Pagina 1 van 2
Volkje in een boomstam
Geplaatst: za 29 nov 2003, 17:24
door Wim Joosten
Vlak bij mij in de buurt worden vele grote oude populieren omgezaagd. Het mooie hieraan is: hiervoor in de plaats worden ongeveer 200 lindebomen weer neergezet.
Echter een wild bijenvolkje is hiervan het slachtoffer geworden. In een afgezaagd stuk boom ontdekte men een bijenvolkje. Men heeft deze stam met het volkje verplaatst en bij een bijenstalletje, die daar in de buurt staat, van een medeimker, gedumpt. Vervolgens is onze vereniging op de hoogte gesteld. Ik werd vervolgens gevraagd om deze boomstam maar even rechtop te zetten zodat de bijen in ieder geval in de originele stand zou komen te staan.
Ja, dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. De boomstam bleek nogal groot uitgevallen te zijn. In mijn eentje zou mij dat nooit lukken. Zelfs met 10 man nog niet.
Ik kon het volkje duidelijk zien zitten. Dat was een mooi gezicht. Maar toch ging er gevoel van droefenis door me heen: dat volkje is immers ten dode opgeschreven. Blootgesteld aan de koude buitenlucht met 's nachts vorst zullen ze het niet lang volhouden. Ik ben weer naar huis gegaan en heb een groot stuk worteldoek opgehaald met de bedoeling om dit voor het grote gat te spijkeren, zodat ze in ieder geval wat beschutting zouden krijgen.
Ik zal maandag wanneer men weer bezig is met het zagen even vragen of ze die boomstam overeind kunnen zetten. Verder kan ik ook niet zoveel doen. Of heeft iemand nog een goed idee?
Met vriendelijke groet,
Wim
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: za 29 nov 2003, 18:22
door Minne Bonnema.
Goede raad is duur zegt men wel eens.Wat voor raad je tegeven zou ik op dit moment niet weten .Als alternatief zou je het verhaal "Het boomvolk" op de site van de Eko bijkers Fryslân link
http://www.bonnema.tmfweb.nl eens kunnen lezen.
Wat een vergelijkend verhaal is.
Minne.
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: zo 30 nov 2003, 16:47
door kole.amj
Wim,
Ik dacht niet dat het hopeloos is.Eerst de boomstam rechtzetten en
zorgen dat het nest droog blijf zoals je al gedaan hebt.
Dan zorgen voor vildoende snel opneembaar en op te slaan voer.
Omdat er weinig tot geenbroed is en pas over 4 weken weer met de leg begonnen kan worden heeft het volk voldoende tijd om de wanorde wat te
herstellen.it volk zal waarschijnlijk nieu gaan bouwen verder in de stam en daar ook kunnen ontwikkelen.De eventuele voorraad in het beschadigde nest is niet verloren maar wellicht willen ze in de
kapotte raten niet verder. Dus het volk zelf zich laten redden.ALS HET NIET GOED IS ZULLEN ZE IN MEI/JUNI ALS EERSTE ZWERMEN.
In het verleden hebt ik ook wel eens een nest verplaatst en daarvoor 2 kasten gebruikt.De oude raten werden verzorgt tot broed uitgekomen was en ondertussen werd er in de bovenste bak opnieuw gebouwd.Met 1 bak lukt die uitwijkmanoevre nieten krijg je een rommelige herbouw.
Groet,
A-3
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: zo 30 nov 2003, 22:06
door Wim Joosten
Bedankt voor jullie reacties. Het schijnt overigens een volkje te zijn, die daar al jaren huist. Dus gezien de varroa-problematiek zou het misschien een volkje zijn waarvan te overwegen valt om daar iets mee te doen. Maar goed, het eerste belang is om dat volkje te redden. Ik ga er morgen heen om de boomstam overeind te laten zetten. Daarna is het even afwachten hoe het verder gaat. Het volkje is tenslotte wel ongeveer 50 meter verplaatst en het is dus maar even afwachten of dit dan wel goed gaat. En het is niet een al te groot volkje. Overigens zou ik niet weten hoe ik volkje bij moet voeren. Ik zal mijn gedachten er nog even over laten gaan.
Met vriendelijke groet,
Wim
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: zo 30 nov 2003, 23:29
door kole.amj
Wim,
Bijvoeren.
Er zit ergens een gat of vlieggat daarin een plastiek flesje met voer hangen.In de plastieke fles een paar gaatjes maken met een speld en controleren of er voer uitsijpeld.
Een alternatief is vast voer.
Het volk is wellicht klein maar mogelijk dapper en dat kan uitgroeien tot een zwermend volk en juist dat zwermpje of meerdere is interessant omdat je wellicht toch niet bij het volk kan mits je de stam sloopt en dan is het pas april/mei als er flink gevlogen wordt.
Ik denk dat het laten zwermen de beste optie is.
Interessant.
Groet,
A-3
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: ma 01 dec 2003, 11:17
door Jelte Pieter Dijkstra
Bijvoeren heeft nu echt geen zin meer!
Bijvoeren met vloeibare voedsel doet meer kwaad als goed. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat de bijen het niet eens meer opnemen.
Zelfs vast voedsel heeft denk ik ook weinig zin om dat nu nog te verstrekken. Ik heb ook enkele jonge volkjes vrij laat nog wat apifonda boven op de ramen gegegeven; hier en daar is de apifonda niet eens helemaal opgegeten. Het enige wat je nog zou kunnen doen is proberen om een in de boomstam een honingraam voer (als dat mogelijk is of zelfs twee ramen voer achter of boven het volkje te hangen/duwen/proppen/plaatsen. Misschien heb je kans dat het volkje gedurende de winterzit dat voer kan bereiken/opnemen, maar ook dat is uiterst riskant, omdat je niet precies weet wat hun wintergang is. Bij een volk in een kast weet je dat vaak wel. Meestal is het gepiel!
Waar ik voor peit is om zo vroeg mogelijk in het voorjaar het volkje bij te voeren en het stukken borstplaat te geven, die op de een of andere manier ertussen zien te wurmen. Je kunt nu natuurlijk ook allemaal fratsen uithalen, maar......als het volkje toch ten dode is opgeschreven...........wacht dus liever tot het voorjaar.
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: ma 01 dec 2003, 12:17
door Wim Joosten
Wat is inderdaad wijsheid? Ik heb ervoor gekozen om maar niet bij te voeren. Enkele alleen al om het feit dat het haast niet uitvoerbaar was.
Ik heb vanmorgen iemand, die daar bezig was met een boomkraan, gevraag om de boomstam rechtovereind te zetten. Dat is gebeurd. De bijen staan nu dus weer in de originele stand. Nu maar hopen dat de boomstam blijft staan. Deze moet nog wel even geschoord worden.
Nu het voorjaar maar even afwachten. Dan zien we wel weer verder.
Ik heb nog even verder gekeken bij de omgezaagde populieren. Het was wel duidelijk waarom deze bomen omgezaagd moesten worden. De meesten waren al behoorlijk hol. Ik denk niet dat ze nog goed bestand waren tegen stormen.
Dus nu worden er ongeveer 200 lindebomen geplant. En er staan al ongeveer 300 vlak bij mijn huis. Deze zijn in 1985 geplant. Ook voor populieren omgeruild. Ze staan langs een kanaal, dus ze hebben de voeten wel in het water staan. Dus zal ik volgend jaar lindehoning krijgen of niet?
Met vriendelijke groet,
Wim
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: ma 01 dec 2003, 12:52
door Jelte Pieter Dijkstra
Misschien kun je een beetje de grote van het volkje aangeven. Drie ramer? 6-ramer?
En waar ze zich ophouden:
Zitten ze onderaan de raat dan hebben ze waarschijnlijk genoeg voedsel, ziten ze tussen en helemaal bovenin de raat, dan is dat (waarschijnlijk) geen goed teken.
j.p.
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: ma 01 dec 2003, 14:49
door Wim Joosten
Ik denk dat ze er tussenin zitten (3 of 6 ramer). De tros zit nu nog onderaan de raat. Dus dat zou dan wel een goed teken zijn.
Met vriendelijke groet,
Wim
Re: Volkje in een boomstam
Geplaatst: ma 01 dec 2003, 19:53
door Hans van der Post.
kole.amj schreef:
Wim,Bijvoeren.
Er zit ergens een gat of vlieggat daarin een plastiek flesje met voer hangen. In de plastieke fles een paar gaatjes maken met een speld en controleren of er voer uitsijpeld.
Groet,A-3
Altijd komt het voeren terug. In de wintermaanden verbruikt een bijenvolk weinig.
In de grijze oudheid tussen 1911 en 1915 heeft er een proefopstelling gestaan in Boekelo u weet wel waar zout uit de bodem werd gehaald. Iedere maand werd bijgehouden hoeveel een volk woog. Dit nu is uniek! Het is te vinden bij zoeken; invullen: waarnemingstation boekelo en er worden vijf pagina's te voorschijn getoverd.
Het zou intersant zijn om met die gegevens en de moderne gegevensverwerking nu eens en voor altijd aan te tonen hoeveel een bijenvolk in de wintermaanden gebruikt.
Hans.