Pagina 1 van 1

Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: wo 15 nov 2006, 20:12
door marc
Vandaag bij 16.5° vliegen alle volken volop op stuifmeel.
Ik heb één productievolk geïnspecteerd en een uitgebreid broednest gevonden (diam. +/- 25 cm) met heel wat open broed en eitjes.
Alles wijst erop dat de broedloze periode ook dit jaar weer heel kort gaat zijn of heel laat vallen. Vorig jaar werd de OZ behandeling hier pas 3e week januari gedaan, en ook toen was er nog een weinig broed.
Gezien het broednest en het aanhoudende warme weer, blijft ook de varroa zich voortplanten. Daar de mijtenval gemiddeld net onder de 10 mijten/dag ligt, kregen de productievolken dan ook nog een MZ behandeling (viltjesmethode).
Ik zit ook nog met één 'probleemvolk' met nu nog een mijtenval van +/- 65 mijten per dag. Ik hou deze extra in de gaten maar uiterlijk is de dracht en de sterkte van het volk dezelfde als alle andere.
Dit volk draagt al sinds september een mijtenlast met zich mee van +/- 120 mijten/dag en reageerde zeer matig op eerdere MZ behandelingen.
Een kandidaat 'verdwijnvolk' ? alles wijst in de andere richting.

Re: Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: do 16 nov 2006, 08:16
door Gerard van Gastel
Dit volk draagt al sinds september een mijtenlast met zich mee van +/- 120 mijten/dag en reageerde zeer matig op eerdere MZ behandelingen.
Marc,

Zoiets is toch vragen om ellende!
Wat was je mijten telling vóór september?

Re: Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: do 16 nov 2006, 08:49
door marc
Gerard, die ellende valt best mee. Alle volken staan op peil van de vorige jaren en ik heb al minstens 5 jaar geen winterverlies meer genoteerd. Alleen die ene kast reageert dit jaar niet of zeer zwak op de MZ behandeling. Het was de reden om al eerder op dit forum de vraag te stellen of de mogelijkheid bestaat dat een volk een resistentie opbouwt tegen MZ, maar er werd niet op gereageerd.
Om te antwoorden op je vraag : de betreffende kast kwam van een ouder imker die stopt en waar een eigen moer werd opgezet en behandeld met MZ, zonder resultaat dus.

Re: Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: do 16 nov 2006, 13:45
door Gerard van Gastel
Ben benieuwd Marc, hoe dit afloopt. Als er in Sept 120 mijten per dag vàllen dan moet er toch een enorm aantal mijten in het volk aanwezig zijn. En als gevolg hiervan ook erg veel beschadigde bijen en larven. Heb je geen andere bestrijding uitgevoerd?

Re: Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: do 16 nov 2006, 13:47
door Bieboerke
marc schreef:
Gerard, die ellende valt best mee.
Ik hoop voor u dat die ellende na de winter nog meevalt.
Marco

Re: Late mierenzuurbehandeling

Geplaatst: do 16 nov 2006, 21:06
door Gerard Boswinkel
Hoi Marc,

Waarom gebruik je niet de Nassenheiderverdamper horizontal? Met de temperaturen die nu nog heersen en 85% mierenzuur, kun je dat ding zeker nog op de volken zetten voor een week. Die bierviltjesmethode die jij gebruikt, die vertrouw ik niet zo!

Groeten..........

Gerard Boswinkel