Pagina 1 van 1
In blijde verwachting
Geplaatst: ma 13 jun 2005, 22:05
door jacob mus
Eind juni word ik het trotse baasje van een raszuivere carnica 03 koningin. Ik heb zelf bijen welke inmiddels allemaal Carnica F2 zijn.
Hoe voer ik deze koningin nu veilig bij een volkje in? Kies ik bij voorkeur een klein volk? Laat ik dat van te voren nog even afvliegen zodat alleen de jonge bijen overblijven? Gaat het het beste als het volk(je) hopeloos moerloos is of hoeft dat niet?
Kan het ook een groter volk zijn? Haal ik de oude moer eruit (uiteraard) en direct de nieuwe erin in een kooitje. Moet zij eerst nog 24 uur in een kootje dat dicht zit en dan pas met suikerdeeg?
Complicerende factor is dat ik in de derde week van juli op vakantie ga. Wisselcellen kan ik dus eigenlijk niet gebruiken want dan is mijn trots vertrokken als ik terug kom.
Is dit laatste per definitie niet mogelijk en moet ik een collega-imker vragen achter de wisselcellen aan te lopen als het een F2 volk is dat pas 3 weken een nieuwe raszuivere koningin heeft.
Het is op zich geen probleem om het volkje klein te houden tot in september als ik haar dan mogelijk veiliger in en groter volk onderbreng. Ik vrees dus eigenlijk de wisseldop in mijn vakantie het meest.
Normaal zou ik hier allemaal niet zo'n punt van maken maar deze dame is voorbestemd de stammoeder van mijn hele bijenstal te worden. Bij een debacle twee volken verenigen is dus geen echte optie.
Wie geeft raad of weet de link?
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: di 14 jun 2005, 07:25
door dickvanleeuwen
Hoe komt ze bij jou aan Jacob, in een kluisje met begeleidende bijen of in een bevruchtingskasje/ EWK en dus als klein volkje?
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: di 14 jun 2005, 19:59
door jacob mus
In theorie arriveert Hare Majesteit per post met een paar onderdanen. Niet als klein volkje dus?
Hoe pak jij dit nu aan? Zoals je begrijpt rust er op jou een bijzondere verantwoorelijkheid als aanstichter van dit alles!!
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: di 14 jun 2005, 21:46
door dickvanleeuwen
Tja, Jacob....ik had me voorgenomen alleen met vragen te komen op het forum en de "wijsheid" over te laten aan de deskundigen. Maar ik wil je langs deze weg wel verklappen hoe ik het de afgelopen jaren (op verschillende manieren) gedaan heb. Of dat de juiste en minst omslachtige methode is durf ik niet te zeggen.
De eerste keer maakte ik ongeveer 10 dagen voor dat de koningin kwam drieramers klaar met 1 raam voer, 1 raam broed en 1 raam uitgebouwde raat en sloeg daar een aantal ramen bijen in af. De redcellen/doppen op het raam met broed haalde ik na 10 dagen (op de dag dat de koningin kwam) weg en de koningin hing ik zonder begeleidende bijen in een invoerkluisje met voerdeeg in de drieramer. Voor de zekerheid snipperde ik wat kranten op de bodem omdat ik had begrepen dat de bijen hun aandacht dan zouden richten op het schoonmaken en niet op de nieuwe koningin. Deze methode is nooit fout gegaan!!
Later haalde ik uit drieramers, op de dag waarop de nieuwe koningin kwam, de bestaande koningin. Verplaatste de drieramer een paar meter om de vliegbijen te laten afvliegen en hing ik de nieuwe kongingin weer in een invoerkluisje. Met die methode had ik minder succes.
Tegenwoordig voer ik de bevruchte koningin op de zelfde manier in als bij een onbevruchte moer in een bevruchtingskastje of EWK. Ik sla een aantal ramen bijen af in een ton, laat de vliegbijen afvliegen. Spuit de bijen flink nat en doe ze dan in een drieramer met een voerraam, een raam uitgebouwde raat en een raam kunstraat. Als alle bijen in de drieramer zitten spuit ik de koningin ook goed nat en "gooi" haar bij de bijen. Bij deze methode is er ook nog nooit iets mis gegaan.
Nu volgen er vast nog veel meer en eenvoudiger methodes??????
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: wo 15 jun 2005, 22:15
door Hans van der Post.
Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden, of die omslachtig is?
Ik haal het even uit het archief, lees zelf maar:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wat je ook kunt doen is volgende: Je klopt uit het rustigste moergoede volk de tweede bak in een af in een lege broedbak met gaasboden open -vlieggat dicht- afslaan.
Wel even die moer opzoeken!
In de broedbak zet je vijf ramen (broedk.formaat) (afsluiten met een sluitplank) die volledig zijn bespannen waarin maar een halve kunstraat is ingesmolten. Hierdoor is er een totaal contact tussen alle bijen en moer mogelijk zoals het in een zwerm ook gebeurd. Dat is er niet als er van die muren van raten of kunstraat in de kast hangen. De kans op mislukking wordt groter als je er uitgebouwde ramen inhangt.
Op de bak een dekplank met daarop een voerbak waarin je een beetje suikerwater ¼ jampot 1 op 1 . De bijen moeten zes uur hopeloos moerloos zijn!!! Koel maar wel een plek met goede ventilatie. Er komt veel warmte vrij van die redde '“ rede - loze dames
In de avond, een uur voor zonsondergang, geef je de moer aan de bijen en laat haar verlossen uit een moerkooitje door een prop suikerdeeg. Zorg voor een dekplank met (voer) gat zodat je op die wijze het kooitje met daarin de '“'gouden'
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: do 16 jun 2005, 08:26
door Wim Joosten
Hallo Jakob,
ik sta voor een soorgelijk probleem. Ik heb de teler gevraagd om een paar ramen met raszuivere bijen in een drieramertje en dan daar de rasmoer in te voeren. Lijkt me wel zo veilig toe. Later voer ik dan de F1 moeren in de verbasterde volken.
Met vriendelijke groet,
Wim
Re: In blijde verwachting
Geplaatst: do 16 jun 2005, 21:23
door Bart Maes
Een andere manier die ik al eens toepas is de volgende: je kan met zo'n houten vormstokje om wasdoppen te maken (koninginneteelt) extra lange doppen maken. Je prikt er een gaatje in onderaan, laat de bevruchte koningin bovenaan inlopen en je plooit (voorzichtig) de open bovenkant plat en horizontaal. Het gaatje zorgt voor het eerste kontakt met de bijen.
Enkele dagen terug nam je de oude koningin uit het volk. De bijen gingen doppen trekken. Die doppen breek je en je hangt de lange wassen kunstdop midden de kast.
De bijen verwachten immers een moerdop die zal uitlopen. En er loopt wel een bevruchte koningin uit zeker!! Zo ben je alles een stapje voor.
