Pagina 1 van 1

Koolzaad voor Bio-diesel, deel III.

Geplaatst: vr 29 nov 2002, 08:45
door Huib Koel
De correspondent, Ekke Overbeek van Het Financieele Dagblad schrijft op 29 november:

Tsjechië loopt in Europa voorop bij de toepassing van biodiesel

PRAAG/WARSCHAU - De Europese Commissie wil het gebruik van biobrandstof opvoeren. De nieuwe lidstaten ruiken een kans voor hun landbouw. Tsjechië loopt voorop.


'West-Europeanen kijken naar Oost-Europa als een achtergebleven gebied. Ik vrees dat ze niet bereid zijn iets van ons te leren', verzucht Petr Jevic in het Praagse instituut voor landbouwtechnologie. Zijn pessimisme is niet geheel terecht. De Europese Commissie werkt aan een nieuwe richtlijn die het gebruik van bio-afbreekbare brandstoffen moet verhogen. En op dat gebied is Tsjechië verder dan de Europese Unie. In 2005 moet 2% van het brandstofverbruik binnen de EU biologisch afbreekbaar zijn.

Jevic werkt al jaren aan de verbetering van de kwaliteit van biodiesel, een onderzoek dat van start ging toen het instituut nog de proeftuin van het hele Oostblok was. 'Diesel uit aardolie is een product dat al 150 jaar lang wordt geperfectioneerd. Het onderzoek naar biodiesel is nog maar een jaar of tien gaande. Er is nog enorme vooruitgang mogelijk', aldus Jevic. 'Het is de brandstof van de toekomst.'

De Europese Commissie hoeft hij niet meer te overtuigen. De EU wil minder afhankelijk worden van oliebronnen in instabiele gebieden als het Midden-Oosten en de voormalige Sovjet-Unie. Bovendien neemt Brussel het Kyoto-protocol over de reductie van schadelijke gassen serieus.

Behalve zuiniger motoren, waarover de Commissie afspraken heeft gemaakt met de auto-industrie, is meer nodig. Ook het gebruik van LPG (5% in 2015) en eventueel waterstof (2% in 2015) is niet voldoende. Daarom moet al in 2005 biobrandstof verplicht zijn. Dat wil zeggen biodiesel, dat voornamelijk wordt gemaakt uit koolzaad en biobenzine, zuivere alcohol.

Vooral biodiesel gooit hoge ogen. De EU heeft genoeg productiecapaciteit voor plantaardige olie, de verbranding is CO2-neutraal en er zijn geen ingrijpende wijzigingen nodig in de bestaande motoren en infrastructuur. Zuivere biodiesel is echter dertig eurocent per liter duurder dan gewone diesel, uitgaande van een olieprijs van $ 30 per vat. Bovendien is de kwaliteit van biodiesel nog altijd niet vergelijkbaar met die van traditionele brandstof. In Tsjechië was vorig jaar 1,9% van de verbruikte diesel afkomstig uit koolzaad, tegen 3% het jaar daarvoor. Die daling wordt veroorzaakt door de lagere olieprijs en de harde Tsjechische kroon, die gewone diesel goedkoper maken.

De Tsjechische boer krijgt subsidie op braakliggende grond die wordt ingezaaid met koolzaad. De automobilist betaalt minder btw indien hij aan de pomp kiest voor 'bionafta' dat voor 31% bestaat uit koolzaadolie. Tsjechië produceert zo'n 70.000 ton biodiesel per jaar. Dat is per inwoner meer dan Frankrijk, de grootste producent binnen de EU.

Behalve Frankrijk zijn binnen de Unie Oostenrijk en Zweden sinds begin jaren negentig actief op het gebied van biobrandstof , vooral in het openbaar vervoer. De handel in biodiesel is sinds 1997 spectaculair toegenomen. 'Koolzaad is een gewild product geworden', weet Jevic. 'De EU wil het liefst hier de ruwe grondstof kopen en dan vervolgens zelf verwerken en weer aan ons verkopen.'

Jevic vertolkt de angst van de toetredende landen. De EU kampt zelf met gesubsidieerde landbouwoverschotten en de boeren vrezen de concurrentie uit Oost-Europa. 'Brussel is niet geïnteresseerd in de Poolse landbouw. West-Europese landen willen alleen nieuwe afzetmarkten veroveren. Ze hebben er geen belang bij dat hier de productie op peil blijft of stijgt', vindt ook Mariusz Olejnik, voorzitter van de vereniging van Poolse koolzaadproducenten.

Op één punt is hij het echter roerend eens met de Europese Commissie: een verplicht percentage biobrandstof biedt toetredingslanden nieuwe mogelijkheden. Ruim 10% van het landbouwareaal in Polen ligt braak en het klimaat leent zich goed voor<