Pagina 1 van 1

pawlonia

Geplaatst: vr 04 feb 2005, 17:12
door maartenkleijne
Ook - met toestemming- van Brigit Kahlert overgenomen van haar prachtige site:
http://www.stemderbomen.nl

Anna Paulowna boom
(Pauwlownia)
Paulownia tomentosa (bot.)
Scrophulariaceae '“ helmkruidfamilie

Deze bijzondere, exotische boom is de enige in onze klimaatzone die blauw bloei. Ik zag deze boem in mei voor de Japanse Tuin in de Ooipolder, op een plek waar je een dergelijke boom niet verwacht. Hij bloeide daar met prachtige paarsblauwe, trompetvormige bloemen.

Verspreiding
Inheems is Paulownia in China, waar hij nog steeds als straat - en parkboom aangeplant wordt. In Zuid-Europa komt men hem vaak tegen, terwijl hij in Nederland soms als sierboom in parken en arboreta aangeplant wordt. Hij werd in 1830 in Europa ingevoerd.

Naamgeving
Deze boom is genoemd naar Anna Paulowna Romanov, dochter van Tsaar Paul I. In 1816 huwde zij de Nederlandse Koning Willem II. Zij had een voorkeur voor bijzondere bomen en heesters en zorgde ervoor dat deze in de tuinen van paleizen aangeplant werden.


Plantkenmerken
Het is een boom met stevige, dikke uitstaande takken die voor een gewelfde kroonvorm zorgen.
Paulownia is een middelgrote tot 15 m hoge loofboom met een brede kroon. Hij groeit snel en trekt niet alleen door zijn blauwe bloemen, maar ook door zijn grote blad de aandacht. Deze staan paarsgewijs bij elkaar en lijken op die van de trompetboom (catalpa). Vanwege de beharing voelen zij viltig aan.
De bloemen ontluiken in mei, voordat het blad uit komt. De ronde, bruinviltige bloemknoppen zijn al in de nazomer van het vorige jaar zichtbaar. De klokvormige bloemen lijken op die van het vingerhoedskruid. Ze zijn tweeslachtig, paarsblauw of violet .
De vruchten zijn leerachtige, bruine, peervormige omhulsels met een spitse snavel. Daarin zitten de zaden opgesloten. De rijpe vruchten blijven nog lange tijd aan de boom. In de laatste fase van de rijping barst het omhulsel open en komen de gevleugelde zaden vrij.
De schors is glad of licht gestreept en grijsbruin. Oudere takken worden kaal en zijn hol

Standplaats en snoei
Paulownia heeft warmte nodig om goed te bloeien en te groeien. Hij houdt van voedselrijke, vochthoudende bodem. Het is een boom van het zuiden en in strenge winters bevriest hij soms ten dele. De bevroren, dode takken moeten in het voorjaar weggesnoeid worden.
Door te snoeien worden ook de bloemknoppen verwijderd. Deze boom heeft een iets beschermde plaats nodig. Door de winterkou en nachtvorst in het vroege voorjaar kunnen ook de bloemknoppen bevriezen. Geen bloei dus. Vooral jonge bomen zijn gevoelig voor vorstschade. Oudere bomen zijn winterhard.

Gebruik
In USA wordt Paulownia in plantages aangeplant voor de oogst van het hout dat zeer goed te bewerken is. Het wordt gebruikt voor het vervaardigen van fijn meubelwerk, muziekinstrumenten en houtsnijwerk net als 1000 jaar geleden in de Oriënt. Het hout is bestand tegen insecten.

Noot Maarten:
Bijen kasten van Pawloniahout kunnen jarenlang ongeverfd buiten staan, en zijn zeer licht in gewicht. Dit volgens de Italiaanse imkervereniging.
Waarschijnlijk dankzij het warmere klimaat is de Pawlonia in Nederland inmiddels tot een wachtlijst die zich incidenteel spontaan in het wild uitzaait. In Italië is het soms onkruid, zoals bij ons de esdoorn (op zand) of de es (op klei, of althans vocht).
Ze is een heel snelle groeier. Opslag uit zaad kan het derde jaar al bloeien. Ze wordt aangeprezen als nectarboom voor de bijen.
Zij wordt soms -net als katalpa- jaarlijks in een vorm gesnoeid voor de prachtige bladeren, maar dan zijn er natuurlijk geen bloemen.
Ik heb drie eenjarige zaailingen van bijna een meter hoog op het balkon staan, zal mij benieuwen hoe het verder gaat.