Ijsazijn keihard

Praktijk-onderwerpen.

Moderator: Hans van der Post.

renske
Berichten: 356
Lid geworden op: zo 27 jun 2010, 20:24
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 5
Bijenras(sen): Carnica
Locatie: Elspeet
Contacteer:

Ijsazijn keihard

Bericht door renske »

Ik wilde vanochtend ijsazijn aanvullen in mijn diepvries met oude raten, bleek de azijn in de fles hard te zijn geworden. Hoe komt dit en kan ik daar nog iets aan doen? Voor de duidelijkheid, het vriest hier nog niet.
Ontwerpster van natuurlijke tuinen. Beginnend imker en zeer geinteresseerd in dracht en drachtplanten.
LWPisa
Berichten: 1530
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door LWPisa »

Wel...je hebt uitgevonden waarom ijsazijn ijsazijn heet. En dat je blijkbaar pure ijsazijn hebt.

Watervrij azijnzuur heeft de eigenschap dat het "stolt" (kristaliseert) onder de 17 graden. Chemisch verandert er niks, je kan de fles in een warmer vertrek zetten en verder gewoon gebruiken.

Lennard
Santtu Pikkarainen
Berichten: 1083
Lid geworden op: do 03 mar 2011, 13:06
Imker sinds: 2010
Aantal volken: 2
Bijenras(sen): Buckfast
Locatie: Ermelo
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door Santtu Pikkarainen »

LWPisa schreef:Wel...je hebt uitgevonden waarom ijsazijn ijsazijn heet.
:lol:
Jaap v.Popering
Berichten: 5748
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door Jaap v.Popering »

Het betekend wel dat , als je dit recent ( in Nederland ) in een bepaalde ruimte ( onverwarmd ) toegediend hebt , de werking onvoldoende zal zijn . Ook nu nog gebruiken heeft weinig zin meer , omdat de verdamping onvoldoende zal zijn .

Jaap v P
Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door semar »

mischien domme vraag,
Ik had begrepen dat ijsazijn een explosief gas kan vormen in een verwarmde ruimte?
(dit heeft mij altijd weerhouden het te gebruiken).
Is dit middel gevaarlijk in een verwarmde ruimte (Mijn werkhok op de schooltuin) en dan bedoel ik vormt het inderdaad een brandbaar mengsel zuurstof/gas? en is het gevaarlijk om in dezefde onverwarmde ruimte toe te passen als je er regelmatig werkt? (ivm inademing)


Vriendelijke groet
Semar(Dominique)
Jaap v.Popering
Berichten: 5748
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door Jaap v.Popering »

Het is zo en zo niet verstandig om dit in een ruimte toe te passen waar je zelf in ademt .enkel in afgesloten ruimtes die niet betreden worden . Trouwens , wanneer je dit in een potje schenkt ,wil je zelf al weg.

Afbeelding
LWPisa
Berichten: 1530
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door LWPisa »

Hm je ziet dat er ook mierenzuur bij zit, wat een bijproduct is van de manier waarop ze het maken (oxideren van aceetaldehyde). Dat zijn maar sporen want je kunt azijnzuur en mierenzuur goed op kookpunt scheiden door destilatie.

Even aannemend dat het etiket correct is. Voor de wasmottoepassing maakt dat niet uit maar voor andere zaken zou dit technisch azijnzuur wel eens ongeschikt kunnen zijn.

Om je schuur op te blazen moet je wel een behoorlijke hoeveelheid azijnzuurdamp in de lucht brengen wat bij lage temperaturen niet meevalt. Voordat je een explosief mengsel krijgt wordt het ook al onprettig om in een ruimte met azijnzuur te verblijven. Explosies helpen wel goed tegen wasmot denk ik.

L
Laatst gewijzigd door LWPisa op vr 11 nov 2011, 16:03, 1 keer totaal gewijzigd.
Jaap v.Popering
Berichten: 5748
Lid geworden op: vr 05 jan 2007, 14:22
Imker sinds: 1960
Aantal volken: 4
Bijenras(sen): bastaard
Locatie: St-Annaland
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door Jaap v.Popering »

LWPisa schreef:
Even aannemend dat het etiket correct is.

L
Is het dan ook mogelijk ( toegestaan ) dat een etiket op een fles met zulke vloeistof niet correct is ?? :roll:

Jaap v P
LWPisa
Berichten: 1530
Lid geworden op: di 01 jan 2002, 20:53
Imker sinds: 1997
Aantal volken: 15
Bijenras(sen): Carnica, mellifera, bastaard
Locatie: Soest
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door LWPisa »

Eigenlijk niet. De wetgeving en kwaliteitscontrole zouden dat moeten voorkomen, dat er zaken opstaan die er niet in zitten en andersom. Dat is goed gewaarborgd in een kwaliteitsomgeving bij grote fabrikanten. Als tussenhandel zaken vanuit de vaten in flessen doet is er soms een grotere kans op fouten (verkeerd etiket op de fles).

Dat doet hier niet ter zake maar voor bepaalde chemische processen moet je echt zeker weten dat het is wat je wilt, dan moet er naast een etiket ook nog een analysecertificaat bij waarvan aangetoond kan worden dat het bij de container hoort.

L
Gebruikersavatar
semar
Berichten: 2350
Lid geworden op: do 20 nov 2008, 09:10
Imker sinds: 1975
Aantal volken: 9
Bijenras(sen): buckfast
Locatie: amsterdam
Contacteer:

Re: Ijsazijn keihard

Bericht door semar »

LWPisa schreef:Om je schuur op te blazen moet je wel een behoorlijke hoeveelheid azijnzuurdamp in de lucht brengen wat bij lage temperaturen niet meevalt. Voordat je een explosief mengsel krijgt wordt het ook al onprettig om in een ruimte met azijnzuur te verblijven. Explosies helpen wel goed tegen wasmot denk ik.

L
het probleem is natuurlijk het bijenhok (kamer in een opslag/woning)is verwarmd, (onderdeel van de schooltuin) en in de winter als ik er soms een tijd niet komt kan de damp dus wel degelijk opbouwen? en er hoeft maar een medewerker te zijn die niet oplet en boem! fik?

Vriendelijke groet
Semar(Dominique).
Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten