apiario schreef:
'verdwijnziekte' / wintersterfte
Is er volgens jou onderscheid tussen verdwijnen in de vroege herfst en een dood volk het voorjaar/ winter? Los van de oorzaak?
Vooruit lopend, zou het dan mogelijk zijn dat er gevraagd wordt om eens een telling te houden over het verdwijnen van een volk?
Bertus
Bij volken die in de herfst verdwijnen ligt het voor de hand om te denken aan ABPV (vertaald: acuut bijen verlammings virus). In het voorjaar komt DWV (vertaald: vleugelkreukelvirus) meer in aanmerking. Helaas levert monsteronderzoek, zoals dat in de verschillende landen wordt uitgevoerd tot op dit moment geen bevestiging dat deze virussen de sterfte kunnen verklaren. Er is bovendien, in al het monsteronderzoek tot nu toe, geen ander pathogeen gevonden dat als veroorzaker van de bijensterfte kan worden aangewezen. Alhoewel de in Spanje geconstateerde nosema variant (nosema ceranea) nu ook in Frankrijk is opgedoken, kan geen significante relatie gelegd worden met bijensterfte.
Virussen muteren snel, zodat wellicht een variant van bekende virussen een rol kan spelen.
Mijn eigen onderzoek concentreert zich op het 'systeem imker/bijenvolk'. Immers imkers oefenen een grote invloed uit op het reilen en zeilen van een bijenvolk. Uit de voorjaarsscan kwam tevoorschijn dat de kans op bijensterfte bij imkers met
weinig bijenvolken
groter is dan bij 'grotere' imkers. Ook blijkt uit mijn kastkaartenproject en uit Duits onderzoek dat bij een goed geobserveerde groep imkers de bijensterfte nog lager ligt. Het lijkt er dus op dat kennis en kwaliteit van imkeren verbonden zijn met aanzienlijk lagere bijensterfte. Ik probeer te achterhalen wat die kwaliteit en kennis nu precies inhouden. Door dit onderzoek de komende jaren te combineren met monsteronderzoek hoop ik gerichter speuren naar het pathogeen mogelijk te maken. Want het is mijn overtuiging en waarneming dat goede imkerkwaliteit op zichzelf geen garantie is voor het geheel voorkomen van bijensterfte. Er is wel degelijk sprake van een zich ontwikkelende epidemie.
Ik heb ervoor gekozen de telling in het voorjaar te houden, omdat vermoedelijk veel imkers de bijensterfte na de inwintering, ook als die al in oktober heeft plaatsgevonden, pas constateren in het voorjaar. Zelfs in het voorjaar valt het niet altijd mee om gegevens te inventariseren. Ik kreeg van verschillende imkers te horen dat zij niet invulden 'omdat ik toch behoorde te weten dat een goede imker niet te vroeg in zijn volken mag kijken en dat daarom pas in mei geinventariseerd zou moeten worden'. Ik denk persoonlijk dat een goede imker in maart en april al begint door te krijgen dat een aantal volken niet vliegt. Maar goed.
Verder heb ik ervoor gekozen om de gegevens per afdeling te verzamelen. Ik heb moeten vaststellen bij eerder onderzoek dat 'spontane' melding via het internet geen goede weergave van de werkelijkheid oplevert. Ik doe het daarom, net als bij veel ander epidemiologies onderzoek, via poortwachters die bereid zijn om hun afdeling af te bellen, zodat ook informatie binnenkomt van imkers die uit zichzelf, om welke reden dan ook, niet meedoen. Daarnaast kunnen individuele imkers hun gegevens eveneens op
http://www.beefriends.org inbrengen.
Na 1 januari activeer ik de voorjaarsscan 2007.
Bertus, wat je verder bedoelde met een telling over de verdwijning van een volk begreep ik niet helemaal. Kun je dat wat toelichten.
Piet bekritiseerde verder de PPO monitoring over 2005. Ik ben het daarmee eens. Bij zo'n lage deelname kun je geen conclusies trekken. Je kunt er allerlei statistiek op loslaten, maar dat verhult het gebrek niet. De eerste vraag die bij statistiese bewerking gesteld moet worden is of je steekproef een voldoende omvang heeft en representatief is. En als er uit de PPO-monitoring van voorjaar 2006 iets komt, dan zou het wel aardig zijn als er niet opnieuw gewacht hoeft te worden tot het oud nieuws geworden is.
Romée
monitoring bijen en imkers op:
http://www.beefriends.org