Suikers
Geplaatst: zo 14 jul 2002, 19:19
Let op: het bgint even moeilijk maar het mondt uit in goed nieuws!
In de Scientific American van juli 2002 stond voor de liefhebbers een boeiend artikel over suikers en hun rol in het lichaam, en bij genezing en het voorkomen van ziektes als hart en vaatziekten, stofwisselingstoornissen, kanker, auto-immuun ziektes zoals suikerziekte, etc.. Na de ontrafeling van het menselijk DNA is nu de beurt aan de eiwitten, die door DNA worden gemaakt. Intussen wordt al gewerkt aan de nog veel ingewikkelder klus om de rol van suikers op te helderen.
DNA is opgebouwd uit vier verschillende basen. Vier willekeurige basen kunnen op 256 manieren met elkaar combineren.
Eiwitten worden opgebouwd uit 20 verschillende aminozuren die 2 aan 2 telkens maar op 1 manier aan elkaar geplakt kunnen worden, met als gevolg dat vier willekeurige aminozuren '˜slechts' 16.000 combinaties kunnen vormen.
In ons lichaam komen 10 enkelvoudige suikers voor die echter op allerlei manieren aan elkaar geplakt kunnen worden. Zodoende kunnen vier willekeurige, enkelvoudige suikers op meer dan 15.000.000 manieren met elkaar gecombineerd worden. De grootste diversiteit aan chemische stoffen bestaat in ons lichaam uit meer of minder complexe suikerverbindingen, die ook weer met eiwitten of vetten gecombineerd kunnen zijn. Van school weten dat we suiker nodig hebben voor de energie. Dat klopt ook: het merendeel van de suikers die wij innemen wordt verbrand in de hersenen of de spieren; en tot zover maakt het weinig uit wat voor suikers dat precies zijn.
Een klein deel van de suikers die wij consumeren is echter onmisbaar voor het bouwen en gezond houden van de chemische fabriek die ons lichaam is, en ter bestrijding een voorkoming van tal van ziektes.
De mens was ooit vooral een vruchteter. We hebben nog steeds een typisch vruchteneters gebit (zoals sommige apen), (en niet zoals op sommige scholen werd geleerd een allesetergebit gelijk een varken, zoals iedereen weet die wel eens een varken van dichtbij gezien heeft). Dus evolutionair kregen wij vroeger zat binnen van een diversiteit van alle soorten enkelvoudige suikers uit alle fruit dat wij aten.
Tegenwoordig eten de meeste nog maar weinig fruit, niet meer dan een paar stuks per dag en de inname van suikers is hoofdzakelijk beperkt tot sacharose, kristalsuiker.
Het goede nieuws is nu dat honing misschien wel het enige product is waar alle enkelvoudige suikers in overvloed in zitten. Weer een andere manier van zeggen dat het eten van honing best wel gezond is en niet alleen lekker. Behalve alle goede enzymen en spore-elementen die in honing zitten is dus ook het feit dat alle soorten enkelvoudige suikers er inzitten nuttig voor natuurlijke weerstand tegen allerlei ziektes en voor het in stand houden van de vele miljoenen onmisbare stoffen die ons lichaam daar zelf van pleegt te maken.
In de Scientific American van juli 2002 stond voor de liefhebbers een boeiend artikel over suikers en hun rol in het lichaam, en bij genezing en het voorkomen van ziektes als hart en vaatziekten, stofwisselingstoornissen, kanker, auto-immuun ziektes zoals suikerziekte, etc.. Na de ontrafeling van het menselijk DNA is nu de beurt aan de eiwitten, die door DNA worden gemaakt. Intussen wordt al gewerkt aan de nog veel ingewikkelder klus om de rol van suikers op te helderen.
DNA is opgebouwd uit vier verschillende basen. Vier willekeurige basen kunnen op 256 manieren met elkaar combineren.
Eiwitten worden opgebouwd uit 20 verschillende aminozuren die 2 aan 2 telkens maar op 1 manier aan elkaar geplakt kunnen worden, met als gevolg dat vier willekeurige aminozuren '˜slechts' 16.000 combinaties kunnen vormen.
In ons lichaam komen 10 enkelvoudige suikers voor die echter op allerlei manieren aan elkaar geplakt kunnen worden. Zodoende kunnen vier willekeurige, enkelvoudige suikers op meer dan 15.000.000 manieren met elkaar gecombineerd worden. De grootste diversiteit aan chemische stoffen bestaat in ons lichaam uit meer of minder complexe suikerverbindingen, die ook weer met eiwitten of vetten gecombineerd kunnen zijn. Van school weten dat we suiker nodig hebben voor de energie. Dat klopt ook: het merendeel van de suikers die wij innemen wordt verbrand in de hersenen of de spieren; en tot zover maakt het weinig uit wat voor suikers dat precies zijn.
Een klein deel van de suikers die wij consumeren is echter onmisbaar voor het bouwen en gezond houden van de chemische fabriek die ons lichaam is, en ter bestrijding een voorkoming van tal van ziektes.
De mens was ooit vooral een vruchteter. We hebben nog steeds een typisch vruchteneters gebit (zoals sommige apen), (en niet zoals op sommige scholen werd geleerd een allesetergebit gelijk een varken, zoals iedereen weet die wel eens een varken van dichtbij gezien heeft). Dus evolutionair kregen wij vroeger zat binnen van een diversiteit van alle soorten enkelvoudige suikers uit alle fruit dat wij aten.
Tegenwoordig eten de meeste nog maar weinig fruit, niet meer dan een paar stuks per dag en de inname van suikers is hoofdzakelijk beperkt tot sacharose, kristalsuiker.
Het goede nieuws is nu dat honing misschien wel het enige product is waar alle enkelvoudige suikers in overvloed in zitten. Weer een andere manier van zeggen dat het eten van honing best wel gezond is en niet alleen lekker. Behalve alle goede enzymen en spore-elementen die in honing zitten is dus ook het feit dat alle soorten enkelvoudige suikers er inzitten nuttig voor natuurlijke weerstand tegen allerlei ziektes en voor het in stand houden van de vele miljoenen onmisbare stoffen die ons lichaam daar zelf van pleegt te maken.