Verdwenen bijenvolken.
Geplaatst: do 18 mar 2004, 17:51
Hallo imkers en Bijenhouders,
Ik ben eigelijk verbaast te lezen dat zoveel Bijenvolken tijdens de winter zomaar verdwijnen. Heel sneu en teleurstellend voor de imkers die dit overkomen. Het heeft kennelijk niets te maken of je veel of weinig ervaring met imkeren hebt want zelfs Hans v.d. Post heeft dit jaar zomaar 5 verdwenen volken en zo bar koud is het nu ook weer niet geweest.
Ik vraag mij af (dat doet iedereen wel) wat de oorzaak kan zijn dat een Bijenvolk in de winter er zomaar op uitvliegt.
De hele zomer werken de Bijen zich de vleugels van het lijf en zijn blijkbaar heel tevreden over hun onderkomen, in de winter verandert er iets aan de omstandigheden waarin de Bijen overwinteren waardoor ze niet meer zo tevreden zijn over hun onderkomen.
Duidelijk is dat het Bijenvolk deze keuze maakt in een wanhopige poging de winter toch te kunnen overleven. Iets moet er dus mis zijn.
De kasten zijn allemaal van prima kwaliteit daar kan het niet aan liggen volgens mij.
Het voedsel om in te winteren is ook van prima kwaliteit. De meeste imkers weten perfect hoe ze op de juiste manier moeten inwinteren. Het zou aan het klimaat kunnen liggen of toch aan het voer.
Het klimaat zou te vochtig kunnen zijn of te tochtig ? Ervaren imkers maken daar geen fouten mee.
Ik denk (maar ik ben een beginnende imker zonder ervaring) dat de wintervoorraad voedsel toch de oorzaak is.
Jaren geleden was ik eens op excursie in een bierfabriekje in Belgie. In die omgeving kwamen schimmels in de lucht voor waar het brouwsel aan werd blootgesteld om een natuurlijk gistingsproces op gang te brengen. Het bijzondere van deze schimmmel was dat deze een hele aparte smaak en kleur aan het bier gaf. Zie ook:
http://www.brouw-bier.nl/theorie/geschiedgist.htm
Het is een feit dat het voeren van de Bijen om een wintervoorraad aan te leggen in het najaar plaats vindt, een tijdstip dat er zowiezo al veel schimmels in de lucht aanwezig zijn.
Ik kan mij voorstellen wanneer je in een omgeving woont waar dit soort schimmels gewoon in de lucht voorkomen, het gevaar bestaat dat deze schimmels in het wintervoorraad van de Bijen terecht kunnen komen. Het resultaat is dat de voeselvoorraad gaat gisten en er zich alcohol vormt in de wintervoorraad. Denk ook aan methylalcohol die giftig is. Dit zou de oorzaak kunnen zijn dat de bijen proberen op zoek te gaan naar een ander onderkomen.
Het zou ook kunnen zijn dat de invoerbak in de hoekjes nog restanten van vorig jaar bevatten waardoor het voedsel bederft. Of dit alles in combinatie met Bijenvoedsel dat over datum is en dus niet helemaal meer vers is.
In een Bijenkast heersen allemaal verschillende klimaten: onderin de kast met rooster is het buitenlucht klimaat en bovenin de kast is het warmer, waar de Bijen zitten is de temperatuur zo'n 14 graden. De warme lucht van de Bijen die naar boven stroomt koelt af waardoor de relatieve vochtigheid omhoog gaat, kortom, ergens in de Bijenkast zou best een optimaal klimaat kunnen heersen waardoor het gistingsproces op gang kan komen.
Dit alles is maar een idee van mij, het lijkt mij toch niet verkeerd om de restanten Bijenvoer van een verdwenen volk in een laboratorium te laten onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
Vriendelijke groeten
Erik Rene
Ik ben eigelijk verbaast te lezen dat zoveel Bijenvolken tijdens de winter zomaar verdwijnen. Heel sneu en teleurstellend voor de imkers die dit overkomen. Het heeft kennelijk niets te maken of je veel of weinig ervaring met imkeren hebt want zelfs Hans v.d. Post heeft dit jaar zomaar 5 verdwenen volken en zo bar koud is het nu ook weer niet geweest.
Ik vraag mij af (dat doet iedereen wel) wat de oorzaak kan zijn dat een Bijenvolk in de winter er zomaar op uitvliegt.
De hele zomer werken de Bijen zich de vleugels van het lijf en zijn blijkbaar heel tevreden over hun onderkomen, in de winter verandert er iets aan de omstandigheden waarin de Bijen overwinteren waardoor ze niet meer zo tevreden zijn over hun onderkomen.
Duidelijk is dat het Bijenvolk deze keuze maakt in een wanhopige poging de winter toch te kunnen overleven. Iets moet er dus mis zijn.
De kasten zijn allemaal van prima kwaliteit daar kan het niet aan liggen volgens mij.
Het voedsel om in te winteren is ook van prima kwaliteit. De meeste imkers weten perfect hoe ze op de juiste manier moeten inwinteren. Het zou aan het klimaat kunnen liggen of toch aan het voer.
Het klimaat zou te vochtig kunnen zijn of te tochtig ? Ervaren imkers maken daar geen fouten mee.
Ik denk (maar ik ben een beginnende imker zonder ervaring) dat de wintervoorraad voedsel toch de oorzaak is.
Jaren geleden was ik eens op excursie in een bierfabriekje in Belgie. In die omgeving kwamen schimmels in de lucht voor waar het brouwsel aan werd blootgesteld om een natuurlijk gistingsproces op gang te brengen. Het bijzondere van deze schimmmel was dat deze een hele aparte smaak en kleur aan het bier gaf. Zie ook:
http://www.brouw-bier.nl/theorie/geschiedgist.htm
Het is een feit dat het voeren van de Bijen om een wintervoorraad aan te leggen in het najaar plaats vindt, een tijdstip dat er zowiezo al veel schimmels in de lucht aanwezig zijn.
Ik kan mij voorstellen wanneer je in een omgeving woont waar dit soort schimmels gewoon in de lucht voorkomen, het gevaar bestaat dat deze schimmels in het wintervoorraad van de Bijen terecht kunnen komen. Het resultaat is dat de voeselvoorraad gaat gisten en er zich alcohol vormt in de wintervoorraad. Denk ook aan methylalcohol die giftig is. Dit zou de oorzaak kunnen zijn dat de bijen proberen op zoek te gaan naar een ander onderkomen.
Het zou ook kunnen zijn dat de invoerbak in de hoekjes nog restanten van vorig jaar bevatten waardoor het voedsel bederft. Of dit alles in combinatie met Bijenvoedsel dat over datum is en dus niet helemaal meer vers is.
In een Bijenkast heersen allemaal verschillende klimaten: onderin de kast met rooster is het buitenlucht klimaat en bovenin de kast is het warmer, waar de Bijen zitten is de temperatuur zo'n 14 graden. De warme lucht van de Bijen die naar boven stroomt koelt af waardoor de relatieve vochtigheid omhoog gaat, kortom, ergens in de Bijenkast zou best een optimaal klimaat kunnen heersen waardoor het gistingsproces op gang kan komen.
Dit alles is maar een idee van mij, het lijkt mij toch niet verkeerd om de restanten Bijenvoer van een verdwenen volk in een laboratorium te laten onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
Vriendelijke groeten
Erik Rene