Pagina 1 van 2
Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 20:21
door labrador
omdat we in een andere topic wat gaan afwijken van het onderwerp, hierbij het begin en het vervolg van de stelling:
Een zwerm met een al dan niet bevruchte moer weet feilloos een moerloos volk te vinden
In de andere topic begon het verhaal met deze woorden:
Van een oude wijze imker hoorde ik eens dat een zwerm met een al dan niet bevruchte moer, precies een kast weet te vinden die moerloos is en daar gewoon op vliegt.
Misschien is dit een soort verklaring van het koekoek-gedrag?
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 20:32
door Piet Jager
Ja, klopt
Ik kreeg gisteren ( do. 23/8) een zwermmelding op ca 3 km van mijn locatie. Jaap en ik er heen, maar hij was juist vertrokken. Zeven meter hoog in de boom hing nog een stukje raat ter grootte van een halve hand met ca 25 bijen. De man vertelde dat hij er al vanaf maandag had gezeten. Toen Jaap mij weer bij huis afzette, gingen we nog even kijken bij mijn bijen. "Een zwerm", zei Jaap. En inderdaad, een zwerm was juist bezig om bij een ander volk in te trekken. De link was gauw gelegd met de zojuist vertrokken zwerm. Maar waarom juist die kast? Op deze kast had ik ca 10 dagen geleden een uitgebouwde HK gezet, omdat onderin alles vol zat. Maar dat kan niet de oorzaak zijn geweest!
Links naast die kast stond enkele dagen een kast op 1 BK met 6 ramen darrenbroed en bijen om te laten afvliegen op een andere kast. Dat ging achteraf veel te langzaam, zodat ik hem een avond tevoren maar weer terug heb gezet op de oude plek, temeer daar ik al
'enkele bijen' terug zag keren in de kast. Straks zijn ze nog ingevlogen op de nieuwe plek ook, dacht ik. Gauw weghalen dus!
Zouden die
'enkele bijen' verkenners/speurbijen van die zwerm 3 km verderop geweest zijn? Bij het aanvliegen van de zwerm was de moerloze kast echter verdwenen en pakten ze de dichtsbijzijnde kast.
Zo juist, vrijdag 12.00 uur, ging hij weer de lucht in. Verkeerd aangesloten? Of heeft hij na 4 dagen even bijgetankt met superheide plus? Gelukkig ging hij al snel aan mijn zwermboompje hangen. Een doorgegroeide taxus in de meidoornhaag, welke ik gesnoeid heb als een soort paraplu. De bijen gaan dan om de stam zitten. Lekker in de schaduw en uit de regen. Terwijl ik bezig was met de zwerm aan de boom kwam Jaap even kijken naar de aangevlogen zwerm, die gisteren bij de kast was ingetrokken. "Hoe is het afgelopen? Moer dood voor de kast?" Jaap keek zijn ogen uit en heeft gezien hoe mooi de bijen in de korf trokken.
!Piet
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 20:34
door Piet Jager
Vervolg:
De gevolgtrekking in het voorgaande klinkt plausible, maar is niet juist. De wens is veelal de vader van de gedachte. De zwerm echter, die donderdag bij de kast op kroop, was hoogstwaarschijnlijk mijn eigen zwerm die donderdagmiddag (toen ik voor uitslag en onderzoek naar het ziekenhuis moest) is afgekomen, waarbij de moer niet is meegekomen en toen is terug geslagen op de eigen kast.
Precies 3 weken geleden heeft een Belgische ingenieur 8 jonge bevruchte moeren bij mij gehaald. Gezien het feit dat ik nog een volk nodig had voor het invoeren van een bevruchte stamboekmoer, heb ik de oorspronkelijk moer uit dat volk ook maar meegegeven. Het was een prachtige moer!
Drie weken geleden heb ik dus dat volk moerloos gemaakt en er gelijktijdig een apideakastje met stamboekmoer op het voergat gezet met een krantje er tussen. Tussentijds 1x controle uitgevoerd. De moer liep rustig over de raat en was goed aan de leg.
Het volk vloog prima en na korte tijd was het hele broednest verhoningd en vol stuifmeel en broed. Vervolgens een uitgebouwde HK geplaatst in de hoop dat ze de honing naar boven zouden sjouwen om wat ruimte te krijgen in het broednest.
Vanmorgen de hele kast nagekeken. Ca 3 rijpe doppen, waarvan er 2 pas waren uitgelopen. Heel veel honing en stuifmeel, weinig gesloten en open broed en nog wat liggende eitjes (2 dagen oud) Ook mis ik nogal wat bijen in het volk, maar dat kan bedrog zijn daar de bijen nu over 2 bakken verdeeld zijn!
De zwerm heb ik op 8 BK-ramen gezet met kunstraat. Donderdag moet blijken of het inderdaad de stamboekmoer is. Zij moet dan eitjes hebben en loopt veelal op het broednestje. 'k Ben heel benieuwd!
Redenen waarom ik aanneem, dat het de eigen zwerm met bevruchte moer van die kast was.
De zwerm was, volgens mij, geen jonge (onbevruchte) moerszwerm. Ze had heel snel een plek gevonden, was zeer rustig en hing direct compact aan de boom. Ook kwam er vandaag om ca 16.00 uur geen enkele dar naar de pas opgezette zwerm kijken, terwijl in de afgezwermde kast met de nieuwe bruid regelmatig darren op bezoek kwamen. Voor mij een teken dat er een bevruchte, leggende moer in de zwerm zat. Tevens trok de aangevlogen/terugeslagen zwerm, volgens mij, veel te snel de kast in, zonder enige controle van de wachtbijen uit de kast. In no time was ze in de kast verdwenen!
!Piet
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 21:05
door labrador
Mijn zienswijze wijkt toch af van de (bijgestelde) ideeën van Piet!
Kort samengevat:
- er is een zwermmelding
- komende op de plek is de zwerm zojuist vertrokken
- terugkomend bij de stal van Piet! zien wij een zwerm die op een kast is geslagen.
- We denken dat dit de zwerm is die we zojuist hebben gemist
Waarom op die kast?
Na enig denken blijkt dat er 1 dag daarvoor een moerloze kast is weggehaald die pal naast de kast stond waar de zwerm op is geslagen.
Dit was een reden voor de stelling dat een zwerm feilloos een moerloos volk weet te vinden.
De volgende dag vertrekt er uit dezelfde kast een zwerm.
Dezelfde zwerm?
In bovenstaand schrijven schrijft Piet! dat de eerste zwerm (die op de kast zou zijn teruggeslagen) al een poging geweest is van het kastvolk om de kast te verlaten. Echter de moer zou niet zijn meegekomen en derhalve is de zwerm teruggeslagen. Daarna waagt de zwerm dus een tweede poging, en met succes. De zwerm zou dus niets te maken hebben met de zwerm die we zouden moet gaan scheppen.
Mijn idee is als volgt:
De zwerm is daadwerkelijk de zwerm van de melding en wilde naar binnen in de kast van het moerloze volk. Deze kast was echter plotseling verdwenen en zodoende sloeg de zwerm op de kast die ernaast stond/staat.
Waarom klopt Piet!'s idee niet?
Een zwermtrage Buckfast gaat echt niet zwermen als er maar drie WISSELCELLEN zijn aangemaakt. Ja, WISSELCELLEN en dus GEEN zwermcellen.
Ondertussen is de oude rasmoer verdwenen van het kastvolk(anders geen wisselcellen)en de vreemde zwerm slaat op de kast.
Gevolg: Het zwermvolk merkt dat de kast niet geheel moerloos is en wil weer vertrekken; Doppen staan immers op uitkomen/ of er is reeds een jonge moer uitgelopen en de moer van het zwermvolk wil dus weer weg, wat dus ook de volgende dag gebeurd!
Conclusie:
Een zwerm (of verkenners daarvan) is in staat een moerloos volk te ontdekken en zal zonder moeite op zo'n kast kunnen vliegen. Een echt moerloos volk verdedigt zich niet. Dit kan dan ook zonder 'kleurscheuren'
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 21:44
door Piet Jager
1. Het is geen zwermtrage Buckfastvolk, maar gewoon een Buckfastvolk (zie ook de diverse kleurschakeringen op de vliegplank).
2. De oude rasmoer was nog niet verdwenen, aangezien ik vandaag nog liggende eitjes (2 dagen oud) zag.
Wie heeft er gelijk?
Husai of Achitofel?
!Piet
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 21:50
door labrador
Piet Jager schreef:
1. Het is geen zwermtrage Buckfastvolk, maar gewoon een Buckfastvolk (zie ook de kleurschakeringen op de vliegplank).
2. De oude rasmoer was nog niet verdwenen, aangezien ik vandaag nog liggende eitjes zag.
!Piet
1. Buckfast staat bekend om zijn zwermtraagheid.... maar uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.....
2. Eitjes kunnen gewoon van de "Zwerm-moer" zijn; een goede bevruchte moer kan niet plotseling stoppen met leggen (*)
De kans is reeel dat ze gewoon heeft gelegt.
3. De kans is ook aanwezig dat de kastmoer nog aanwezig was, en dat deze ondertussen door de zwermmoer is afgestoken...
(*) Als men niet weet of een zwerm een onbevruchte of een bevruchte moer is, staat er in de oude boeken dat je een zwart laken onder de korf met zwerm moet leggen zodat je de witte eitjes kunt zien van de oude moer... omdat ze niet plotseling kan stoppen met leggen.
Ik blijf er dus bij dat het
een vreemde zwerm was die op de kast vloog.....
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 22:06
door Piet Jager
1. De 'vreemde zwermmoer' heeft 4 dagen in een tros aan de boom gehangen, waaraan een stukje raat hing ter grootte van een halve hand. Vervolgens een lange vliegreis van 3 kilometer en dan gauw nog even een paar 'koekoeks-eitjes' in een vreemd nest leggen voor je weer vertrekt?????????
!Piet
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 22:16
door labrador
Piet Jager schreef:
1. De 'zwermmoer' heeft 4 dagen in een tros aan de boom gehangen, waaraan een stukje raat hing ter grootte van een halve hand. Vervolgens een lange vliegreis van 3 kilometer en dan gauw nog even een paar 'koekoeks-eitjes' in een vreemd nest leggen voor je weer vertrekt?????????
!Piet
...hemelsbreedt 3 Km?.....
maar waarom niet? Denk je dan dat ze in de nieuwe kast de eerste 10 uren geen eitjes legt? Dat lijkt mij sterk....
Tevens kon de zwerm voldoende voedsel tot zich nemen wat een positieve uitwerking heeft op de legcapaciteit van de moer....
een bevruchte moer legt gewoon in een "vreemd" nest hoor. Maar dat weet je zelf ook wel.....
Laten we donderdag afwachten Piet!
Als jij gelijk hebt
strijk je met de eer.
Als ik gelijk heb krijg ik de "vreemde" zwerm voor mijn "slagen"
Deal?[8D]
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 22:21
door Piet Jager
Als het inderdaad op waterdichte gronden berust (b.v. DNA) dat het een vreemde zwerm is, ga ik accoord!
!Piet
Re: Zwerm vindt feilloos moerloos volk, of niet?
Geplaatst: za 25 aug 2007, 22:30
door labrador
Piet Jager schreef:
Als het inderdaad op waterdichte gronden berust (b.v. DNA) dat het een vreemde zwerm is, ga ik accoord!
!Piet
De stelling is/was
dat een zwerm feilloos een moerloos volk weet te vinden en daarop (op de kast) vliegt.
Mocht je
NIET de (voor jouw herkanbare)
stammoer aantreffen in het zwermvolk,
maar een vreemde moer; dan mogen we voorzichtig aannemen dat bovenstaande stelling best eens zou kunnen kloppen, en dan is het
mijn gelijk.[^]
Mocht je
WEL de stammoer aantreffen op het zwermvolk, dan heeft
de meester het gewonnen van de leerling; Ere wie ere toekomt!
Maar...
wel eerlijk spelen natuurlijk!!!:D