De Oost-Indische kers.
Geplaatst: za 22 okt 2011, 22:26
Bij een bezoek deze zomer aan de Leidse Hortusbotanicus zag ik perken die waren aangelegt met groepen planten die tot de zelfde familie hoorde.
Zo was er een "perk" met Brassicaceae = waaronder de familie van de Kool = kruisbloemige; Spruiten, Koolzaad, Muurbloem en Judaspenning.
Maar ook stond er - en dit verbaasde mij - de Oost-Indische kers. (Tropaeolum)
Plukte een blad en kneusde dit. Inderdaad de koolgeur was te ruiken! De smaak als of je in de "verte" mosterd proefde.
De naam Tropaeolum betekend zowel oorlogsbuit als overwinningsteken.
Tropaeolaceae.
Aantal geslachten: 2
Aantal soorten: 90
Voorkomend in: bergland van Centraal en Zuid-Amerika
Kweken.
Als je in de loop van maart de zaden in potjes zaait binnen laat kiemen en na half mei uitplant heb je in juni de eerste bloemen.
De plant groeit en bloeit tot de nachtvorst een einde brengt. Dit is aan de Noordzeekust (Oegstgeest) een paar weken later dan in de binnenlanden
Je hebt twee typen; compact -en rankend groeiende. De rank groeiende soort staan op mijn tuin.
Een stukje moestuin waarop maar een paar planten staan zijn middels uitgegroeid tot 5 vierkante meter in oppervlakte
De bijen maar ook hommels zijn er dol op de hele dag door, bevliegen ze de bloemen.
Als voedsel.
Ongeveer alles van de Oost-Indische kers plant is te gebruiken.
De bloemen zijn eetbaar worden gebruikt om salades mee op te kleuren.
De grote bladeren maak je fijn in de blender om een salsa verde. -of in een pesto te gebruiken. http://www.mijnreceptenboek.nl/
De nog niet geopende bloemen kun je samen met de groene nog niet rijpe zaden als "kappertjes" met azijn inmaken.
Zou me niet verbazen dat ingelegt met honing ook een bepaald smaakje heeft.
Kan het nog net voor de nachtvorst uitproberen.
Aanbevolen in 2012