Pagina 1 van 1

Met thymol minder timing

Geplaatst: do 13 sep 2007, 11:27
door Albert Stoter
Mooie oplossing voor het gebruik van thymol Æbe! (Zie het onderwerp "zwerm" gestart door Æbe op 5-9-2007 in de rubriek "Vraagbaak ...", maar onderstaand gaat verder off-topic, vandaar nieuw onderwerp)

Als ik het goed begrijp heb je dus een gleuf bovenin de toplat gemaakt waar je de thymolkristallen in doet, en daar gaas overheen. Jouw plaatje:

Afbeelding

Bij de aanschaf van de thymolkristallen werd mij verteld per volk 15 gram in worteldoek te wikkelen (ik heb inmiddels ook gehoord van wikkelen in jute) en dat pakketje bovenop het volk te leggen.
Dat gaat/ging ook goed, maar jouw oplossing leidt minder tot weggooien van materialen (worteldoek met propolis).
Bovendien denk ik dat jouw oplossing luchtiger is. De gaatjes in het worteldoek zijn maar klein.

Ik was eigenlijk van plan om de volken in voorjaar en zomer met oxaal te behandelen (in water opgelost te benevelen) op de broedloze momenten.
In mijn aanpak: eerst de Vliegers en een paar weken later de Afvliegers. Dit brengt om de volgende redenen echter wel een heel geplan met zich mee (waarop je bovendien telkens ook maar net moet kunnen):
- Bij het maken van de Vliegers wil ik die liever niet direct nog extra pesten (liever pas een paar dagen later, en op een tijdstip dat er juist weer meer bijen thuis zijn zodat er wat te benevelen valt).
- De Afvliegers kan ik het beste benevelen voordat de nieuwe jonge bevruchte buckfast moer er weer in zit, maar alle broed moet wel uitgelopen zijn. Dus de moerloosheid even verlengen (doppen breken, en weer raat met eitjes aanbieden) en pas als alle broed echt is uitgelopen benevelen.

Mijn probleem: ik kan gewoon niet altijd op de momenten waarop het zou moeten. Bovendien is er in de praktijk altijd wel iets waardoor de volken niet allemaal parallel opgaan.

Met thymol heb je veel minder met timing te maken. Je moet alleen besmetting met te oogsten honing voorkomen (waar ik overigens pas volgend jaar voor het eerst aan hoop te beginnen nu ik inmiddels genoeg volken heb, en in het volgend voorjaar nog hoop te hebben) en je moet de thymol lang genoeg in de kast laten liggen (minstens de 24 dagen broedcyclus van de dar).

In de winter (op een moment dat een hogere temperatuur en een vrije dag samen komen) doe ik dan nog wel een broedloze oxaal(suikerwater) behandeling.