Pagina 1 van 1
Stuifmeel opslag.
Geplaatst: vr 01 okt 2010, 02:36
door alef pieter
.
Re: Stuifmeel opslag.
Geplaatst: vr 01 okt 2010, 10:46
door Bart de Coo
Leuke vraag.
Ik weet zeker dat de bijen stuifmeel een chemische bewerking laten ondergaan om het te conserveren. Bij die bewerking ontstaat melkzuur. Dat betekent dat geconserveerd stuifmeel te vergelijken moet zijn met zuurkool (!). Als je aan gesneden witte kool zout toevoegt en je zet het onder druk, dan ontstaat er eveneens melkzuur, en dat is het geheim van de lange conservering van zuurkool. Maar het fijne weet ik er niet van.
Niet alle stuifmeel wordt afgedekt met honing. Daarvoor hoef je alleen een raampje nauwkeurig te bekijken om te zien dat dat waar is. Stuifmeel dat afgedekt is met honing, kun je goed zien door het raampje tegen het zonlicht te houden. Het zou kunnen zijn dat de raten te donker zijn om het te zien, maar als je raathoning uit een korf haalt, of uit een kast waarin geen koninginnerooster lag, dan zie je de 'stuifmeelpitten' duidelijk zitten als je de raat dus tegen het zonlicht houdt.
Dus zo kun je enig idee krijgen van de aanwezige stuifmeelvoorraad. Toch zou ik me helemaal nergens zorgen om maken. Allereerst kun je geen stuifmeel toevoegen - behalve bonensurrogaat, maar daarover zijn de meningen zéér verdeeld - en verder leert de ervaring dat de hoeveelheid aanwezige stuifmeel weinig gewicht in de schaal legt als het gaat om de overwinteringskansen van een volk. Op dit moment wordt er prima gevlogen op de hedera bijvoorbeeld en in maart vliegen ze bijvoorbeeld weer op de krokussen. Dat komt wel goed.
Groet,
Bart