Pagina 1 van 1

voederdeeg

Geplaatst: wo 28 jul 2010, 21:39
door Bjorn
Ik heb de zoekfunctie van het forum gebruikt maar ik vind niet wat ik zoek.

Wat is het "recept" om een goed voederdeeg te maken om op de ramen te leggen ?

mvg

Bjorn

Re: voederdeeg

Geplaatst: wo 28 jul 2010, 22:44
door jeroen181969
Hoi, Bjorn

Goed voerdeeg maken is lastig. Er wordt gesproken over een recept van 1 deel honing 1 deel poedersuiker.
Deze verhoudeing is echter "te zacht" en gaat "lopen" bij te hoge temeraturen in de kast met verkleving tot gevolg.

Je kunt het volgende doen:

Net als met pitzadeeg maken de poedersuiker op een vlakke ondergrond strooien (vulkaantje).
Giet in het midden vloeibare honing en begin dit van binnen uit te mengen, iedere keer wat honing toe voegend.

Het voerdeeg is goed als alle suiker "op" is en de bal niet meer plakt. De bal voelt dan ook droog aan.
Dit voer "loopt" niet en is ook geschikt voor arrestkooitjes.

Misschien is dit wat voor je.

Groet, Jeroen
Dronten

Re: voederdeeg

Geplaatst: do 29 jul 2010, 12:31
door Albert Stoter

Re: voederdeeg

Geplaatst: do 29 jul 2010, 12:58
door AndreasH
*peinst*

Heb je niet genoeg bezoekers Albert??? Of wil je een hogere ranking in Google??

Re: voederdeeg

Geplaatst: do 29 jul 2010, 21:04
door Albert Stoter
Da's off topic Andreas (de volgende keer wellicht een PB?) .
Ik heb geen andere motivatie dan het willen beantwoorden van de vraag van Bjorn. Ik hoop dat hij er mee geholpen is.

Re: voederdeeg

Geplaatst: do 29 jul 2010, 21:11
door AndreasH
:twisted:

Just kidding :D

Re: voederdeeg

Geplaatst: vr 30 jul 2010, 11:17
door Bjorn
Bedankt voor de reacties allemaal.

Voederdeeg zal dus niet voor dit jaar zijn daar ik nog niet beschik over eigen honing.
In de cursus inleiding tot de bijenteelt hebben we het nog niet over voederdeeg gehad maar er is ons wel op gedrukt om nooit 'vreemde honing' te geven aan de bijen om besmetting met o.a. amerikaans vuilbroed tegen te gaan.
Suikerdeeg daarentegen is dan geen probleem om te maken maar is het zinvol om suikerdeeg te maken of kan ik het dan beter op suikerwater houden ?

In het najaar start het volgende deel van de cursus en hoop ik natuurlijk weer veel op te steken maar ondertussen is het behelpen met lezen en vragen stellen op dit forum.

vriendelijke groeten
Bjorn