Pagina 1 van 1

Raadsels rond weggevaagde bijenvolken.

Geplaatst: ma 26 mei 2008, 18:13
door Hans van der Post.
Zaterdag stond er in het Leidsche Dagblad het onderstaande art.ik heb daar toestemming voor gevraagd om het op het forum te plaatsen

Beste Hans, wat ons betreft prima mits u de bron van het artikel vermeldt.
groeten Rens Koldenhof redactiechef Leidsch Daglad.
http://www.leidschdagblad.nl

Raadsels rond weggevaagde bijenvolken

[img]../beeld/r/rvdzee_onderz-romee.jpg[/img]
Waarom sneuvelen er op Texel amper bijen, terwijl in het hele land de bijen met complete volken worden weggevaagd? Een vraag waar de "vrije onderzoekster" Romée van der Zee uit het Friese Terzool het antwoord op wil vinden. Deze maand startte ze een van de grootste bijenonderzoeken ooit in de wereld gedaan.

Romée van der Zee houdt al jaren de monitor over bijensterfte bij waarop genadeloos wordt geregistreerd hoe het met de drukke zoemertjes is gesteld.
Bijen "winteren in" en als ze weer "uitwinteren", telt iedere imker hoeveel volken de winter hebben overleefd. Allemaal terug te vinden in de monitor.



Bijen vangen doe je met een buisje.
Zo zuigt onderzoekster Romée van der Zee
een bij op voor haar onderzoek.


Gesloten eiland
Noord-Holland lijkt volgens de bijenmonitor op het eerste gezicht de dans aardig te ontspringen met maar 20 procent sterfte.
Maar dat percentage verandert als Texel buiten beschouwing wordt gelaten.
Want op Texel floreert de bij juist als nergens anders. 'žTexel is een gesloten eiland waar je geen bijenvolk naartoe mag brengen. Dat komt het bijenleven daar zeker ten goede. Als je Texel niet meerekent, heb je in Noord-Holland een sterfte van 40 procent. Bijna net zoveel als in Zuid-Holland waar de sterfte 41 procent is. Het valt helemaal niet mee. Het is bijzonder erg." en daar wil de onderzoekster wat aan doen. Ze doet dit jaar en volgend jaar 16.000 virusbepalingen bij bijen.
'žDat is wereldwijd het grootste onderzoek bij bijenvolken." Een onderzoek van internationale allure dus. Ze volgt hiermee Amerikaanse onderzoekers die eerder in Californië en Hawaï onderzoek naar bijen sterfte deden. Daarover werd gepubliceerd in het gezaghebbende tijd schrift 'Science'.

Hawaï
In Californië vond op grote schaal bijensterfte plaats, maar op Hawaï niet. Terwijl ook daar de gevreesde varroamijt bij bijen werd aangetroffen. Datzelfde speelt zich in Nederland af. Op Texel, waar 22 imkers samen 161 volken hebben, stierven deze winter maar vier bijenvolken.
Heel wat anders dan de ramp die zich voltrok in de bijenkasten in Zuid-Holland waar bijna de helft werd weggevaagd.
Bij sommige imkers stierf alles uit, een ander had meer geluk. Of is een betere imker.
Van der Zee bemonstert de bijen op virussen en parasieten. Zelf houdt ze intens van alles wat leeft en ze is al veertig jaar vegetariër. 'žMaar voor dat onderzoek moet de bij dood, want ik moet uit een cel het RNA halen, een soort DNA.

Met vloeistoffen kan ik dan bepalen van welke virussen de bij last heeft gehad. Mensen lachen er om, maar één bij doden doet mij pijn, ook al is het voor de goede zaak. In mei en september van dit jaar zwermt ze uit over het land om monsters te nemen. en ook volgend jaar mei en september is ze bij de imkers te vinden voor nieuwe monsters. Zij geeft de varroamijt niet de schuld van de grootscheepse bijensterfte. 'žEr is iets anders aan de hand. Andere virussen of probiotlsche bacteriën zijn misschien wel de oorzaak van de grote sterfte.

Op Terschelling heb ik bij bijen al de parasiet Nosema Ceranae aangetroffen die misschien een rol speelt. Speculeren over de oorzaak van de bijensterfte doet ze niet en ook zij verwijst het mobieltje als bijenmoordenaar direct naar het rijk der fabelen. Met een steekhoudend argument. 'žIn 2006 had je grote bijensterfte en in 2007 niet. Denk jij dat er in 2007 soms minder is gebeld met mobieltjes?"

Het bijeneiland Texel, dat blijft wel door haar hoofd spelen. De kracht van een eiland dat de bij<

Re: Raadsels rond weggevaagde bijenvolken.

Geplaatst: di 27 mei 2008, 17:40
door willem
Als de bij uitsterft, sterft de mensheid binnen vier jaar uit. Een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein die imkers graag aanhalen om hun belang te onderstrepen. De mensheid is tenslotte afhankelijk van het spel van de bloemetjes en de bijtjes. Zonder bijen geen bestuiving van voedingsgewassen, zonder voedsel geen mensen.
Flauwe kul verhaal. Collega Einstein :D zal zo'n domme opmerking nooit gemaakt hebben. Dit wordt bevestigd door het Einstein Instituut in Israel.In Amerika waren oorspronkelijk geen bijen en daar leefden toen ook al mensen.
Groeten,
Willem

Re: Raadsels rond weggevaagde bijenvolken.

Geplaatst: di 27 mei 2008, 20:04
door Romée van der Zee
Voor de duidelijkheid, dat was geen opmerking van mij.

Romée

ICR,Beemonitoring: http://www.beefriends.org

Re: Raadsels rond weggevaagde bijenvolken.

Geplaatst: di 27 mei 2008, 23:45
door maartenkleijne
"Als de bij uitsterft, sterft de mensheid binnen vier jaar uit. Een gevleugelde uitspraak van Albert Einstein die imkers graag aanhalen."
We hadden het hier al eerder over: het beroemde 'einstein-citaat' is niet van Einstein en zelfs pas 20 jaar oud!!
Maar iedereen herhaalt het graag, en niet alleen imkers.

gr,
maarten

Re: Raadsels rond weggevaagde bijenvolken.

Geplaatst: wo 28 mei 2008, 00:15
door Bart de Coo
Aardig citaat van Romee uit een eerder onderwerp in deze rubriek (Gen-mais):

'De onderzoekster stelt dat: "These results support the contention of
Richards (2001) and Ghazoul (2005) that primary food
production, and especially our staple foods, is independent
of insect pollination. Thinking beyond caloric intake,
however, our results support the opinion of Steffan-
Dewenter et al. (2005) that our diet would be greatly
impoverished, both nutritionally and culturally, if pollination
services further decline." Ofwel dat weliswaar primaire voedselvoorziening niet afhankelijk is van insectenbestuiving, maar dat afgezien van onze behoefte aan calorieën, ons dieet sterk zou verarmen, zowel wat betreft voedingswaarde, als cultureel, als bestuiving verder achteruit zou gaan.'


Dit klinkt al een stuk logischer en minder spectaculair dan dat Einstein-verhaal. Ik heb alleen niet zo gauw kunnen terugvinden welke onderzoekster Romee bedoelde.

Groet,

Bart