Raadselachtig!!
Gelezen; het lijkt nu helder te zijn..........?
Uitgelicht:
Het honingseizoen loopt van april tot en met september.
In die periode produceert Bfactory potentieel tienduizend kilo zuivere honing. Honing heeft een groot voordeel. Creemers: 'Je kunt het onbeperkt bewaren
10.000 kg honing van bijen uit kassen? Of zou het komen door die gemodificerde planten?
Bfactory heeft bovendien het unieke concept ontwikkeld om farmaceutische eiwitten te produceren in nectar van transgene planten.
Hans
http://www.bfactory.nl/partners.htm
Door Jan Verbeek
Bron: Het Financieele Dagblad (bijlage) - 11 juni 2004
De genezende kracht van honing
Publicatie 14-06-2004
Bfactory bestaat pas twee jaar. Met financiële ondersteuning van onder meer Wageningen Universiteit en Rabobank produceert het startersbedrijf honing voor medische doeleinden.
De honingzalf is binnenkort direct te koop in de apotheek. Tineke Creemers en Willem Jan Bosma kunnen in hun kantoor in het gebouw van Plant Research International in Wageningen alleen nog een prototype van de verpakking laten zien. Revamil, zo heet de wondzalf, is gemaakt van zuivere honing. Met behulp van enzymen blijft de wond bacterievrij en geneest hij voorspoedig. Een tube gaat circa euro 11 kosten en het recept zal door het ziekenfonds worden vergoed. Deze maand brengt een verkooporganisatie het middel onder de aandacht van medici en apothekers, een mijlpaal voor de start up.
De medische honing is het eerste product van Bfactory, een kleine producent van hoogwaardige honing uit Wageningen. Tineke Creemers (52) en Willem Jan Bosma (38) zijn de oprichters van het startersbedrijf van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR).
Het bedrijf kreeg enkele keren subsidie vanwege het innovatieve karakter, maar in hoeverre is honing een innovatief product? 'Honing wordt natuurlijk al millennia gebruikt om wonden te genezen', geeft Bosma aan. 'Maar voor een optimaal resultaat moet het hoogwaardige honing zijn van een constante kwaliteit. Dat kun je alleen bereiken al je in staat bent het hele productieproces te controleren. De honing mag geen zware metalen bevatten, geen pesticiden of antibiotica.'
Creemers en Bosma ontmoeten elkaar in 2000 en besluiten samen een onderneming op te richten. Bfactory richt zich op het verkrijgen van waardevolle moleculen uit planten. Creemers is op dat moment senior onderzoeker bij Plant Research International in Wageningen en een expert in moleculair onderzoek naar bloemen en bestuivers. Bosma is weliswaar opgeleid aan de WUR als bodemfysicus, maar keert Wageningen later de rug toe. Hij werkt onder meer zes jaar als consultant voor Arthur D Little en behaalt een MBA. Als hij besluit een eigen bedrijf te beginnen in life sciences, komt hij via een investeerder in contact met Creemers.
Dan begint de zoektocht naar financiers voor hun bedrijf. De beide ondernemers vragen bij BioPartner, een stimuleringsfonds van het ministerie van Economische Zaken, een zogenoemde First Stage Grant aan. Dat lukt maar ten dele. Ze krijgen een subsidie van zes maanden om hun businessconcept, het opzuiveren van recombinante eiwitten uit nectar, uit te werken tot een levensvatbaar businessplan. Bfactory had op meer gehoopt. De ondernemers passen de plannen wat aan en gaan zich meer toeleggen op de medische toepassingen van honing. Met succes: in de zomer van 2001 krijgen de initiatiefnemers een subsidie voor anderhalf jaar, waarmee de salarissen en de materiaalkosten voorlopig kunnen worden betaald.
Creemers en Bosma gebruiken deze periode om de contacten met de medische wereld te versterken. Ze proberen dermatologen te overtuigen dat zij honing onder gecontroleerde omstandigheden kunnen produceren van een zeer constante kwaliteit. Dat ze dit doen als zelfstandig ondernemer, blijkt een voordeel. Creemers: 'Als onderzoeker in Wageningen mis je de band met ziekenhuizen en andere medische instellingen. WUR heeft immers geen medische faculteit. Als kleine ondernemer met een serieuze wetenschappelijke basis leg je gelukkig makkelijker contacten in die wereld.'
Inmiddels wordt er samengewerkt met het AMC in Amsterdam. Op de onderzoeksafdeling van het ziekenhuis worden tests gedaan met verschillende soorten honing. Het onderzoek spitst zich toe op wondheling en de bestrijding van darminfecties.
In een tweede financieringsfase dit voorjaar schiet Rabobank te hulp. Bfactory krijgt van de bank een kapitaalinjectie van enkele tonnen. Rabo Innovatiekapitaalfonds neemt in ruil een substantieel minderheidsbelang in de onderneming. Bosma: 'Door de participatie kunnen we onze plannen uitvoeren en de eerste producten op de markt brengen.' Na de kapitaalinjectie heeft Bfactory vier aandeelhouders: Plant Research International van Wageningen, Rabobank en de beide oprichters.
Over hun specifieke productiemethode laten de beide oprichters weinig los. Creemers: 'We hebben er drie jaar aan gewerkt en willen niet dat een ander er met onze methode vandoor gaat. Nederland telt veel hobby-imkers. Bfactory heeft een voorsprong en die willen we graag houden.' Duidelijk is wel dat er tweehonderd bijenvolken zijn die in kassen worden gehouden en dat de volken een bijzondere samenstelling hebben. Het bedrijf heeft een patent ingediend op het productieproces.
Bfactory heeft een professionele imker in dienst die de bijenvolken in de gaten moet houden. Deze werkt vanuit de twee locaties die Bfactory heeft: een in Wageningen en een in Horst, Noord-Limburg'. Het honingseizoen loopt van april tot en met september. In die periode produceert Bfactory potentieel tienduizend kilo zuivere honing. Honing heeft een groot voordeel. Creemers: 'Je kunt het onbeperkt bewaren.'
Nu de zalf binnenkort op de markt komt, is een volgende stap de ontwikkeling van een productenlijn. Bfactory denkt daarbij aan hydrogels of aan gaasjes die zijn geïmpregneerd met honing.
Honing om necrotiserende enterocolitis te bestrijden, of een bacteriële infectie te behandelen die optreedt bij een maagzweer. Onderzoek dat moet aantonen of dit écht mogelijk is zal nog wel enige jaren vergen, maar de verwachtingen zijn hoopgevend. Het bedrijf Bfactory in Wageningen is erin geslaagd honing te produceren van constante kwaliteit. Het is nu samen met onderzoekers van het AMC in Amsterdam op zoek gegaan naar mogelijkheden om de natuurlijke antimicrobiële activiteit van honing te versterken.
Hiervoor zijn al twee families van peptiden (kleine eiwitten) ontwikkeld en gepatenteerd die een hoog antimicrobiële en anti-inflammatoire activiteit hebben. Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door SENTER-subsidie van het Ministerie van Economische Zaken. Het richt zich vooral op toepassing voor infecties die nauwelijks meer op de gangbare antibiotica reageren.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Kennisstad Wageningen
Biotechnologie met wondhelende honing
Publicatie 27-06-2003
Bfactory is een jong Wagenings biotechbedrijf dat innovatieve producten ontwikkelt voor de behandeling van chronische en geïnfecteerde wonden op basis van farmaceutische honing. De huidige generatie wondproducten is weinig effectief en in de praktijk is de behandeling gericht op het '˜onderhouden' van een schoon wondmilieu. Doordat voor chronische wonden een vochtig wondmilieu belangrijk is, is de kans op infecties groot. Bfactory combineert de natuurlijke desinfecterende en antiinflammatoire werking van honing met gepatenteerde technieken om de effectiviteit van honing te versterken met bio-actieve stoffen die de wondheling stimuleren.
Bfactory's technologie is gebaseerd op meer dan 5 jaar onderzoek. Dat onderzoek richt zich op de productie van farmaceutische honing onder volledig gecontroleerde condities en op de productie van recombinant bio-actieve stoffen in nectar en honing via transgene planten.
Door variatie van externe condities zoals weersomstandigheden en bodemgesteldheid heeft natuurlijke honing vaak geen constante samenstelling en varieert ook de wondhelende capaciteit van natuurlijke honing. Bfactory heeft een technologie ontwikkeld waarbij honing wordt geproduceerd in een volledig
gesloten systeem. Onder deze condities kan de honingsamenstelling worden gecontroleerd en gestuurd, zodat de wondhelende werking en veiligheid van Bfactory's honing, in tegenstelling tot natuurlijke honing, gegarandeerd is. Bfactory heeft bovendien het unieke concept ontwikkeld om farmaceutische eiwitten te produceren in nectar van transgene planten. Bfactory streeft naar marktintoductie van haar eerste producten in 2003. De markt voor
wondbehandelingsmiddelen zal de komende jaren sterk groeien.
******************************