Pagina 1 van 1

Honing versus vriezer

Geplaatst: di 22 sep 2009, 20:35
door zanna
Vandaag van een andere imker gehoord.
In plaats van "de honing na het slingeren regelmatig om te roeren" .... de honing slingeren, later afschuimen, potten vullen en dan voor minstens twee maand de vriezer in. Dit zou de honing vloeibaar houden zonder dat dit ten koste komt van de kwaliteit.
Is er iemand die deze methode kent? Daar wil ik wel eens het fijne van weten.

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: di 22 sep 2009, 20:52
door m.kolsters.
Dag Zanna gewoon zelf doen,dan weet je het.(maar het is wel waar)

Tinus Kolsters
't Bakhuis

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: di 22 sep 2009, 20:59
door zanna
OK, ik wil dit wel doen maar ... heb nu geen honing om het uit te proberen.
Maar het is al "waar".
Ik ben benieuwd naar andere reacties

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 09:41
door joselito
De honing blijft op die manier inderdaad vloeibaar. Ik heb dit ooit gedaan. De honing bevriest niet echt maar wordt heel taai.
Alleen zie ik er het nut niet van in. Heb je honing die snel kristalliseert, dan gaat hij dat sowieso doen als je hem uit de diepvries neemt. Waarom minstens 2 maanden begrijp ik niet goed.

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 11:10
door Jaap v.Popering
Honing die in de vriezer bewaart wordt blijft inderdaad vloeibaar .
Ook heb ik wel eens ergens gehoord (ik weet niet meer waar )dat het H.M.F. gehalte ook niet veranderd.
Veel raathoning bewaart men ook op deze manier.

Jaap v P

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 11:41
door Jaap Langeveld
Loop je geen gevaar dat de potten stuk vriezen in de vriezer.Ik heb altijd geleerd dat glas stuk vriest tenzij er voldoende alcohol gehalte in het vocht zit.Jaap Langeveld

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 15:59
door Jaap v.Popering
Nee. Die vriezen echt niet stuk, maar je moet ze bij -20 graden niet stoten dan gebeurt dat wel

Jaap v P

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 19:46
door maartenkleijne
Het vriest alleen stuk als er meer dan 50% water in zit.
Bij honing zet de 20% water ietsje uit als het koud wordt maar de 80% suiker krimpt steeds verder naarmate het kouder wordt.

gr,
m

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: wo 23 sep 2009, 20:30
door boes
Ik heb het dit voorjaar ook gedaan Ik had iemand die hetliefst
vloeibare honing had . Zelfs koolzaadhoning blijft vloeibaar
maar op een paar dagen na het invriezen wordt hij dan toch hard.

Re: Honing versus vriezer

Geplaatst: vr 25 sep 2009, 20:08
door zanna
Bedankt voor de reacties.
Een leuk forum trouwens ... ik heb hier al veel opgestoken!