Bijensterfte gevolg van.................
Geplaatst: za 18 okt 2008, 12:29
Zou het kunnen zijn dat de grens die de bijen aankunnen overschreden is ?
En in combinatie met heel wat andere factoren wereldwijd de massale bijensterfte tot gevolg heeft?
Lees hieronder het volgende artikel uit onze krant deze morgen.
20% meer pesticiden op groente en fruit
Bijna de helft van de groenten en fruit in Europa bevatten pesticiden, 20 procent meer dan vijf jaar geleden. In 4,7 procent overschrijden de dosissen de wettelijke normen. Toch is er volgens Pierre Cassart van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) geen reden tot onrust.
Nooit zaten er zoveel pesticiden in ons voedsel, stelt het 'Pesticide Action Network', een Europese lobbygroep die de pesticiden in het voedsel wil beperken. Al in 47 procent van alle groenten, fruit en graanproducten in Europa zouden pesticiden zitten, 20 procent meer dan 5 jaar geleden. Het ergst getroffen zijn druiven: op 71 procent ervan zitten resten van pesticiden. Bananen staan op twee met 56 en paprika's op drie met 46 procent.
'Dat betekent nog niet dat je daar ziek van wordt. Pas na veelvuldig langdurig gebruik van te hoge dosissen is er een probleem', zegt de Leuvense professor toxicologie Jan Tytgat. Vooral fungiciden, schimmelremmers, blijken te veel op eetwaren te blijven zitten. Bij overdadig gebruik eran kunnen die kanker veroorzaken, de schildklierfunctie aantasten of gevaarlijk zijn voor foetussen. 'Om daar hinder van te ondervinden moet je echt elke dag grote hoeveelheden van die producten eten.'
Wassen of schillen kan in veel gevallen helpen, beklemtoont Tytgat. 'Eén van de grootste fouten die mensen maken is onder meer citroenschillen in thee of witbier doen. Als dat geen biocitroenen zijn, zit die schil vol pesticiden, die niet tot in de vrucht doordringen.'
Pierre Cassart van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid is niet verrast door de cijfers. 'Volgens de studie worden de normen in 4,7 procent van de gevallen overschreden in Europa. Wij merken in zeven procent van onze stalen een probleem. Bij producten van buiten Europa loopt dat op tot 11 procent.' De overschrijding van de toegelaten hoeveelheid pesticide die overblijft, is nooit heel hoog, beklemtoont hij. 'Dat ligt echt nog ver onder de toxische drempels.' Besmette producten mogen overigens niet verkocht worden.
De mededeling van het Pesticide Action Network komen niet toevallig nu: in Europa is een nieuw debat aan de gang over welke pesticiden nog toegelaten zijn. Sinds 1 september zijn de normen voor de toegelaten resten van pesticiden en dergelijke in heel Europa gelijk. Er mogen dus geen producten verhandeld worden die meer resten van pesticiden bevatten. De organisatie klaagt ook aan dat er veel meer verschillende soorten pesticiden gebruikt worden. 'Dat is op zich een goede zaak', beklemtoont Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. 'Er wordt vandaag net veel minder pesticide gebruikt, maar veel gerichter.'
roger
En in combinatie met heel wat andere factoren wereldwijd de massale bijensterfte tot gevolg heeft?
Lees hieronder het volgende artikel uit onze krant deze morgen.
20% meer pesticiden op groente en fruit
Bijna de helft van de groenten en fruit in Europa bevatten pesticiden, 20 procent meer dan vijf jaar geleden. In 4,7 procent overschrijden de dosissen de wettelijke normen. Toch is er volgens Pierre Cassart van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) geen reden tot onrust.
Nooit zaten er zoveel pesticiden in ons voedsel, stelt het 'Pesticide Action Network', een Europese lobbygroep die de pesticiden in het voedsel wil beperken. Al in 47 procent van alle groenten, fruit en graanproducten in Europa zouden pesticiden zitten, 20 procent meer dan 5 jaar geleden. Het ergst getroffen zijn druiven: op 71 procent ervan zitten resten van pesticiden. Bananen staan op twee met 56 en paprika's op drie met 46 procent.
'Dat betekent nog niet dat je daar ziek van wordt. Pas na veelvuldig langdurig gebruik van te hoge dosissen is er een probleem', zegt de Leuvense professor toxicologie Jan Tytgat. Vooral fungiciden, schimmelremmers, blijken te veel op eetwaren te blijven zitten. Bij overdadig gebruik eran kunnen die kanker veroorzaken, de schildklierfunctie aantasten of gevaarlijk zijn voor foetussen. 'Om daar hinder van te ondervinden moet je echt elke dag grote hoeveelheden van die producten eten.'
Wassen of schillen kan in veel gevallen helpen, beklemtoont Tytgat. 'Eén van de grootste fouten die mensen maken is onder meer citroenschillen in thee of witbier doen. Als dat geen biocitroenen zijn, zit die schil vol pesticiden, die niet tot in de vrucht doordringen.'
Pierre Cassart van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid is niet verrast door de cijfers. 'Volgens de studie worden de normen in 4,7 procent van de gevallen overschreden in Europa. Wij merken in zeven procent van onze stalen een probleem. Bij producten van buiten Europa loopt dat op tot 11 procent.' De overschrijding van de toegelaten hoeveelheid pesticide die overblijft, is nooit heel hoog, beklemtoont hij. 'Dat ligt echt nog ver onder de toxische drempels.' Besmette producten mogen overigens niet verkocht worden.
De mededeling van het Pesticide Action Network komen niet toevallig nu: in Europa is een nieuw debat aan de gang over welke pesticiden nog toegelaten zijn. Sinds 1 september zijn de normen voor de toegelaten resten van pesticiden en dergelijke in heel Europa gelijk. Er mogen dus geen producten verhandeld worden die meer resten van pesticiden bevatten. De organisatie klaagt ook aan dat er veel meer verschillende soorten pesticiden gebruikt worden. 'Dat is op zich een goede zaak', beklemtoont Anne-Marie Vangeenberghe van de Boerenbond. 'Er wordt vandaag net veel minder pesticide gebruikt, maar veel gerichter.'
roger