Op de foto zie je een Klaproosveldje in Zuid Frankrijk. In mijn jonge jaren kon ik er in ons land nog volop van genieten. Korenvelden vol klaprozen en korenbloemen: prachtig! En zij boden onze bijen een rijke oogst. Door overbemesting en herbiciden ging veel ervan verloren. Onze klaproos maakt deel uit van de grote Papaverfamilie, die 700 soorten omvat.
De papaverbloem heeft een zeer groot aantal meeldraden, die ruim pollen in de aanbieding hebben voor de bezoekers; een groot deel ervan is steriel en dient alleen voor de consumptie. Het bovenstandig vruchtbeginsel is doorgaans bolvormig en verdeeld in vier of meer zaadhokjes; Boven deze hokjes staan, zonder stijlen, de schuin-oplopende stempels ingeplant. Veelal is kruisbestuiving vereist, maar geen probleem, want bestuivers zijn er genoeg.
De kleur van het pollen van de klaproos is zeer donkerblauw tot zwart. Andere soorten hebben ook geel, wit, grijs.
De bloemen hebben geen nectarklieren en volgens de officiële literatuur wordt er niet op nectar gevlogen. Toch zou enig nader onderzoek wellicht nuttig kunnen zijn. In zijn artikel over de papaver laat Jaap van Popering een nectar foeragerende bij zien: zie: http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... r&start=10
Op mijn foto komt een hommel aanvliegen met uitgestoken tong; betekent dat ook niet, dat zij nectar verwacht?
Papavers produceren een soort melksap, dat bij gebruik een verdovende werking heeft; opium en morfine komen er vandaan. Op de foto links hebben bijen ervan gesnoept en zijn bedwelmd geraakt. Op de bloem rechts zit een sprinkhaan. Wat heeft deze hier te zoeken?
Papavers zijn een lust om naar te kijken vanwege de fraaie vormen en schitterende kleurschakeringen. Hier: een klaproos – een lichtpaarse variant - een stekelpapaver – een schijnpapaver met pluimvoetbij – de stekelpapaver argemon mexicana.
Ik dacht dat papaver alleen pollen gaf.
Staat ook zo in werkboek bijenhouden.
Misschien is er weinig water in de buurt en heeft het eerder geregend.
Dirk
Hé Dirk,
Lees jij de teksten niet bij mijn plaatjes?
hennie schreef: De bloemen hebben geen nectarklieren en volgens de officiële literatuur wordt er niet op nectar gevlogen. Toch zou enig nader onderzoek wellicht nuttig kunnen zijn. In zijn artikel over de papaver laat Jaap van Popering een nectar foeragerende bij zien: zie: viewtopic.php?f=49&t=24558&hilit=papaver&start=10 Op mijn foto komt een hommel aanvliegen met uitgestoken tong; betekent dat ook niet, dat zij nectar verwacht?
Onlangs heb ik wat opmerkelijke foto's gemaakt van de Klaproos/papaver welke wel erg druk door de bijen werd bezocht , daar is duidelijk nog het een en ander niet over bekend . Op de eerste is duidelijk een Honingbij met uitgestrekte tong ten teken dat deze nectar verwacht waar te nemen .
Op de volgende een hommel met uitgestoken tong welke duidelijk een druppel vloeistof tot zich neemt
Op deze zijn duidelijk ( gele pijl ) de druppels waar te nemen , en de blauwe pijl de rode tong van de hommelbij .