de link opgezocht en kwam deze opmerking nu pas tegen.