Piet Jager schreef:
Is er een link tussen Nosema Ceranae en de verdwijnziekte?
[/b]
Vorig jaar is onderstaand stukje reeds door mij gemeld.
Een onderzoek vanuit Spanje.
Dit artikel is dus nu van een jaar terug.
Gramaticaal klopt het niet helemaal, de reden is dat het via een vertaalprogramma is omgezet.
Maar de vraag die Piet stelt wordt hier wel onderschreven.
Deze Nosema wijkt dus ook af van de bekende Nosema Apis die roer in het volk geeft.
Dat gebeurt bij "cerana' blijkbaar niet en is derhalve lastiger te onderzoeken.
Wat de ontvolking van de bijenstallen betreft, ontdeed het voortreffelijke Spaanse tijdschrift Apicola van septembre-octobre heeft gepubliceerd een artikel dat zeer over 'žhet ontvolkingssyndroom wordt opgevuld, van de bijenkorven in Spanje'. Kortom het apicole regionale centrum van Castilla heeft Mancha de aanwezigheid van de parasiet 'žNosema ceranae' ontdekt. De onderzoekers van het apicole centrum en het departement van dierlijke gezondheid van de veterinaire faculteit van de universiteit 'žcomplutense' (?) van Madrid, geloven dat de oorzaken van de onverklaarde sterftecijfers van honingbijen een verklaring daar zouden kunnen vinden.Ziehier in vertaling, de conclusies van het artikel:
'žzijn voor de eerste opsporing van microspores van Nosema die cerana Apis parasiteert, mellifera in Europa. Het gaat waarschijnlijk om een verschijnsel dat in andere geografische zones wordt veralgemeend.- De ziekteverwekkende actie van Nosema ceranae op de mellifères honingbijen zou de fundamentele oorzaak van de ontvolking van de bijenkorven kunnen zijn. - Nosema ceranae veroorzaakt bij de bestudeerde mellifères honingbijen een niet beschreven tot hiertoe en verschillende ziektenleer van die die Nosema apis bij deze gastheer produceert.
heeft er een index dat in de meest beïnvloede zones, ré-infestations zeer frequent zijn, per periodes die tussen 2 en 4 maanden schommelen.
- Op korte termijn, zal de meest efficiënte controle van de te wijten ziekte aan Nosema ceranae verkrijgen zich door de ontsmetting van de uitrusting aan de hitte en/of het azijnzuur en zijn derivaten met de behandeling van de honingbijen aan fumagiline te verenigen, als aangetekende brief door het Internationale Bureau van de Epizoötie (2004) voor nosémose geproduceerd door Nosema apis. '
Nosema is een parasiet die in verschillende soorten en vormen kunnen voorkomen. Algemeen echter wordt deze ziekte verwekt door de Nosema parasiet, dit is een eencellig organisme dat behoort tot de protozoa. Het is een zeer besmettelijke ziekte, die in de kolonies onder sporen voorkomt. Ze gaan via de slokdarm en de honingmaag naar de middendarm waar ze zich vermenigvuldigen in de cellen van de maagwand. De bij verzwakt en krijgt diarree. De sporen worden verspreid met de uitwerpselen.Het is microsporidia ééncellige, originele parasiet van Cerana Apis dat in 2004 werd ontdekt in Spanje , dat beïnvloedt bijen melíferas Mellifera Apis. Het is oorzaak van de benoemde ziekte Nosemosis dat het de volwassen bijen aanvalt. In jaar 2004 analyseerden zij meer dan 3000 steekproeven in Spanje, arojando positieve resultaten in 90% van de analyses. In 2005 op 800 steekproeven, 97% werp ik positieve waarden. De ziekte legt slachtoffers van bijen (ontvolking) met gevolg op de verliezen in honingsproductie. Men ontdekt binnen geen symptomen van diarrea als Apis van Nosema, maar er zijn duidelijke Syndroom van despoblamiento in grotere of kleinere graad of meting. Esporas van Nosema hebben grote extreme weerstand tegen de temperatuur en de dehydratie. Tijdens jaar 2006 Frankrijk en Duitsland zij hebben de ziekte ontdekt en de genetische opeenvolging van ceranae Nosema op zijn respectieve gebieden erkend.
Ook dit stukje is door de vertaalmachine gegaan, maar het gaat om de essentie! van het verhaal.
http://www.bitsandbees.nl Bijna alles over bijen.