Pagina 1 van 1
Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: vr 20 mei 2005, 15:32
door Els Kleijnendorst
Wanneer is nieuwe raat stevig genoeg om een korf met bijen over grotere afstand te vervoeren?
Re: Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: vr 20 mei 2005, 16:51
door Piet Jager
Dag Els,
Dat is heel moeilijk te zeggen en hangt van veel factoren af.
1. Is de korf optimaal gespijld?
2. Hoever zijn de raten al uitgebouwd?
3. Was het een erg groot volk (gewicht aan de raten/warmlopen!)?
4. Zit er op moment van vervoer veel voer/honing en/of broed in de raten(gewicht!)?
5. Moet je over veel verkeersdrempels en/of gedeeltelijk over een landweggetje rijden?
6. Temperatuur buiten?
7. Reisduur van opsluiting i.v.m. warmlopen?
8. etc, etc,
!Piet
Re: Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: vr 20 mei 2005, 22:22
door Bart de Coo
Els,
Toen ik voor het eerst een volkje in een korf stopte, keerde ik de korf al na een week om. Ik had namelijk gelezen dat je de raatbouw zou kunnen begeleiden. Onzin, volgens mij. Tegen de tijd dat je de korf veilig kunt omkeren, is de korf nagenoeg uitgebouwd. Bovendien wilde ik er dwarsspijlen inzetten, omdat collega's mij verzekerd hadden daarmee te wachten, totdat de bijen flink begonnen waren met bouwen. Als reden gaven ze op dat bijen anders aan de dwarsspijlen beginnen te bouwen.
Maar die korf na een week omkeren, dat had ik niet moeten doen. De korf was, op advies van anderen dus, niet voorzien van dwarsspijlen en het hele zootje stortte in. Ik heb werkelijk nog nooit zo staan schelden. Uiteindelijk ging alles toch nog goed. Zo goed zelfs, dat het volk na een weekje of vijf weer aan de zwerm ging. Beter geen voorzwerm in een korf stoppen: dat is vragen om moeilijkheden, weet ik nu.
Ik hou tegenwoordig 1 maand aan. Dan durf ik de korf om te keren en ermee te reizen.
Groet,
Bart de Coo
Re: Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: vr 20 mei 2005, 23:44
door Els Kleijnendorst
Piet en Bart, bedankt voor het advies, zal nog een paar weken wachten voor ik het korfvolk ga verplaatsen. Behalve verkeersdrempels hebben we in Den Haag ook nog tramrails en veel gaten in het wegdek.
Bart, wat ik wel in de oude groentjes gelezen heb, is dat je de eerste bouw in een korf alleen mag/kan bekijken door de korf rechtstandig boven je hoofd te houden. Dat deed ik dus gistermiddag, met het gevolg dat een behoorlijke klomp bijen op mijn hoofd viel.[B)] Aan het gedrag van de bijen te zien zat gelukkig de koningin nog in het volk.[:)]
Re: Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: zo 22 mei 2005, 13:17
door Bart de Coo
Aiaiaiaiaiai. Ik kromp ineen toen ik het las!
Re: Verplaatsen nieuw opgezet korfvolk
Geplaatst: zo 22 mei 2005, 17:00
door Poulus Coset
Bart de Coo schreef:
Els,
Ik hou tegenwoordig 1 maand aan. Dan durf ik de korf om te keren en ermee te reizen.
Groet,
Bart de Coo
Beste Bart,
Die maand hangt ook weer af van diverse factoren. Als je een sterke voorzwerm hebt, gaat deze bij goed weer en goede dracht al na zes weken weer zwermen. Een groot deel van het ratenbestand van de korf is dan bebroed geweest en dus al wat steviger. Langs de randen echter is het hele zootje nog vers en dus zacht.
Ook al is dan de korf dan voor 60% weer volgebouwd, door het gewicht van de bijen, de temperatuur en de honingvoorraad kan het hele zootje toch nog tot een hel geschud worden.
Mij is geleerd om eens
MET BELEID aan de raten te wiebelen voor het reizen. Wanneer het niet stevig zat lijkt moet je de korf gewoon niet vervoeren. Voor bestuivingsvolken doe ik daarom de spijlen boven in de korf om de vier stroringen. Soms wordt er al na 2,5 week mee gereisd. Tot nog toe nooit ergens last mee gehad. Maar blijf goed opletten!
Met vriendelijke groet,
Paul Coset.