Pagina 1 van 1

Fromage blanc ('Volle Franse kwark')

Geplaatst: di 19 okt 2010, 00:27
door Bart de Coo
In Frankrijk verkopen ze in iedere supermarkt flinke tonnetjes 'fromage blanc'. In Nederland verkopen ze het ook, maar dan veel duurder en in veel kleinere hoeveelheden. Bij ons heet het 'Volle Franse kwark', althans, onder die naam vind je het bij de Albert Heijn.

Deze fromage blanc vormt een ge-wel-di-ge combinatie met honing. We wisten al dat honing heel erg goed combineert met zuivel, maar dit vind ik echt een vette aanrader.

Maak ook eens hangop. Hang een zeef in een beslagkom. Leg een natte, schone vaatdoek in de zeef. Giet er yoghurt in. Laat helemaal uitlekken totdat je in de vaatdoek een dikke prut overhoudt. 'Hangop' heet dat. Bij voorkeur combineren met heidehoning.

Ik serveerde dit ooit aan een tweetal Zweedse gasten. Pas jaren later durfden ze mij opbiechten hoe gevaarlijk en bedwelmend lekker ze dit hadden gevonden.


Groet,


Bart de Coo

Re: Fromage blanc ('Volle Franse kwark')

Geplaatst: di 19 okt 2010, 09:49
door Jeroenvt
Met dien verstande dat hangop eigenlijk van karnemelk (niet die uit de supermarkt, dat is aangezuurde melk) gemaakt dient te worden. Bij ons hangt ook wel eens een doek aan het keukenkastje...

Die Fromage blanc kun je ook eenvoudig zelf maken. Ik denk dat youtube.com volstaat met voorbeelden en anders: http://cheeseforum.org/forum/

Re: Fromage blanc ('Volle Franse kwark')

Geplaatst: di 19 okt 2010, 10:28
door Jeroenvt
Nu heb ik gelukkig een melkleverancier (vriendje van mijn zoontje hebben thuis een melkveehouderij en ik geef ze geregeld wat honing), maar deze ga ik van de week maar eens doen: http://cheeseforum.org/Recipes/Recipe_Cream_Cheese.htm Ik heb nog honing en walnoten...

Re: Fromage blanc ('Volle Franse kwark')

Geplaatst: di 02 nov 2010, 20:28
door Bijenhoudster
Vandaag hangop gemaakt met geperste heidehoning erin. Ik vond het niet zo lekker, sorry :oops:

Ik denk dat ik slagroom door de hangop had moeten doen om hem wat zachter te maken. En ik ben natuurlijk geen expert wat honing betreft maar deze vind ik niet lekker. Dus ik dacht, ik doe hem maar in de thee, komen er van die mini vetstukjes op drijven. Geperst betekent zeker dat de raat erin zit, en die was is natuurlijk vet. Smaakt dat dan anders dan heidehoning zonder raat?

Re: Fromage blanc ('Volle Franse kwark')

Geplaatst: di 02 nov 2010, 21:57
door Bok
Kwark/volle yoghurt een scheutje citroensap of gesuikerde citroenschil en natuurlijk honing. (vooral lindehoning).
Laten staan zodat de smaken op elkaar inwerken. Helemaal geweldig :be1: