Pagina 1 van 1

Koninginnen bewaren

Geplaatst: ma 28 feb 2005, 05:41
door Ria van den Berg
Wij kopen (bijna) al onze koninginnen als bevruchte moeren.
De vroege komen uit Hawaii. Wij geven de voorkeur aan het systeem met een batterij doos. Daarin komen 104 moeren in houten kooitjes en de verzorgbijen zitten eromheen in de doos. We hebben gemerkt dat we de koninginnen makkelijk een week goed houden in die doos en met mooi weer zetten we de doos buiten en laten de verzorgbijen vliegen. Er komt suikerdeeg mee en we geven ze een klont honing en water op een sponsje. Soms stoppen we ze in een koninginnebank, zoals we met de Canadese koninginnen doen.
Daarna komen de koninginenn uit het zuiden van Canada. Die komen in van die handige plastic doosjes, 20 koninginnen met de verzorgbijen daaromheen. We krijgen 80-140 koninginnen per serie.Die doosjes zijn veel gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Vroeger haalden we gewoon een paar ramen uit een moerloos gemaakt volk en zetten maximaal vier doosjes op z'n kant in zo'n volk. Toen gebeurde het eens dat er een aantal koninginnekooitjes uit een doosje viel en de bijen het suikerdeeg opaten. Het viel nog mee, ik geloof dat er maar twee dode koninginnen waren en ik vond er een paar verstopt in hoekjes op de bodemplank. Eéntje heb ik er toen onder een rooster gezet en die ging keurig aan de leg, de andere heb ik weer in hun huisje gedaan, boven het rooster in de doosjes (niet meer op z'n kant dus :D)
Eén jaar zagen we nogal wat zakbroed in onze huisstand, waar we de koninginnebanken maken. We bedachten, dat DE manier van ziektes inslepen de verzorgbijen, die met de koninginnen meekomen, zijn. Vanaf toen maken we de verzorgbijen dood voordat we de koninginnen in de bank zetten. Leen heeft rekken gemaakt waar deze kooitjes in kunnen, die rekken zijn zo groot als een broedraam. We zetten maximaal drie van die ramen in een moerloos gemaakt volk. Dat zijn ongeveer 75 moeren. We zetten ze tussen het open broed en kijken wel of er voldoende stuifmeel en voer aanwezig is. Anders geven we ze een raam stuifmeel en voer(met fumagiline) in een voerbak bovenop. We gebruiken een bank maximaal drie weken, meestal korter. Het lijkt erop dat we meer problemen met het accepteren van een nieuwe moer hebben naarmate ze langer koninginnebank zijn. We gaan makkelijk door 100 moeren per week en we hoeven ze eigenlijk nooit lang te bewaren. Als we koninginnen in gaan zetten, doen we de kooitjes weer in het doosje en nemen ze mee het veld in.
Josine heeft een seizoen bij een bijenhouder in Nieuw Zeeland gewerkt. Die kweekten hun eigen koninginnen en bewaarden ze "eeuwig"(als ik het goed heb een half jaar), maar ze verwisselden wel elke week de verzorgbijen.
Jonge moeren kunnen veel meer hebben dan oude. We sturen elk jaar een paar één jaar oude moeren terug naar de teler, het is altijd spannend of die levend aan komen. We vangen ook nog wel eens twee jaar oude, goede moeren. Vooral die twee jaar oude dames kunnen niet goed tegen de stress en gaan nogal eens dood in hun kooitje.
Van onze koninginneteler hoorde ik dit "gruwelverhaal" : een bijenhouder had zijn koninginnedoosjes mee in het veld en omdat het nogal warm in de truck was, had hij ze in de schaduw onder de truck gezet. Toen ze klaar waren met het werk in die stand, was hij dat vergeten en reed achteruit over de doosjes heen. Die waren dus niet meer te redden.




vanuit de Peace River Vallei, Ria van den Berg