Bevruchte koningin invoeren in een schudzwerm.

Over bijenrassen en over alle aspecten van koninginnenteelt.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1675
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Bevruchte koningin invoeren in een schudzwerm.

Bericht door Kroese »

Invoeren van bevruchte moeren in kernvolken
Heeft u per post of anderszins een bevruchte koningin ontvangen, dan kunt deze direct en veilig introduceren volgens onderstaande methode.

Het beste kun je een broedloze schudzwerm maken. (Amerikaanse methode)

Schud van een hele honingkamer (van boven het rooster) alle bijen in een hele grote emmer. De bijen uit de honing kamer hebben de juiste leeftijd om een moer op in te voeren. De vliegbijen mogen eraf vliegen. Hoeft niet allemaal, maar hou ze niet tegen met water sproeien.

Maak te voren een 3 of een 6ramer schoon. Er moet goede ventilatie in de bodem zitten. Zoek een voer raam (evt 2) het liefst ramen die niet in een volk hebben gezeten, anders honingramen gebruiken van boven het rooster. In de midden een uitgebouwd leeg raam. Er mag geen open broed in. Evt een raam gesloten uitlopend broed van boven een rooster zou goed kunnen.

Eerst de ramen naast het kastje zetten. Zet 2 dekplanken o.i.d. schuin in de buitenste gaten van de raampjes stroken. Stoot de bijen in de emmer regelmatig naar beneden. Laat ze niet over de rand gaan hangen. Draai dan de emmer met de bijen rond, zodat ze gaan klonten, en gooi de hele kluit in de kast.

Hang snel de ramen op zijn plaats (niet drukken geef ze even de tijd om tegen de ramen te lopen.

Hang direct het kooitje met de bevruchte moer tussen de ramen, met een spijker door het oogje, en het voer naar beneden. (haal eerst het borgplaatje voor het voer gat weg !!!!)

Sluit het kastje, veeg de resterende bijen die aan de kast hangen weg, en zet het kastje koel en donker in een schuur o.i.d.
Door deze schudmethode zijn de bijen gedesoriënteerd. Ze zitten bovendien op vreemde raten met een andere geur. hierdoor moeten de bijen opnieuw harmoniseren. Als je het kastje direct open zet, dan lopen de bijen naar buiten, en vliegen gedeeltelijk af op andere volken.

Zet de volgende avond in schemerdonker het kastje op afstand van de stand waar de bijen gevuld zijn. Meer dan 2 km weg is voldoende). Niet thuis plaatsen, er vliegt dan 2/3 deel van de bijen af, en je houd een armzalig beetje over.

Zodoende harmoniseren de bijen en de koningin 2 nachten, en vliegen de volgende dag rustig in. De moer is ondertussen wel uit het kooitje.

Na 3 dagen het kooitje trekken, om te controleren of de koningin wel vrij is. NIET verder kijken (inbal gevaar !!!)

Dan 9 dagen na het maken kijken of er larven zijn. Die zijn sneller te zien dan eitjes. Zo weinig mogelijk rook gebruiken, en geen razzia op de koningin gaan houden. Geef de koningin nog een week de kans om gesloten broed te krijgen.

Daarna wekelijks controleren op WISSELCELLEN. Die worden er zeker gemaakt, en moeten weggebroken worden.

Als de moer omgeven is door eigen generaties bijen, zal het met het aanzetten van de wisselcellen wel ophouden.

Zo'n volkje kun je opkweken tot een goed wintervolk, of gebruiken om op een ander volk te verenigen. In dat geval moet in dat volk de moer worden verwijderd, en 8 a 9 dagen de redcellen gebroken worden. Nu kan het kernvolkje met een krant op dit volk gezet worden. Ook nu kunnen er weer wisselcellen aangezet gaan worden.


Met vriendelijke groeten,
Hennie Kroese
Apeldoorn
http://home.hetnet.nl/~kroese/ (homepage)
http://home.hetnet.nl/~buckfast/ (pedigrees)
Gebruikersavatar
Kroese
Berichten: 1675
Lid geworden op: do 16 nov 2000, 00:00
Imker sinds: 1977
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Apeldoorn
Contacteer:

Re: Bevruchte koningin invoeren in een schudzwerm.

Bericht door Kroese »

Snelle introductie methode

Een vergelijkbare nog snellere manier is een complete honingkamer (zonder open broed van boven het rooster) op een nieuwe bodem te plaatsen (vlieggat dicht), kooitje tussen de ramen hangen, dekplank en dak erop, bodemlade eruit en in een koele donkere schuur plaatsen. De HK bak moet natuurlijk niet stijfvol met honing zitten, er moet ruimte zijn voor de moer om te leggen. Omdat de bijen op eigen raten zitten zullen ze minder gedesoriënteerd zijn, maar gaan zich een half uurtje na het splitsen al moerloos voelen. Ze gaan dan zoeken, en vinden de feromonen van de moer in het kluisje. Deze kast kan de zelfde avond al wel op een andere stand geplaatst worden.

De hier beschreven methoden heb ik ook op mijn site geplaatst onder de knop "moeren invoeren" via de onderste link.

Met vriendelijke groeten,
Hennie Kroese
Apeldoorn
http://home.hetnet.nl/~kroese/ (homepage)
http://home.hetnet.nl/~buckfast/ (pedigrees)
Gebruikersavatar
hans hoogendoorn
Berichten: 929
Lid geworden op: di 18 mei 2004, 19:06
Locatie: Veelerveen
Contacteer:

Re: Bevruchte koningin invoeren in een schudzwerm.

Bericht door hans hoogendoorn »

Hennie

hoe wist jij, dat ik
deze praktische tips kan gebruiken ? :D
bedankt.

!HH!
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten