Pagina 1 van 1
PARENDE STEENHOMMELS?
Geplaatst: vr 02 jul 2004, 13:35
door jellehulzinga
Zag en hoorde vanmorgen een "rare" supergrote hommel voorbijvliegen. Deze streek 20 meter verderop neer op een plant. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het 2 parende hommels waren. Het vrouwtje hing vertikaal en het mannetje bungelde daar onderaan. Na 10 minuten gauw naar huis gereden om de camera op te halen en heb een foto gemaakt. In het boekje dat ik heb, staan maar 4 soorten. Deze twee leken op de Steenhommel. Het mannetje (maar half zo groot als het vrouwtje) had duidelijk 2 gele vlekjes onder elkaar en vooraan op de kop. Verder waren beiden bijna zwart met een goudbruin achterlijfje. Jelle

Re: PARENDE STEENHOMMELS?
Geplaatst: vr 02 jul 2004, 14:45
door wilde
Dag Jelle, dat is een leuke waarneming. De beschrijving klopt precies met die van de steenhommel. De darren hebben een gele band of een deel daarvan op de voorkant van de torax. Vanf half juni kun je deze paringen zien, maar ik heb ze nog maar uiterst zelden gezien. Het zijn dus gelukstreffers. Kun je er niet een paar richting Zeeland sturen?
Albert
Re: PARENDE STEENHOMMELS?
Geplaatst: vr 02 jul 2004, 15:17
door jellehulzinga
Kun je er niet een paar richting Zeeland sturen?
Albert
Dag Albert,
Ja, leuk hè? Had ik zelf nog nooit gezien laat staan op een foto kunnen zetten. Heb wel 20 foto's gemaakt maar allemaal onscherp en zo. Dit was de enige redelijke foto die overbleef en die ook nog eens bewerkt is voor dit forum. Maar de oorspronkelijke foto (1.15 mB!) wil ik je wel per e-mail toesturen. Als je dat bedoelde. hahaha
Het enige wat ik er nog niet bij vermeld is zijn de bewegingen van de dar. Vooral de eerste paar minuten werd er driftig met alle pootje tegen het achterlijf van de koningin getrild alsof hij haar wilde stimuleren om "iets" te doen. Na een kwartier was dit voorbij en vonden er alleen nog maar een soort pompbewegingen plaats. Ook verrassend voor mij was de tijdsduur. Eerst ongeveer 10 minuten tot een kwartier gekeken, toen toch maar naar huis gefietst (camera ophalen) in de hoop dat het wat langer zou duren (15 minuten heen en terug) en na de foto's nog minstens een halfuur gebleven en daarna pas weggegaan. Dus ze kunnen er nu nog zitten.
Jelle
Re: PARENDE STEENHOMMELS?
Geplaatst: za 03 jul 2004, 19:45
door wilde
Dag Jelle, ik moest het zonder parende steenhommels doen vandaag, maar de wolbijen waren me redelijk goed gezind. Ik had 3 vrouwtjes en 1 mannetje op een pol Stachys grandiflora. Ze paren ook af en toe maar dat duurt hooguit 10 seconden. Je moet dus oplettend zijn en snel. Het weer deed ook niet echt mee, want het waaide veel te hard om gemakkelijk scherp te kunnen stellen. Ik heb toch enkele foto's kunnen maken, maar zal het onder betere omstandigheden nog eens beter proberen over te doen. Ze blijven nog wel een poosje.
Groetend, Albert
http://www.ahw.dds.nl/pictures1/wolbij034b.jpg
Nog een foto als voorbeeld, dat je niet altijd alles in de hand kunt hebben. Het mannetje rust hier even uit (na gedane arbeid) en doet dat in de luwte op mijn houtsnipperpad. Daarop ligt ook een blaadje en daar gaat hij dus precies zitten, met dat rare steeltje van het blaadje zeer storend in beeld.
Het voordeel van dergelijke foto's is dat die wel gelegenheid bieden om te zien of dit hetzelfde mannetje is als het exemplaar dat ik enkele dagen geleden in mijn tuin fotografeerde. Dat is dus niet het geval. Dit is een ander mannetje, omdat de achterlijftekening anders is. Het is leuk te weten dat ik dus minstens 2 mannetjes heb, naast minstens 3 vrouwtjes, maar waarschijnlijk zelfs 4 vrouwtjes.
http://www.ahw.dds.nl/pictures1/wolbij035b.jpg
Re: PARENDE STEENHOMMELS?
Geplaatst: zo 04 jul 2004, 21:34
door jellehulzinga
Deze soort staat niet in mijn boekje. Ben ook niet zo'n kenner hoor. Als ik deze zie (in het wild) scheld ik hem al gauw uit voor zweefvlieg, denk ik. hahaha
Jouw site ook bekeken. Bij de steenhommel heb je staan dat dit een vroegvliegende soort is. Volgens mijn boekje (Tirion, Insecten, trefzeker herkennen in 3-stappen) staat: "De koninginnen verschijnen pas eind april/begin mei als laatste onder de hommels."
Hoop dat je hier wat mee kunt.
P.s,
Heb jouw beide website's bij mij op de site als LINK geplaatst. Omdat ik ze buitengewoon mooi en informatief vind.
Jelle