Een zeeprecept
Geplaatst: zo 06 apr 2003, 22:36
Enige tijd geleden kreeg ik van Ria van den Berg, Canada, een stukje eigengemaakte zeep. Deze zeep heeft zij "Gardeners friend" genoemd omdat het erg vuile handen bijzonder goed reinigt. Of eigenlijk moet ik zeggen schuurt, er is nl puimsteenpoeder en zand in verwerkt. Hierbij haar recept Gardeners friend:
Basis zeep:
200 g reuzel
400 g vet (Ria gebruikte elandvet)
100 g bijenwas
400 g olijfolie
verwarm tot het e.e.a. gesmolten is (in ieder geval boven de 48° C)
Los apart op:
135 g natronloog (kristallen) in
700 ml zacht water
laat afkoelen tot 34° C.
Voeg de loogoplossing heel voorzichtig aan het vet toe en zorg dat de temperatuur boven de 40° C blijft. Blijf 15 minuten roeren tot het mengsel verzeept. Giet het hierna voorzichtig in een grote plastic vorm en laat minstens een week rusten. Het geeft ca 1850 g zeep.
Na 1 week:
Neem 365 g zeep en schaaf ze. Voeg 80 ml citroensap toe aan 200 ml water. Verwarm dit zachtjes tot de zeep is opgelost, onder af en toe roeren.
Was tevoren een ½ kop zand en heb ¼ kop puimsteenpoeder klaar.
Voeg dit toe als de ze weer bijna stolt, roer flink. Doe het hierna in de vormpjes. Laat deze vormpjes zo langzaam mogelijk afkoelen. Leg ze na het stollen in de diepvries, hierdoor komt de zeep makkelijker uit de vormpjes los.
Als voetnoot schrijft Ria: "Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Gebruik wel handschoenen en kijk uit met het loog".
In het boekje "Zeep & geurtjes" wordt als extra bescherming ook een veiligheidsbril geadviseerd en dat vooral materialen gebruikt moeten worden die "loog- en hittebestendig" zijn. Ook wordt gezegd dat zowel de vet- als loogmassa dezelfde temperatuur moeten hebben bij het mengen, dat zal voor deze zeep dus boven de 48° C zijn. Tot slot wordt er gewaarschuwd dat er ook bij het verwijderen van de zeep uit de mallen nog handschoenen gedragen moeten worden omdat de loog nog werkzaam kan zijn.
Met de Engelse maat "cup" (kop) wordt het formaat van een gemiddeld koffiekopje bedoeld.
Ria, ik ben nog niet zelf aan het experimenteren toegekomen en het elandvet zal door iets anders vervangen moeten worden, maar zeep ga ik absoluut maken dit jaar.
Met vriendelijke groet,
Els
Basis zeep:
200 g reuzel
400 g vet (Ria gebruikte elandvet)
100 g bijenwas
400 g olijfolie
verwarm tot het e.e.a. gesmolten is (in ieder geval boven de 48° C)
Los apart op:
135 g natronloog (kristallen) in
700 ml zacht water
laat afkoelen tot 34° C.
Voeg de loogoplossing heel voorzichtig aan het vet toe en zorg dat de temperatuur boven de 40° C blijft. Blijf 15 minuten roeren tot het mengsel verzeept. Giet het hierna voorzichtig in een grote plastic vorm en laat minstens een week rusten. Het geeft ca 1850 g zeep.
Na 1 week:
Neem 365 g zeep en schaaf ze. Voeg 80 ml citroensap toe aan 200 ml water. Verwarm dit zachtjes tot de zeep is opgelost, onder af en toe roeren.
Was tevoren een ½ kop zand en heb ¼ kop puimsteenpoeder klaar.
Voeg dit toe als de ze weer bijna stolt, roer flink. Doe het hierna in de vormpjes. Laat deze vormpjes zo langzaam mogelijk afkoelen. Leg ze na het stollen in de diepvries, hierdoor komt de zeep makkelijker uit de vormpjes los.
Als voetnoot schrijft Ria: "Het lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. Gebruik wel handschoenen en kijk uit met het loog".
In het boekje "Zeep & geurtjes" wordt als extra bescherming ook een veiligheidsbril geadviseerd en dat vooral materialen gebruikt moeten worden die "loog- en hittebestendig" zijn. Ook wordt gezegd dat zowel de vet- als loogmassa dezelfde temperatuur moeten hebben bij het mengen, dat zal voor deze zeep dus boven de 48° C zijn. Tot slot wordt er gewaarschuwd dat er ook bij het verwijderen van de zeep uit de mallen nog handschoenen gedragen moeten worden omdat de loog nog werkzaam kan zijn.
Met de Engelse maat "cup" (kop) wordt het formaat van een gemiddeld koffiekopje bedoeld.
Ria, ik ben nog niet zelf aan het experimenteren toegekomen en het elandvet zal door iets anders vervangen moeten worden, maar zeep ga ik absoluut maken dit jaar.
Met vriendelijke groet,
Els