
Maar toen de bovenbak. Ook de jonge moer was flink aan de leg, BIAS ruimschoots. Maar wat doe je hiermee? Ik heb de JK nog een bak met uitgeslingerde ramen gegeven, en besloten om de beide moeren door te laten werken aan een volk met veel jonge bijen voor de winter. Wel houd ik de boel in de gaten, als het me op een gegeven moment niet meer bevalt, dan haal ik de jonge eruit, en moet oma TFB0319 het maar weer alleen rooien.
Ik vond het toch wel weer een typisch voorbeeld van de zwermtraagheid van deze zweedse lijnen. Het is bij deze moeren echt niet meer zo, dat de oude gaat zwermen, als de doppen gesloten zijn. Nee, het gebeurt vaak zo dat de bijen de doppen op een gegeven moment weer afbijten. ook kan het gebeuren dat een uitgelopen JK de leggende doodsteekt, en de heerschappij overneemt.(stille moerswisseling)
Dit gebeurt vaak bij het invoeren van deze moeren in volken met "andere" bijen. Dus vergeet niet 10 dagen na het invoeren de wisselcellen weg te halen.
Hennie Kroese..... (die nu de laatste honing aan het slingeren is, en de komende week begint met langzaam voeren.........(zucht)(behoudens de 5 die op de heide staan))