Pagina 1 van 1

Angst voor de honingbij niet terecht.

Geplaatst: zo 10 sep 2006, 00:00
door Hans van der Post.
Gelezen in BN De Stem
"Angst voor de bij niet terecht"
Door Frank Lambregts
Vrijdag 8 september 2006 - TETERINGEN '“

In een tijd dat veel mensen een honingbij nauwelijks van een wesp kunnen onderscheiden, is het belangrijkste werk van de bijenhoudersbond om '˜de bij' uit te leggen. Onder het motto '˜angst voor de bij is onterecht' houdt de vijftigjarige Kring de Baronie daarom een tentoonstelling over deze nuttige insekten.
De Open Dag van Kring de Baronie vindt plaats op zaterdag 17 september op het terrein van jeugddorp Maria Rabboni aan de Laanzichtweg 60 in Teteringen. Van 11.00 tot 17.00 uur. Om 14.00 uur krijgen dertien burgemeesters uit de Baronie een lindeboom aangeboden.

[img]../beeld/j/johanvangurp_teteringen.jpg[/img]



Wim Backx (L), Henk Joosen en Riny van Dinter (met kleindochter) van bijenhoudersbond Kring de Baronie willen het imkeren onder ieders aandacht brengen.
FOTO JOHAN VAN GURP











Er zijn ongeveer 250 imkers bij aangesloten.
De bijenhoudersbond geeft voorlichting aan de leden en organiseert ook activiteiten en wedstrijden die de verbondenheid tussen de imkers bevorderen. De bijenhoudersbond overlegt ook met gemeenten over beplantingen en andere maatregelen die vriendelijk zijn voor bijen.
De feestcommissie van De Kring is bijeen in de bijenschuur in de achtertuin van Henk Joosen in Teteringen. Henk Joosen ontvangt hier groepen kinderen en volwassenen om hen het wonder van de bijenkast uit te leggen. Alles staat hier in het teken van de bij. Buiten zoemen er duizenden.

Henk Joosen: 'žIk leg hier uit hoe de natuur in elkaar zit. Veel mensen weten niet eens waar de melk of de honing vandaan komt. Maar ze hebben er wel interesse voor. Vooral kinderen vinden het hier geweldig. Dan krijgen ze allemaal zo'n kap op en gaan we in de bijenkast kijken.' Riny van Dinter uit Bavel is een van de weinige actieve vrouwelijke imkers in Brabant. Ze is bekend van ambachtenmarkten waar ze, gekleed in Brabantse klederdracht, het niet alleen opneemt voor de bij, maar ook voor de heilzame werking van natuurhoning en stuifmeel.

'žEen paar korrels stuifmeel per dag is heel goed voor een mens', zegt ze. 'žJe bouwt er weerstand van op en er zitten veel eiwitten in. Vooral sportmensen hebben er profijt van.'

En laten we het eens over honing hebben. Natuurhoning bestaat uit suikers en enzymen. Niet voor niets wordt honing gebruikt om (brand)-wonden te behandelen. 'žMaar honing die verhit is geweest, is dood', waarschuwen de imkers. 'žDat verhitten doen ze om te voorkomen dat honing versuikert, maar wanneer honing warmer dan veertig graden is geweest zit er geen enzym meer in. Om die reden moet je honing ook niet in hete thee doen.'

Al die nuttige kennis over bijen is aanwezig bij de 250 imkers van De Kring Baronie. En die willen ze dolgraag delen met iedereen. Toch is die voorlichtende functie vijftig jaar geleden niet de reden geweest om de bijenhoudersbond op te richten.
Bijen houden was toen nog een economische noodzaak. De tuinbouw in Breda had de bijen nodig om de aardbeien en frambozen te bevruchten. 'žVroeger was het vooral een neveninkomst voor de tuinders, maar tegenwoordig gaat het de meeste imkers om natuurbewustzijn', zegt Wim Backx uit Gilze, bestuurslid van de bijenhoudersbond.

'žImkers weten welke belangrijke rol de bijen in de natuur spelen. Voor veel mensen zijn bijen alleen maar lastig. Ze verwarren bijen met wespen. Maar bijen steken vrijwel nooit, want ze gaan er ook zelf dood aan. Al dat soort dingen willen we uitleggen.'

Soms steekt er wel eens een bij, maar dan is er iets heel bijzonders aan de hand.
Een groot hedendaags probleem is dat de imkerij aan het vergrijzen is. Er wordt veel gedaan aan voorlichting richting de jeugd, maar dat levert uiteindelijk niet veel imkers op. 'žDe meesten beginnen na hun veertigste', zegt Wim B