Er is hier al zoveel gesproken over stuifmeel voor de jonge bijen die voorhanden moet zijn tijdens het opkweken van de bijenlarven. Ik kan je de salixsoorten aanbevelen als optimale leverancier van stuifmeel en van een uitstekende kwaliteit (vroeger referaat aan de RUG).
Hier bij mij in het Meetjesland (België, OOst-Vlaanderen) bloeit de eerste wilgensoort, de salix daphnoïdes of berijpte wilg, reeds vanaf 15 januari. Dit is ook wel uitzonderlijk, normaal begint de bloei rond half februari.
Vandaag vliegen de bijen gretig op de laatste bloei ervan, maar straks komen om de beurt zo'n achttal soorten wilgen in bloei, met als laatste de Salix triandra Semperflorens die voorjaar en zomer doorbloeit. Maar in de zomer halen de bijen meer nectar dan stuifmeel op die wilg. Waarschijnlijk is er in de zomer geen gebrek meer aan stuifmeel.
[img]../beeld/m/marcodepauw_daphnoïdes.jpg[/img]
In Oost-Vlaanderen richten wij dit jaar onze 16de plantenruildag in te Poeke-Aalter. Daar worden honderden o.a.wilgenplanten en stekken gratis aangeboden aan de bezoekers om op die wijze het bestand van insectvriendelijke planten en struiken een ruggesteuntje te geven.
Marco
Wilgen
Moderator: maartenkleijne
- Hans van der Post.
- Moderator
- Berichten: 8309
- Lid geworden op: di 21 nov 2000, 00:00
- Imker sinds: 1962
- Aantal volken: 4
- Bijenras(sen): F1 carnica VSH
- Locatie: Oegstgeest
- Contacteer:
Re: Wilgen
Heerlijk zo'n foto bij een sneeuwdag zoals vandaag.
Hans
Hans
Re: Wilgen
inderdaad een prachtige foto, streven naar de perfectie door de vliegende bij meer van voor te fotograferen en nog het stuifmeel aan de poot te zien; het kan soms frustrerend zijn dat de bij dan juist wegvliegt....... het weten maar geen kans krijgen om een nog betere foto te nemen .....
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten