Pagina 1 van 1
Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: za 18 dec 2010, 15:11
door erikzhs
Hallo,
Vorig weekend heb ik mijn volken met oxaalzuur druppelmethode, precies volgens de brochure van bijen@wur. Het heeft zeker effect, want de afgelopen weken vond ik steeds enkele mijten op de onderleggers (2 of 3). Afgelopen dinsdag, maar liefst 30-40 mijten en vandaag rond de 100 mijten op de onderleggers. Zie foto op mijn nieuwe website
http://www.imkerijerik.nl :
http://www.imkerijerik.nl/images/stories/P1010729.JPG
Ik zie allen nog een ander effect. Af en toe vliegt er een bij uit, ondanks de kou. Ook komt er iets meer geluid uit de kasten dan normaal. In de sneeuw voor de kasten liggen enkele (stuk of 10 voor 4 kasten) dode bijen.
Het is de eerste keer dat ik deze winterbehandeling heb uitgevoerd. Heeft iemand meer ervaring? Is dit een normaal effect?
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: za 18 dec 2010, 16:59
door wilde
Wat je beschrijft is vrij normaal voor de tijd van het jaar. Er gaan nu gewoon ook redelijk wat oude bijen dood.
Bij de oxaalzuurdruppelmethode hangt de mijtval mede af van de temperaturen. Ik heb het indertijd voor 2 volken gedurende 40 dagen bijgehouden en onderstaand kun je de mijtval zien. De golven komen door temperatuurverschillen. Vermoedelijk is bij hogere temperatuur de activiteit iets groter en ook de onderlinge uitwisseling van suikers (met oxaalzuur).

Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: ma 20 dec 2010, 10:03
door wilde
Bijgaand het plaatje nog een keer en dan wat groter, met de gemiddelde etmaaltemperatuur erbij.
Het vorige plaatje is door het kleine formaat helaas onleesbaar, maar ik kan mijn eigen bericht daar helaas niet wijzigen. Vermoedelijk zijn niet erg functionele forumregels daar debet aan.
http://people.zeelandnet.nl/ahdewilde/p ... dec04b.pdf
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: ma 20 dec 2010, 21:24
door PJThomas
wilde schreef: Er gaan nu gewoon ook redelijk wat oude bijen dood.
Is dat zo? Vanaf begin september worden de winterbijen geboren. De laatste zomerbijen zullen dan (6 a 8 weken oud) eind oktober gestorven zijn.
De winterbijen, welke 6 a 8 maanden oud worden, leven gemiddeld tot maart volgend jaar.
Ik vermoed dat bijen die nu sterven (door mijten?) verzwakte bijen zijn, of bijen die onderkoeld zijn geraakt nadat ze de tros hebben verlaten. Dat laatste mogelijk naar aanleiding van het oxaalzuur.
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: ma 20 dec 2010, 21:57
door erikzhs
Wat ik raar vind is dat er dus bijen uitvliegen. Zo zwak zijn die bijen dus blijkbaar niet. Zou dit een reactie op het oxaalzuur zijn?
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: di 21 dec 2010, 11:25
door wilde
Ik heb 2 weken geleden 3 kleine volken met oxaalzuurdruppels behandeld en bij één van die volken vliegt er ook af en toe een enkele bij uit. Die valt dan in de sneeuw en is dus verloren. Het zuur zal waarschijnlijk iets meer activiteit geven bij de bijen, want helemaal prettig zullen ze het niet vnden. Het hoort erbij en normaal gaan er nu ook gewoon veel oude bijen dood. Dat zullen er nog zijn van omstreeks augustus. De latere moeten het eerste broed in het voorjaar weer gaan verzorgen. Winterbijen worden naar mijn ondervinding niet ouder dan 5 - 6 maanden en sterfte is dus nu heel normaal. De bijen van september en oktober brengen de boel straks weer op gang.
Bij mijn hoofdvolken heb ik net voor de sneeuw de bodems omgewisseld voor geheel dichte bodems en iets hogere randen. Dat is bedoeld om er oxaalzuurverdamping op toe te passen zonder schade aan de raten. Het is momenteel te koud en ik wacht tot het een graad of 6 is. Op de bodems lagen vrij veel dode bijen, maar zeker niet meer dan in andere jaren. Het omwisselen van de bodems heeft dus ook voordelen, want er zijn zo veel kadavers weg. De oorspronkelijke bodems heb ik op de kastdeksels staan en moeten terug op de dag na de behandeling. Voor de stal hangt een net tegen groene spechten, die ook dit jaar weer al schade gaven. Het zijn fraaie vogels en dagelijks te zien in mijn tuin, maar ik ben ze liever kwijt dan rijk. Van mij mag het nog weken lang doorvriezen, zodat ze op natuurlijke wijze wat uitgedund worden. De vliegplanken heb ik na de foto sneeuwvrij gemaakt, want anders is de ventilatie toch wel onvoldoende.

Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: di 21 dec 2010, 16:42
door erikzhs
Mooie foto! Ik heb vandaag weer overdag bij mijn bijen kunnen kijken, nu anderhalve week na behandeling. Er liggen nog steeds 25-30 dode mijten op de lade (van 2 dagen). Ook liggen er nu meer dan 100 dode bijen in de sneeuw rond de 4 kasten. Ik ga er maar vanuit dat dit de lichte bijen sterfte is die in de brochure over varroa beschreven wordt, als bijwerking van de oxaalzuur behandeling.
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: do 23 dec 2010, 19:58
door wilgenroosje
Hallo Erik,
Interessant te lezen dat de bijen na de behandeling uitvliegen, want wij hebben exact hetzelfde maar een maatje erger dan jij constateert. Inmiddels - bijna twee weken na de oxaalzuurbehandeling - vliegen bij één volk dagelijks rond de 75 bijen uit (zelfs bij vorst). De meesten landen direct op de sneeuw voor de stal, liggen te krioelen - veelal op de rug - en lijken zich wel expres door de sneeuw te schuren alsof ze jeuk hebben. In de koude sneeuw houden ze dat echter niet lang vol en binnen een paar minuten leggen ze het lootje. Zo rapen we iedere dag een flink aantal bijen uit de sneeuw. Eigenlijk is het best een rot gezicht om er bij te staan en te zien dat een bij die heel levendig uit de kast komt klaarblijkelijk bewust de sneeuwdood kiest. Het aparte er aan is dat dit verschijnsel exclusief bij één volk optreedt. De twee andere volken op de stand - op dezelfde dag dezelfde oxaalzuurbehandeling gehad - blijven braaf binnen. Met een tiental dode bijen onder de kast na een hele week is het daar wel bekeken. Dat is wel wat anders dan een dikke 70 bijen per dag. We hopen wel dat het ophoudt, want de hele winter 75 bijen per dag kwijt raken zou betekenen dat we waarschijnlijk van het voorjaar een lege kast aantreffen.
Een collega-imker heeft hetzelfde en daarover contact gehad met Tjeerd Blacquière van de WUR. Die zei dat vliegerigheid na een oxaalzuurbehandeling wel eerder is beschreven in de literatuur en dat het normaalgesproken bij een paar honderd bijen moet blijven. Wij wachten dan ook iedere dag op de dag dat er substantieel minder bijenlijken in de sneeuw liggen….
Marco en Ingvild
Re: Een week na oxaalzuur behandeling
Geplaatst: do 23 dec 2010, 20:49
door Jaap v.Popering
Dit is een fenomeen wat heel vaak te zien is bij een witte wereld . De vliegopening afschermen tegen de directe instraling van het licht zal dit doen stoppen .
Jaap v P