Pagina 1 van 1

Hoog vliegat?

Geplaatst: do 11 mar 2004, 14:20
door LWPisa
Geachte forummers,

Zijn er onder U die experimenteren met een hoog vlieggat (vliegspleet, aan de bovenkant van de kast) of een vlieggat tussen de BK's ipv. laag bij de kastbodem?

groeten,
Lennard

Re: Hoog vliegat?

Geplaatst: do 11 mar 2004, 20:03
door Oude Essink
Lennard,
hoog vlieggat betekent hoog broednest en honingopslag eronder; laag vlieggat betekent honingopslag boven het broednest; dus hangt het ervan af hoe je je zaakjes wilt organiseren.
hennie oes

Afbeelding

Re: Hoog vliegat?

Geplaatst: vr 12 mar 2004, 13:10
door LWPisa
Hennie,

kan ik het zo organiseren dat er op de broedkamers een rooster komt met dan een honingkamer met vlieggat, pseudo-Renson? Is dat nadelig voor de behoeftes van het broed (stuifmeel wat door een rooster wordt afgeschraapt of warmteverlies) of valt er iets voor een dergelijke set-up te zeggen?

groeten,
Lennard

Re: Hoog vliegat?

Geplaatst: vr 12 mar 2004, 19:51
door Ria van den Berg
Hoewel je de situatie hier misschien niet met Nederland mag vergelijken, wij hebben 's winters boveninvliegopeningen, dan wordt er natuurlijk geen honing gehaald.Meestal is de onderopening geblokkeerd door sneeuw. We hebben afgelopen dagen gemonsterd en het viel ons op dat er dit jaar veel volken ook onderuit vliegen. De sneeuw is rond de kasten wat weggedooid. Voor ons betekent dat, dat die volken groot zijn.
Hier in Alberta zijn ook bijenhouders, die permanent een gat in de bovenste broedbak hebben,naast een onder invliegopening, en ik heb nog nooit gehoord dat de honing dan onder wordt opgeslagen.

vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg

Re: Hoog vliegat?

Geplaatst: za 13 mar 2004, 09:39
door Oude Essink
Lennard,
Er zijn speciale roosters in de handel om het bovenvolk van een apparte vliegopening te voorzien; een z.g. Separator heeft één opening naar buiten; een snelgrovebord heeft er zelfs acht die je naar believen voor- zij- achter en dan naar onder of naar boven kunt openen of dichtschuiven. Zij horen bij een zwermbeheersingsmethode. Waarom zou je dit overigens willen als het niet is om in een bovenbak een volk ( met al of niet bevruchte moer of in doppen) onder te brengen. In de korfimkerij was het min of meer gebruikelijk bij zeer grote korven een boven- en onderopening te hebben. Als een korf overladen vol bijen zit is dit handig. honinghaalsters kunnen apart bovenlangs. Je moet er wel bij bedenken, dat zo'n volk twee openingen heeft te verdedigen tegen roverij; kun je alleen bij een sterk volk risceren.De reden die Ria opgeeft voor de bovenopening is ook duidelijk. Als er overigens naast de bovenopening normaal ook een benedenopening is, wordt het broednest op de benedenopning geregeld, zoals ook Ria constateert.
hennie oes

Afbeelding

Re: Hoog vliegat?

Geplaatst: za 13 mar 2004, 10:00
door kole.amj
Dames,Heren,

In een eerdere bijdrage heb ik verteld dat ikzelf wat kasten had gemaakt.Een voordeel zijn de kosten een groter nadeel het niet uniform zijn
In die zelfgemaakte kasten zitten wel eens wijkende naden,hout krimpt,
en ook passen de kasten niet vierkant op elkaar.
Opvallend is nu dat in het voorjaar de bijen die openingen benutten
die het dichts bij het broednest liggen.Dus vaak een kier tussen 2 broedkamers.In de loop van de zomer of als er meer vliegbewegingen
komen zie je dat het volk weer de vliegopening onderaan gaat benutten.
Het lijkt mij danook niet vreemd een andere dan de onderste vliegopening aan te bieden.Anderzijds kun je je afvragen of de afstand
die minder afgelegd moet worden wel werkelijk interessant is.
Het argument van verdedigen van 2 openingen is betrekkelijk omdat ik vermoed dat de onderste opening goed dichtgemaakt/verkleind is en de
extra opening ook niet groot is,als daar 5-8 bijen tegelijk door kunnen is het al veel.

Groet,
A-3