Pagina 1 van 1

Smaaktypering van honing

Geplaatst: do 30 sep 2004, 21:13
door Jan Kruit
Ben op zoek naar smaaktyperingen van honing.
Krijg hierover vaak vragen en geef dan aan dat smaak persoonlijk is.
Heb al in heel wat boeken zitten neuzen, zelf in het cursus materiaal van de honingkeurmeester, maar niets kunnen vinden.
Wie kan mij verder helpen?


Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl

Re: Smaaktypering van honing

Geplaatst: do 30 sep 2004, 23:46
door maartenkleijne
Op <smaakonderzoek.nl> vindt je wat karakteristieken van smaakbeleving, maar niet speciaal van honing. Dat hebben ze ook nooit onderzocht.

Niet op deze site:
Er zijn vijf 'smaken'(tong) en ca. acht geur- of aroma-groepen (neus). De combinatie geeft de 'smaak' die je proeft. Bovendien is het mondgevoel belangrijk: strucuur en viscositeit.

De enige cultuur waar woorden voor dit soort ingewikkeldheden worden verzonnen is de wijnproeverij. Dus als je de moeite wilt nemen: koop een paar wijnboeken, en laat dat creatief los op honingsmaken met hulp van wijnproeverswoorden.

PS: ik moet ergens een document hebben met wat schema's van smaaksoorten, toepasbaar op honing. Als ik het vind zet ik het hierbij.

Re: Smaaktypering van honing

Geplaatst: vr 01 okt 2004, 10:57
door Frans vanTongeren
Dag Jan,
Lees het boek:
A Taste of Honey
dat werd geschreven door Jane Charlton en Jane Newdick

Het fraaie boek werd in 1995 uitgebracht door Quarto Inc.
De vertaling kwam tot stand door Henja Schneider en uitgebracht door Kosmos-Z&K Uitgevers B.V.Utrecht
Het vloeibaar goud dat honing heet
Als je het niet kan vinden, zal ik de smaakomschrijving voor je uittypen.

Re: Smaaktypering van honing

Geplaatst: wo 06 okt 2004, 12:27
door Jan Kruit
Het boek staat op de plank in de bibliotheek en ga hem vandaag halen. Frans bedankt voor de tip.

Met vriendelijke Imkersgroet
uit het "hoge Noorden"

Jan Kruit

http://www.kruit-marga-jan.tmfweb.nl