Pagina 1 van 1

Een of twee nieuwe doppen per volk?

Geplaatst: do 22 mei 2008, 20:43
door Piet Zuidgeest
Een of twee nieuwe doppen per volk?
Ieder jaar kweek ik jonge koninginnen en dit jaar heb ik besloten om de doppen direct te laten uitlopen in het volk waar ze voor bestemd zijn en alleen de reserves in apidea's te doen. Ik heb buckfastlarfjes gehaald bij een goede vermeerderaar en na de starter in een paar flinke pleegvolken gehangen in een beschermd raam. De pleegvolken zijn inmiddels moerloos gemaakt en a.s. dinsdag ga ik redcellen weg breken zodat donderdag daarna de nieuwe doppen kunnen uitlopen. Tot zover alles uitstekend! Nu is alleen de vraag: laat ik een of twee doppen per volk hangen? Een dop is wat riskant, natuurlijk kan ik de volgende dag wel zien of ze uitgelopen is, maar daarna is het wat duister, ik kan de uitwendige kwaliteit niet beoordelen en ook is het nog maar de vraag of ze niet tijdens een van haar bruidsvluchten in een vogelmaag beland. Maar wat gebeurd er als ik, om meer kans en betere selectie te hebben, twee doppen per volk laat hangen?
--ruimt de eerst uitgelopen koningin de tweede dop weg? nee er zal een tuter en een kwaker komen, grijp ik dan in of laat ik het aan het volk zelf over?
--zal de eerst uitgelopen koningin gaan zwermen? ik denk het niet, er is er dan nog maar een over en er is geen alternatief in de vorm van open broed.
-- zal de een de ander afsteken, ik denk het niet, want dan neemt het volk een risico en bovendien hebben we in een nazwerm wel eens meerdere moertjes aangetroffen, wat betekend dat ze elkaar niet onder alle omstandigheden naar het leven staan.
-- of zullen de beide koninginnen elkaar gedogen tot na de bruidsvlucht en pas daarna de strijd om de macht aangaan, of krijg ik na de bruidsvlucht alsnog een 'Ëśnazwerm'
Ik imker nu bijna tien jaar en soms denk ik dat ik al aardig wat van bijen weet, maar er zijn ook momenten zoals nu, dat ik moet erkennen dat ik ondanks mijn ervaring en ondanks mijn twee cursussen er nog maar bedroevend weinig van weet en ook is de praktijk vaak weerbarstiger dan de theorie.
Maar gelukkig hebben we nu een imkerforum en is er hopelijk iemand die mij deskundig kan adviseren. Ik ben benieuwd!
gr. Piet

Re: Een of twee nieuwe doppen per volk?

Geplaatst: do 22 mei 2008, 20:59
door Dirk Blanken
Piet,
Ik pas ook vaak 2 doppen toe.
Bij kleine volkjes is dan praktisch altijd 1 dop uitgelopen en de andere uitgevreten.
Als je twee koninginnenteelten doe na elkaar kan je ev een nieuwe dop geven( na twee dagen weer een beperkte koninginnenteelt opzetten.
Maar in principe gaan vaak 2 van de 3 koninginnen door en daar moet je rekening mee houden.
Zet de volkjes naast elkaar zodat je kan verenigen.
Met dit prachtige weer moet veel lukken.
Dirk

dertiende

Re: Een of twee nieuwe doppen per volk?

Geplaatst: do 22 mei 2008, 21:23
door Dirk Blanken
Bij grote volken is het toch anders.
Je kan het uitlopen controleren van de doppen maar dat geeft nog geen zekerheid over kunnen vliegen en goed bevrucht worden.
Daarom zou ik aan beide zijden een extra volkje zetten in goed afwijkende kastjes wat betreft de kleur en de aanvliegroute extra markeren met plankjes etc.
Met koninginnenteelt altijd op zeker spelen en liever te veel opzetten.
Als een groot volk geen koningin heeft is dat vaak moeilijk te controleren.
Als je na een tien dagen twijfelt, zet dan een raam met jong broed in aan de kant vlak naast de voerkantramen, als ze doppen aan gaan zetten weet je zeker dat ze moerloos zijn.
Je kan ze dan een leggende koningin geven en het doppen raam weer uitnemen of je breekt na de 13e dag maar meestal is dat niet nodig.
Je moet voorkomen dat werksters gaan leggen want dan wordt het veel moeilijker en wordt de achterstand groter.
Dit is vaak alleen op te lossen door op afstand de kast af te slaan(100 meter)
De bijen vliegen dan af op een nieuwe kast met een koningin bijvoorbeeld in een kooitje met suikerdeeg.
Het duurt daarna lang voordat de volken weer beginnen te groeien en moet dus worden voorkomen.
Dirk

dertiende

Re: Een of twee nieuwe doppen per volk?

Geplaatst: do 22 mei 2008, 23:11
door Jelte Pieter Dijkstra
Niet echt fijn dat 1/3, zoals Dirk beweert..., afvalt bij K. teelt. Dus nog meer uitval van K. daarom ook zoveel mogelijk voorkomen. Ik ben geen fan van het laten staan van twee K. Ik laat meestal altijd twee of drie K. inlopen naar deze bevrijd te hebben. Doe je dit in de namiddag dan zijn zwermen de volgende dag eigenlijk nooit het geval. Zodra ik zie als er al een of twee K. zijn uitgelopen dan breek ik de rest van de doppen weg.

Het laten bevruchten van K. in grote volken heb ik wisselende resultaten mee. Zo is het vorig jaar prima gegaan, maar het ene jaar is het andere niet. Idd is het moeilijk controleren. Van belang is rust! op de stand al klinkt het wat symplistisch.
Grote volken hoef je echt niet eerder dan een drie vier weken na het uitlopen van K. te controleren en evnt dan een ei met ramen inhangen als er nog geen eitjes te vinden zijn. Vaak komen K. in grote volken pas laat aan de leg maar dat hoeft niet....

jp