Pagina 1 van 1

Bladhoning (een nieuw drachtgebied)

Geplaatst: di 09 sep 2003, 17:17
door Huib Koel
Bijen ingezet op honingdauw
(oftewel: bijen bestrijden roetdauw in cymbidium)

Voor het tweede jaar op rij zetten cymbidiumtelers bijen in om de gevreesde roetdauwschimmel te lijf te gaan. De bloemen produceren het voor de schimmel noodzakelijke honingdauw. De bijen gebruiken dat asl voedsel en nemen zo de voedingsbodem voor de schimmel weg.

In augustus beginnen in de vroege kassen al heel wat cymbidiumtakken door te strekken en gaan de bloemknoppen opzwellen. Dit gaat gepaard met een behoorlijke afgifte van honingdauw door diezelfde bloemknoppen. Aan de ene kant is dat een goed teken: afscheiding van honingdauw duidt op voldoende sapstroom en dus een goed actieve plant. Aan de andere kant ligt bij honingdauw het gevaar van de roetdauwschimmel op de loer. Terwijl telers in het recente verleden al het mogelijke deden om honingdauw niet te laten ontstaan, is dit sinds 2 jaar geen vereiste meer, door het nieuwe wapen tegen de schimmel: bijen.

De kosten voor het inzetten van een bijenvolk zullen per imker wat variëren, maar komen gemiddeld uit op zo'n € 25 per week., aldus T. de Haas in '˜Vakblad voor de Bloemisterij 34', waarin ook een trits adviezen wordt voor een succesvolle inzet.

(Het andere onderwerp over bladhoning dwaalde af naar smaak en poepen :wink:,
€25 euro per week, niet slecht: midden augustus, voor als de heide niets oplevert. Huib).



HK

Bijgewerkt door - Huib Koel op 09/09/2003 18:25:08

Re: Bladhoning (een nieuw drachtgebied)

Geplaatst: do 11 sep 2003, 21:23
door Huib Koel
Adviezen voor een succesvolle inzet (t.b.v. de kweker)

Het grootste gevaar voor de succesvolle inzet van een bijenvolk is de chemische gewasbescherming. Vrijwel ieder insecticide heeft een direct dodende werking op bijen.
U moet de bijenkast dan ook bij iedere bescherming uit de kas verwijderen.
Daarnaast blijken veel middelen een zeer lange nawerking te hebben. Dit uit zich enerzijds in sterfte onder de bijen, zelfs weken na gebruik, en anderzijds in een verstoord vliegpatroon, waardoor de honingdauw blijft liggen. Het blijkt dat de nawerking van veel middelen in de cymbidiumteelt veel langer is dan in andere teelten. Dit heeft twee oorzaken. Ten eerste liggen vroege afdelingen dik onder het krijt en wordt er veel geschermd. Stoffen worden dus veel minder snel door zonlicht afgebroken. Ten tweede lijken veel stoffen vastgelegd te worden door de waslaag van het cymbidiumblad. Slechts enkele middelen kunnen, na enige dagen verwijderen van de bijenkast, in combinatie met bijen veilig gebruikt worden: Appollo, Aztec, Conserve, Delfin, Dimilin, Floramite, Masai, Nissorun, Pirimor, Plenum, Sumicidun, Torque Plus, Turex, Vertimec en alle slakkenkorrels. Voor andere insecticiden geldt: vanaf drie maanden voor het inzetten van de bijen niet meer gebruiken.

Vervolgens wordt er een aantal adviezen gegeven die ons imkers bekend zijn: vrouwtjes kunnen steken, mannetjes niet, enz.

Het laatste advies is:
Een bijenvolk kan gemiddeld 5000 vierkante meter kasoppervlakte schoonhouden. De beste tijd om bijen in te zetten is dan ook als de eerste takken gaan bloeien (midden augustus).

HK