Pagina 1 van 1
sleedoorn
Geplaatst: di 06 sep 2011, 15:14
door felix
hallo, ik zou deze winter graag een paar sleedoorns (5-tal) willen planten langs een muur in mijn tuin. maar heeft iemand ervaring met de 'wortelschade' die sleedoorns kunnen veroorzaken? ik zou niet willen dat de muur instort eens dat de sleedoorns eindelijk van betekenis zullen zijn voor mijn dames.. kan iemand mij helpen, eventueel een alternatief gegeven? ik zou liefst wel een doorn-struik willen planten langs die muur.
groeten uit het natte Vlaanderen
felix
Re: sleedoorn
Geplaatst: di 06 sep 2011, 19:38
door maartenkleijne
Wortelschade? Lijkt me niet.
Maar een paar sleedoorns heeft voor de bijen geen meerwaarde. Egelantier of vuurdoorn is ook een optie. Met name vuurdoorn is een goede dracht, ook als er maar een stuk of wat staan.
Re: sleedoorn
Geplaatst: di 06 sep 2011, 21:13
door J.L.Trip
Wortel opslag kan wel een plaag worden.
Re: sleedoorn
Geplaatst: di 13 sep 2011, 19:58
door Bart de Coo
En toch ben ik het niet helemaal eens met Maarten. In het vroege voorjaar breng ik mijn bijen naar een landgoed, waar het wit uitslaat van de sleedoornbloesem. Die struiken kunnen gonzen van de bijen. Ze lijken bovendien te bloeien op een gunstig tijdstip, namelijk net voordat de megadracht van wilgen en fruit losbarst. Ze halen er mooi oranje stuifmeel op. Nee, volgens mij is de sleedoorn een prima keus voor de drachtplantentuin.
Groet,
Bart
Re: sleedoorn
Geplaatst: di 13 sep 2011, 20:06
door maartenkleijne
Klopt Bart, en dan heb je het over het verschil tussen een paar sleedoorns en een paarhonderd/of duizend sleedoorns. Op de bijenstal in Huizen staan ook een paar mooie sleedoorns en daar heb ik nog nooit een bij op gezien.
Ik heb iemand gekend die bijna elk jaar sleedoorn-honing slingerde uit de uiterwaarden van de Maas nabij Nijmegen, maar die slingerde daarna ook nog apart wilgenhoning en zo nog 6 of 7 keer per jaar. Dat is wat je noemt een optimaal dracht-gebied.
Re: sleedoorn
Geplaatst: wo 14 sep 2011, 17:22
door Bok
maartenkleijne schreef:Ik heb iemand gekend die bijna elk jaar sleedoorn-honing slingerde uit de uiterwaarden van de Maas nabij Nijmegen, maar die slingerde daarna ook nog apart wilgenhoning en zo nog 6 of 7 keer per jaar. Dat is wat je noemt een optimaal dracht-gebied.
Ik heb hier toch mijn bedenkingen bij. In het maasheggengebied groeit redelijk wat sleedoorn maar zeker niet voldoende om een eigen dracht te leveren. Er bloeit gelijktijdig nogal wat meer.