Pagina 1 van 1

Anemoon

Geplaatst: wo 14 aug 2002, 16:08
door Oude Essink
Anemoon

Afbeelding
anemooncollage in samenwerking met Els Kleijendorst

Op dit moment bloeit de Herfstanemoon (Anemone japonica). De anemoon kent vele soorten, in het wild en in cultuur gebracht; zij behoort tot de Ranonkelfamilie ( papavers, vlier, gelderse roos) en heeft daarvan ook de kenmerken: alle zijn goede stuifmeelleveranciers.
De bloem is schotelvormig, heeft een dichte kring van meeldraden rond het vruchtbeginsel; de middelste krans rijpt het eerst en dan gaat het door naar binnen en naar buiten; nectar produceert de bloem niet. De Pollen verzamelaars van de Apiden vliegen er op; je ziet ook kevers en vliegen. De kelk moet de insecten aantrekken; het aantal kelkblaadjes varieert en ook de kleur. De Anemone blanda is blauw; de aantrekkelijke Anemone sylvestris is wit.
Bij gelegenheid van zijn 75e verjaardag maakte de glaskunstenaar Willem Heesen een vaas, waarbij de prachtige anemoon hem inspireerde: De Anemone-vaas.

Hennie oes


Afbeelding

Bijgewerkt door - Oude Essink op 14/08/2002 16:57:30

Re: Anemoon

Geplaatst: wo 14 aug 2002, 16:24
door maartenkleijne
Toevallig heb ik vorige week mogen konstateren dat de afgebeelde japanse anemoon uitbundig wordt bevlogen door de bijen. Vlakbij stond ook een veldje met de witte varieteit -die ik zelf eigenlijk de mooiste vind- maar daar kwam geen enkele bij op. Dat kan ook liggen aan het feit dat in hetzelfde plantsoen ook nog grote pollen kogeldistel stonden, waar eveneens druk op gevlogen werd. Wat de witte anemoon biedt als ze alleen staat weet ik natuurlijk niet maar ze is geen topfavoriet.

De sylvestris is een goede vroege bloeier vooral voor stuifmeel, en kan enorme tapijten vormen in bossen waar ze vroeger door tuinliefhebbers en plantverkopers is weggeoogst.
Heel dankbaar werk om hier en daar in het bos een stekje te poten. Het werkt het beste in het vroege voorjaar als ze net opkomen: overplanten en ze bloeien nog hetzelfde jaar. Elk volgend jaar zullen ze minimaal verdubbelen door zaad en wortelstok.
1 nadeel: konijnen zijn er ook dol op, maar sinds de nieuwe virusziekte van begin jaren 90 zijn er daar toch nog maar heel weinig van. Helaas?

Re: Anemoon

Geplaatst: do 15 aug 2002, 19:12
door ko visser
Hennie,
Moet je bij deze mooie anemoon http://home.planet.nl/~visse159/anemoon.jpger niet bijzetten dat deze in april bloeit? Anders gaan mensen die hem niet kennen misschien nu zoeken. Er zijn dan ook weer mooie varieteiten te bewonderen.

kv

Re: Anemoon

Geplaatst: za 17 aug 2002, 11:32
door Oude Essink
herfstanemonen
Hallo Ko; Je hebt gelijk, dat de afgebeelde blauwe Anemone blanda geen herfstanemoon is (heb ik ook niet beweerd overigens, maar ik kan mij de suggestie voorstellen) het is een zeer vroege voorjaarsbloeier.
Anemonen kun je zo kiezen, dat je het hele seizoen door bloemen hebt. Een paar herfstvarianten:
Afbeelding
De naam japonica duidt op een hele reeks varianten van de herfstanemoon (=Anemone x hybrida) alle soorten winterhard en sterk.

De afgebeelde Anemone vitifolia bloeit al vroeg in de herfst: van eind juli tot begin september; de plant is 100% winterhard en heeft witte bloemen vaak met een roze blos; hij lijkt dan op de roze japonica maar bloeit vroeger en komt van oorsprong uit Tibet.
Hennie oes


Afbeelding