was smelten
Geplaatst: wo 16 nov 2011, 22:05
Hoi ik ben een beginnend imker, heb nu voor de tweede keer ingewinterd.
Had een emmer was gespaard met oude raten met hier en daar nog dood niet uitgelopen broed erin.
Heb dit in een jute zak in een oude weck ketel vol water (60 ltr) onder een rooster met afstand houders gedaan.
De eerste keer hebben we het niet aan de kook gekregen maar op ongeveer 80 graden.
Na afkoelen zat er toen een mooi dun geel laagje was op.
Daarna hebben we de deksel uit de kachel gehaald zodat het vuur direct tegen de ketel kwam en het geheel een uur of 4 gekookt.
Na afkoelen lag er een dikkere laag was op maar deze was het grootste deel grijs.
Ik heb wat van de grijze onderkant afgeschraapt en daarna in een pan gesmolten en pan onder doeken gedaan en laten afkoelen.
Na twee dagen dacht ik dat ik de was er uit zou kunnen pakken omdat deze gekrompen zou zijn, maar dit was niet het geval.
En de was is nog steeds bruin beige van kleur.
Nu is mijn vraag hoe krijg ik zuivere was.
PaulV
Had een emmer was gespaard met oude raten met hier en daar nog dood niet uitgelopen broed erin.
Heb dit in een jute zak in een oude weck ketel vol water (60 ltr) onder een rooster met afstand houders gedaan.
De eerste keer hebben we het niet aan de kook gekregen maar op ongeveer 80 graden.
Na afkoelen zat er toen een mooi dun geel laagje was op.
Daarna hebben we de deksel uit de kachel gehaald zodat het vuur direct tegen de ketel kwam en het geheel een uur of 4 gekookt.
Na afkoelen lag er een dikkere laag was op maar deze was het grootste deel grijs.
Ik heb wat van de grijze onderkant afgeschraapt en daarna in een pan gesmolten en pan onder doeken gedaan en laten afkoelen.
Na twee dagen dacht ik dat ik de was er uit zou kunnen pakken omdat deze gekrompen zou zijn, maar dit was niet het geval.
En de was is nog steeds bruin beige van kleur.
Nu is mijn vraag hoe krijg ik zuivere was.
PaulV