Pagina 1 van 1
opslaan honingramen
Geplaatst: za 22 sep 2007, 22:24
door freekpul
Graag van jullie advies wat de beste manier is om een twintigtal honingramen op te slaan tijdens de wintermaanden. Ik heb deze tijdens het inwinteren van de spaarkasten afgehaald, omdat ik geen honingramen in hk wil laten staan op mijn bk voor het inwinteren. (Inwinteren doe ik op twee bk, waarvan de onderste een aantal sluitramen heeft en een zestal broedkamerramen). Deze honingramen bevatten een weinig honing (niet om te slingeren..wat verzegeld en wat open).
Ook zou ik willen weten of je mierenzuurbehandeling moet toepassen tijdens het inwinteren als je geen last hebt van de Varroamijt.
Groet,
freek
Re: opslaan honingramen
Geplaatst: za 22 sep 2007, 22:54
door Hans van der Post.
Freek je begrijpt wel dat we hier op het forum in het verleden over dit onderwerp hebben gehad. Ik heb het even voor je opgezocht. zoekterm "ramen bewaren"
http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.a ... IC_ID=2591
Je hebt maar twee bakken te bewaren zet ze een voor een, een paar uur in de vriezer. De eieren van de wasmot zijn dan overleden. Dan opstapelen met een dikke krant er tussen ook op de bodem en onder de dekplank. Een koude schuur is de beste plek.
Hans
Re: opslaan honingramen
Geplaatst: zo 23 sep 2007, 09:58
door LWPisa
Als er (veel) onverzegelde honing inzit gaat dat vocht aantrekken en dan worden de raten een beschimmelde gistende troep. Als je kan zou ik de ramen leeghalen en uit laten likken.
Als je denkt dat je geen last hebt van Varroa zou ik niet met mierenzuur in de weer gaan. Om te checken of er toch Varroa opzit is het niet het fijnste middel, zeker als het weer koud weer wordt.
L
Re: opslaan honingramen
Geplaatst: zo 23 sep 2007, 10:42
door freekpul
Hans,
Bedankt voor je verwijzing naar forumonderwerp 'ramen bewaren'!
Staat echt veel...ga het lezen en kijken hoe ik het ga aanpakken.
freek
Re: opslaan honingramen
Geplaatst: zo 23 sep 2007, 20:00
door de vos roger
Geplaatst door freekpul[/i
Ook zou ik willen weten of je mierenzuurbehandeling moet toepassen tijdens het inwinteren als je geen last hebt van de Varroamijt.
Groet,
freek
Freek,het is niet omdat jij geen last hebt van de varroamijten dat je bijen dat niet kunnen hebben.Een kleine test op de varroaval zou niet slecht zijn.Als er bij de eerste behandeling weinig mijten vallen dan zou ik pas gerust zijn.
roger