Pagina 1 van 1

Nieuwe volken maken en oude opschonen.

Geplaatst: vr 02 jun 2006, 01:11
door Kroese
In het artikel van Ed Pieterse gaf hij de link naar een PDF document, gescheven door Job van Praagh.
Zie ook : http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?TOPIC_ID=6228

Job beschrijft het maken van jonge volken, en het opruimen van de productie volken.

Ongemerkt werk ik de laatste jaren al steeds meer naar deze methode toe. Ik heb eerder wel geschreven, dat de jonge volkjes het goud voor het volgende seizoen zijn.

De grote productie volken zijn als ze het al overleven vaak zwakker dan ze de winter ingingen.
De jonge "Groei volken" zijn de nieuwe productie volken. Deze jonge volken werden door mij altijd van een raam gesloten broed en een raam voer voorzien. Zo kregen ze snel jonge bijen.
Dit jaar geef ik geen broed en geen voer meer mee, en zet ik alles op kunstraat. Ook de oude raat gaat er allemaal uit. Al mijn goede hoofd (pleeg)volken hebben al 10 Hoge broedkamer ramen uitgebouwd. De moer zit in deze nieuwe kamer. Als het broed in de oude onderkamer is uitgelopen, dan ga ik (bij mooi weer) vliegers maken. De oude moer gaat dan in een schone kast (uitgekookt in de soda) op weer alleen kunstraat. Deze kast blijft op dezelfde plaats staan, en krijgt dus alle vliegbijen. Er wordt direct gevoerd, om de KR goed uit te bouwen. Voor dat de 9 dagen om zijn, en het nieuwe broed gesloten is, besproei ik het volk met oxaalzuur in water. (volgens de PPO beschrijving)

Van de oude kast wordt de oude broedkamer verwijdert, en omgesmolten. (jammer van de stuifmmeel die er inzit) Het nu moerlose deel met BIAS broed, zit al op nieuwe raten wordt ook in een schone kast gehangen.
Ik wil wachten tot hiervan het broed ook is uitgelopen, om dan ook een oxaal behandeling te doen. Ondertussen krijgt het volk iedere keer een kleine serie nieuwe doppen te verzorgen voor de teelt. Natuurlijk wordt ook dit volk gevoerd. Na het weghalen van de doppenteelt, en de oxaal behandeling voer ik een bevruchte jonge koningin uit mijn eigen teelt in.
Op deze manier wil ik beide delen verschonen, en er weer groeivolken van te maken. Natuurlijk heb ik de honing op een lager plan staan.
Eind Juni hoop ik dit afgerond te hebben.

Natuurlijk kunnen beide delen ook weer met elkaar verenigd worden, om een sterke dracht te kunnen benutten, maar dit jaar kies ik ervoor om mijn volken bestand weer wat uit te breiden, en wat reserve te hebben voor slechte tijden. Verenigen kan ook in het voorjaar nog, als je teveel uitwinterd, dan je wilt beheren.

groeten,
Hennie..........

http://home.hetnet.nl/~kroese/ (homepage)
http://home.hetnet.nl/~buckfast/ (pedigrees)

Re: Nieuwe volken maken en oude opschonen.

Geplaatst: vr 02 jun 2006, 10:20
door Hans van der Post.
In de rubriek Vraagbaak, beginners- en gevorderde vragen met de Segenbergerkast?
schrijft ivar:


als je toch nieuw wil beginnen met kasten dan kijk eerst het filmpje aan van de bienen intitut Celle ( http://mkat.iwf.de/Kat_Details.aspx?GUI ... 7C00000000 )ik hoop de link doet het zo, daar zie je de duitse segebergkast met een houte vlieggat/bodem, het lijkt mij erg goed zo. ik wil ook overstappen en heb gekozen voor een frankebeute met want daar kan je meerdere duitse systeme door elkaar gebruiken. ik weet niet of de bodem in nederland verkrijgbaar is, anders bij holterman in duitsland.
hans, a land flowing with milk and honey
De film (¾ uur) die hier wordt vertoond sluit goed aan op de werkwijze die Job van Praagh -Prof. - in Celle promoot. zie poosting art door Ed Pieterse in pdf bestand http://www.mamamoer.nl/forumfoto/kunstzwerm.pdf

Hans