Speenkruid behoort niet tot de meest geliefde voorjaarsbloeiers in onze tuinen; bedekt alles en is niet uit te roeien!!
Hier een plaatje:
. Speenkruid en blauwe druifhyacinth; fleurig in het voorjaar!met dank
aan HvdP voor zijn opmerking over het blauwtje.
.
Een rechtgeaard imker zal het Speenkruid niet weghalen uit zijn tuin; de plant hoort tot de Boterbloemachtigen en levert zowel pollen als nectar. Het pollen is donkeroranje tot donkergeel; bijen vliegen er op ook al staan de kersen in bloei, zoals bij mij vandaag; kijk maar:
.
.
Ook het Blauwdruifje is als drachtplant niet te versmaden; pollen is zilverwit:
.
Hieronder de winteraconiet: ook in bloei met bijen erop
hennie oes
Op het speenkruid heb ik nog geen enkele bij gezien. Ik dacht "is zeker niks voor de bijen". Ik zal eens wat beter gaan opletten !
Op het blauwedruifje zag ik wel een bijtje afvliegen. Slechts e e n, maar genoeg voor een kiekje :
Ik vind het een prachtig gezicht! Vanuit mijn tuin kijk ik uit op veel speenkruid. Één mooie gele vlakte. En mijn bijen vliegen er wel op. Ik zie ze nog niet op mijn kersenboom vliegen. Maar deze staat ook nog maar net met een paar bloesempjes te bloeien.
Wat is het toch raadselachtig en soms frustrerend om iets zinnigs te zeggen over drachtplanten. Mijn volken staan op dit moment op een landgoed langs de IJssel waar het werkelijk wemelt van de (potentiële) drachtplanten. You name them: paardenbloem, pinksterbloem, bosanemoon, perenboom, hondsdraf, blauwe druif en allerlei wilgensoorten. Allemaal drachtplanten, volgens al mijn bronnen. Dus je snapt, ik fiets geregeld rond over het terrein, op zoek naar mijn bijen, maar ik zie ze nooit, behalve dan een enkele keer op de pinksterbloemen. En zo fietste ik afgelopen dinsdag, vroeg in de avond, onverrichter zake terug naar huis. Ik trapte een talud op, naar een winderige provinciale weg, inmiddels een kilometer verwijderd van de volken. Ik stak de weg over, in de richting van wat kersenbomen. En ja hoor, vol met bijen. Tja dames, daarvoor had ik jullie niet zo ver hoeven wegbrengen! Raadselachtig en frustrerend, dat is het. Je gaat op die manier nog eens ernstig twijfelen aan al die drachtplantengidsen en -lijsten. Toon mij een bij op het speenkruid - live, waar ik met mijn neus bovenop sta - en ik tracteer je op een biertje.
Speenkruid wordt inderdaad vaak beschouwd als een lastig onkruid. Toch is ze heel geschikt om in het vroege voorjaar tussen vaste planten de opkomende onkruidzaden te smoren, en de rest van het jaar zie er nike meer van. Bij mij groeit ze op veel plaatsen waar even later weer iets anders staat te bloeien en brengt ze vreugde in de dagen dat het voorjaar nog niet op volle sterkte is.
You name them: paardenbloem, pinksterbloem, bosanemoon, perenboom, hondsdraf, blauwe druif en allerlei wilgensoorten..... En zo fietste ik afgelopen dinsdag, vroeg in de avond, onverrichter zake terug naar huis. Toon mij een bij op het speenkruid - live, waar ik met mijn neus bovenop sta - en ik tracteer je op een biertje.
Als jij ook op de zes genoemde drachtplanten een bij wilt zien, zul jij je op verschillende tijden van de dag naar het tulud moeten begeven. Zo zul je ook, als je ze bij mij live wilt zien, een bezoek van één lange dag moeten brengen; breng dan gelijk 7 biertjes mee, één voor het speenkruid ( de afbeeldingen vind je boven.) zes voor de overige genoemde planten en dan wil ik voor de hommel een triple. Bij deze "herzlich eingeladen". ik toon je een voorproefje: let wel: het zijn alle live-afbeeldingen:
.
Ik doe er de aconiet ook bij, maar daar hoef je niet voor te dokken
hennie oes