Pagina 1 van 2
voorjaarsinspectie
Geplaatst: do 12 feb 2004, 14:02
door StefaanDeputter
Hello imkers,
Even een discussie openen.
Ik ken een imker die met Zander kasten imkert: dus de broedbakken en honingzolders zijn even groot.
Wat doet hij bij de voorjaarsinspectie : zodra de temperatuur het toelaat in februari of maart, neemt hij een propere bodem en
zet die op de plaats waar de kast staat.Hij neemt de bovenste bak, waarin de koningin zit met het broednest, en zet die op de bodem.
In de gewezen onderste bak laat hij een 3tal goeie ramen zitten en vult de rest op met waswafels.Die bak zet hij dan op de broedbak, die nu onderste bak geworden is.
Bij de bloei van het fruit zet hij dan op de kast een koninginnenrooster en daarop een honingzolder, zet hierin een broedraam en vult de rest met bijna allemaal waswafels.
Vinden jullie dat niet allemaal teveel: zoveel waswafels toedienen ?
Groeten,
Stefaan Deputter
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: do 12 feb 2004, 15:38
door kole.amj
Stefaan,
Interessant verhaal maar je gebruikt bewoordingen die ik niet ken.
Wat is het verschil tussen een broedraam en waswafel?
Ik vermoed dat wij in Nederland die handelswijze op dat tijdstip te vroeg vinden,maar informeer eens bij die imker naar het resultaat.
Ik denk dan aan sterkte van het volk na het fruit en de honingoogst over een heel jaar.
Bij ons in Zeeland heb ik nog niet een imker ontmoet die erg veel honing van de fruitbloesems heeft kunnen slingeren.Wel waren de imkers enthousiast om via een gunstige bloei van het fruit zeer sterke
volken voor de vlucht op bijv. LUCERNE KLAVER te krijgen.
Mij spreekt de methode wel aan,maar ik heb pas enkele jaren imker ervaring.
Kun je ook nog even aangeven over welk deel van BELGIE we praten en
wat dan de meest voorkomende temperatuur is in febr/maart.
Groet,
A-3
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: do 12 feb 2004, 15:46
door StefaanDeputter
Hello A-3,
Met een "waswafel" bedoelen wij een niet uitgebouwd broed of honingraam: dus een een raam met inoxdraad en daarop een gewalste of gegoten waswafel.
Met een broedraam bedoelen we een uitgebouwd raam met open of-en gesloten broed.
Ik woon in het Hageland:midden België . Dus T° te vergelijken met Zuid Nederland.
Groeten,
Stefaan
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: do 12 feb 2004, 23:52
door wilde
Adri, waswafel = kunstraat. Belgen hebben betere aanduidingen dan Nederlanders, want kunstraat duidt mijns inziens meer op plastic raat of iets dergelijks, terwijl echte was bedoeld wordt. Een waswafel is denk ik een betere aanduiding voor gewalste of gegoten was met raatmotief.
Stefaan, dat is wel erg veel bouwwerk in het voorjaar. Ik zou dat nooit doen. Het bouwen laat ik over aan zwermen en slechts voor een klein deel aan de hoofdvolken. Het kost heel veel honing en bijen schijnen het bouwen niet echt leuk te vinden. Dat las ik in het laatste nummer van het Vlaams Imkerblad. Zelfs oude zwarte raat is prima volgens de schrijver, als het maar niet beschimmeld is: altijd beter dan kunstraat (waswafels).
Het tweede bezwaar vind ik het omzetten van de bakken. Er komt een grote koude massa boven het broednest. Dat kan eigenlijk niet op zo'n vroeg tijdstip in het seizoen. Laat de bijen zelf naar onderen 'zakken' op oude goede raat. De honingzolder (=kamer) zou ik ook liefst uitgebouwd geven. Ja, meningen kunnen dus behoorlijk verschillen.
Groetend, Albert
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: vr 13 feb 2004, 18:53
door StefaanDeputter
Albert, A-3,
Wel dat is nu de discussie : wel waswafels of niet.
Ik heb ook dat artikel gelezen en daarom wilde ik jullie mening horen.
Zoals A-3 het opmerkte, vernieuwt die imker aldus om de 3 jaar zijn wasramen. Voordeel: zuivere en minder ziekten en minder zwermlustig(volgens de imker).
Groeten
Stefaan
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: vr 13 feb 2004, 20:09
door Erik Speksnijder
Hoi Stefaan,
Ik ken de door jou genoemde methode van raatvervanging in het voorjaar. Het grote bezwaar is echter, dat deze, zoals jezelf al aangaf, alleen tijdens een controle in februari/maart uit te voeren is. Bij mij zit het broed tijdens de eerste controle, meestal begin of half april, al verdeeld over de 2 broedkamers. Ook heb ik dan vaak al meer dan 10 ramen broed en het terugzetten van het broed op 1 bak is dan niet meer te doen.
Ik gebruik zelf m'n (kunst)zwermen om m'n ratenbestand te vernieuwen.
Erik
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: vr 13 feb 2004, 21:08
door Frans vanTongeren
Bijen zullen van nature niet bereid zijn om in februari/maart hun hele woning op z'n kop te gaan zetten. Ze zijn pas toe aan 'bouwlust' als er zwermplannen in de koppies opkomen. Dan denk ik aan mei en juni.
Darrenraat zullen ze wel in april willen opzetten, maar dat is slechts 'klein-metselwerk'.
Dat geklooi met die bijenwoningen komt voort uit de koppies van de imkers; zij denken meer aan zichzelf dan aan de bijen; er wordt van alles bedacht om b.v. het zwermen te voorkomen. De bijenwereld/woning op z'n kop zetten is daar een goede methode voor.
Albert en Eric Sp. verdiepen zich m.i. goed in de bijenwereld/bijenopvattingen. Dan pas krijg je de meeste honing van de mellifera's voorgeschoteld.
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: vr 13 feb 2004, 22:17
door wendy
dag Stefaan,
Het lijkt me erg onprettig voor de bijen om zo vroeg in het vaak nog koude voorjaar een lege, koude bak boven hen te hebben.
Terwijl ze er alles aan doen om het volk uit te breiden en warm te houden moeten ze extra energie produceren om alles op temperatuur te houden.daar wordt je toch [|)]van.
Het is een genot om een zo duidelijk woord als waswafel te horen, ik ga dit in het vervolg steeds gebruiken, zoals Albert al schreef, het geeft veel beter aan wat het is. Met al onze ver-Engelste woorden kan een Belgisch woord er ook nog wel bij.
Wendy
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: za 14 feb 2004, 18:58
door Kees Overeem
Stefaan e.a.
Als ik je inleidende stuk in deze discussie lees, geloof ik dat er sprake moet zijn van een misverstand. Tussen het verwisselen van de oude bodem voor een schone (dat doen meer imkers in febr./mrt.) en het geven van veel kunstraat (waswafels) in de verwisselde bovenbak moet naar mijn mening veel meer tijd zitten. Als je dat in deze tijd doet kan dat in deze streken alleen maar teleurstelling geven.
Bijen bouwen hier pas volop tijdens de paardebloemenbloei.
De ontwikkeling is dan van dien aard dat je op dat moment gerust een volle bak kunstraat op een goed ontwikkelde kamer kunt zetten.
Met verbazing lees ik dat nog steeds de gedachte heerst dat het uitbouwen van veel nieuwe ramen ten koste zou gaan van de honingopbrengst van de volken, het tegendeel is waar.
Echt, dit is de grootste vergissing in bijenland, je kunt volken niet genoeg laten bouwen!!
De stelling dat de uitgebouwde raten het kapitaal van de imker vormen moet zo snel mogelijk overboord, volken die voor hun uitbreiding niet eens kunstraat kunnen uitbouwen zijn gewoon veel te zwak.
Ook om volken gezond te houden, moeten de raten vaak vernieuwd worden en daarvoor vind ik eens per drie jaar te weinig.
Meestal is februari/maart hiervoor nog te vroeg, hoewel er best wel jaren zijn dat op beschutte plaatsen bij de vroege wilg er al volken zijn die willen bouwen. Meestal zijn de sterke volken die op 1 bak door de winter kwamen hier het eerst aan toe.
Het is me een raadsel waar het idee vandaan komt dat bijen een hekel hebben aan bouwen, dat gevoel heb ik absoluut niet, ze moeten er echter wel aan toe zijn.
Blijft het probleem waarom een zwerm, als ze de mogelijkheid heeft, nogal eens voor een oude korf of kast met vieze oude raat kiest, voor hun gezondheid kan het nooit goed zijn. Volgens mij mag je hieruit ook niet afleiden dat oude uitgebouwde raten in de imkerij nog goed bruikbaar zouden zijn.
Meestal zie je dan dat ze toch het grootste deel van de oude raten wegknagen en zelf nieuwe bouwen.
vr. groet,
Kees Overeem
Re: voorjaarsinspectie
Geplaatst: zo 15 feb 2004, 17:05
door wilde
Met verbazing lees ik dat nog steeds de gedachte heerst dat het uitbouwen van veel nieuwe ramen ten koste zou gaan van de honingopbrengst van de volken, het tegendeel is waar.
Kees, mijn ervaringen zijn anders. Toen ik 24 jaar geleden met imkeren begon, leerde ik dat je in het voorjaar kunstraat moet geven en de bijen moest laten bouwen. Dat heb ik een aantal jaren zo gedaan, maar ben verder gaan experimenteren en eigenlijk geheel anders gaan imkeren. Ik geef in het voorjaar bewust geen enkele kunstraat, doch vul aan met uitgebouwde raat, voor zover ik die heb. Dat is altijd het geval, want ik ruim na de winter altijd een paar volken op via verenigen. Ramen genoeg dus.
Ook voor de voorjaarshoning geef ik uitsluitend lege uitgebouwde honingkamerramen, nooit kunstraat.
Het uitbouwen van raat geschiedt door mijn zwermen. Ik heb ook 3 korven en meestal voldoende wilde zwermen om genoeg raat te hebben. Die zwermen ruim ik praktisch allemaal op. Toevallig heb ik er één op 2 bakken ingewinterd, want die deed het fantastisch, maar dat is een uitzondering.
Het kost de bijen heel veel energie om raat te bouwen. Ik heb liever honing. Na de wijziging van methode heb ik ieder jaar veel voorjaarshoning, terwijl het drachtgebied nauwelijks is veranderd. Vroeger had ik wel wat, maar meestal niet de moeite of weinig (10 kg per volk). De volken halen nu gemiddeld 3x zo veel.
Ik wil er geen welles-nietes discussie van maken. Overtuigen doe je me echter niet met het enkele melden dat het zo is.
Groetend, Albert