Pagina 1 van 1

Op de beginpagina -Bernagie

Geplaatst: zo 11 okt 2009, 18:54
door de vos roger
Bernagie - Borago officinalis

Bernagie, ook komkommerkruid genoemd, is een eenjarige bijenplant die houdt van een zonnige standplaats en een voedzame, doorlatende grond.
Hij stamt waarschijnlijk uit het Middellandse Zeegebied en werd door de Romeinen in heel Europa verspreid.
Deze plant is tamelijk vorstgevoelig en u zaait hem dus het best uit in het late voorjaar. U doet dit ook het best ter plaatse omdat de jonge plantjes zich moeilijk laten verplanten met hun lange penwortel.
Zowel de stengels als de eivormige bladeren zijn sterk behaard.
De bloemen zijn als vijfpuntige sterren. De meeldraden zijn tegen elkaar aangedrukt tot een kegeltje en steken buiten de bloemkroon uit.
De bloemkleur is helderblauw, soms ook wit (Borago officinalis alba).
De plant geeft witte pollen af en ook nectar, beide met een waarde van 5. Door deze hoge waarden zijn de bijen verzot op deze plant.
Om aan de nectar te geraken, dienen de bijen zich aan de vooroverhangende bloem vast te hangen en twee meeldraden van elkaar te halen.
Afbeelding
In voedzame en kalkrijke grond kan de plant uitgroeien tot een forse struik met een hoogte tot 80 cm.
De plant komt ieder jaar spontaan terug. Hij zaait zichzelf immers goed uit met zijn grote zwarte zaden. Als u de jonge plantjes niet weg schoffelt, heeft u het volgende jaar weer een hele reeks afstammelingen.
Bernagie is een echte zomerbloeier, de bloei spreidt zich uit van juni tot augustus.
Bernagie past zowel in de bloementuin als in de kruidentuin. Hij eist door zijn sterke groei veel ruimte op.
Niet alleen is deze plant een goede bijenplant, hij is ook een gewaardeerd kruidje met medicinale eigenschappen.
Van de jonge blaadjes kan thee gemaakt worden of ze kunnen fijngesnipperd bij de salade gevoegd worden. De blaadjes zouden een bloedreinigende werking hebben, urineafdrijvend werken, hoest en bronchitis verlichten en ook helpen bij reuma en bij hart- en nierkwalen.
Ook dipjes zouden verdwijnen als sneeuw voor de zon. Neem een glaasje witte wijn, roer er enkele fijngemaakte jonge blaadjes door en laat alles een hafuurtje trekken. Na het drinken van dit mengsel zou u zich er weer bovenop moeten voelen.
Wilt u van een nieuwe liefde dromen, zet dan een bosje bernagie op uw nachtkastje. Volgens een oud gebruik zou succes verzekerd zijn!
De mooie blauwe bloempjes van de bernagie vormen echter de delicatesse van de plant. De bloemetjes fleuren elke salade op en geven er de frisse smaak van komkommer aan.



roger

Re: Op de beginpagina -Bernagie

Geplaatst: zo 11 okt 2009, 22:22
door Bart de Coo
Toch moet mij over het komkommerkruid 1 ding van het hart. Ik vind pure bernagiehoning helaas niet zo interessant. Ik kreeg ooit een potje van iemand uit Noord-Holland. Daar zit/zat kennelijk een imker die zijn kasten op de bernagie had gezet (Groot, knalgeel stickeretiket). Zo ver ik weet is bernagie namelijk ook een echte groenbemester, vandaar pure bernagiehoning. De honing was gewoon goed, daar niet van, maar ik vond er kraak noch smaak aan zitten. Ik vond het een uitgesproken vlakke honing. Jammer.

Maar dat verhaal van dat nachtkastje. Mmmmm.


Groet,


[^]


Bart

Re: Op de beginpagina -Bernagie

Geplaatst: ma 12 okt 2009, 12:17
door Oude Essink
Ik vind pure bernagiehoning helaas niet zo interessant

1.de opmerkling laat onverlet de hoge drachtwaarde van komkommerkruid voor de bijen. 2. Over smaak gaan wij niet twisten.

Afbeelding

Re: Op de beginpagina -Bernagie

Geplaatst: ma 12 okt 2009, 16:15
door Wim Joosten
Toch zit er een negatief kantje aan dit kruid. Net als Jakobskruiskruid bevat deze plant pyrrolizidine alkaloïden. En deze stof kan na langdurig gebruik schade veroorzaken aan de levercellen.

Omdat Borago spp.pyrrolizidine alkaloïden bevatten zijn ze verboden voor voeding in België. Alleen Borago-olie is toegelaten als met ontledingsverslagen aangetoond wordt dat het geen pyrrolizidine alkaloïden bevat. Komkommerkruid is dan ook zeker af te raden tijdens de zwangerschap of borstvoeding...

Met vriendelijke groet,
Wim