Hallo Paul,
Jouw frustraties zijn een bekend fenomeen onder beginners en jouw ervaringen staan niet op zich.
Voordat je gaat denken dat dit weer zo'n verhaal is die geen concreet antwoord geeft op je vragen, hierbij alvast mijn reactie op je vragen.
Wat kan je verwachten van je examen?
Vraag het je leraar, hij neemt de examens af, dus alles wat een ander zegt is speculatief.
Ik kan wel van alles typen, zeggen en beweren maar inhoudelijk heb je er weinig aan.
Welke kast is het meest geschikt?
Spaarkast
Afhankelijk wat jouw wensen zijn en jouw visie op bijenhouden. Ik kan me heel goed voorstellen dat die op dit moment nog niet duidelijk zijn, dus ik raad je aan om gewoon te beginnen met de spaarkast.
Dat is namelijk de meest voorkomende kast in Nederland. Je kunt dus makkelijk ergens een volk overnemen en in jouw kast huisvesten. Gebruik je een ander type kast, dan verklein je je zoekgebied en eventueel straks je afzetmarkt. Want het is heel goed mogelijk dat je na een x aantal jaren wilt overstappen van de spaarkast naar een ander type kast. Als je dan de spaarkast gebruikt, kan je die weer makkelijker kwijt. Jij hebt dus meer troeven in handen.
Een tweede reden om te gaan voor de spaarkast is de cursus. Die worden altijd gegeven in spaarkasten. Je opleiding en je ervaring is dus straks hierop gebaseerd. Als je wat meer ervaren bent en al wat langer bijen hebt hebt, ga je vanzelf meer trucjes en werkwijzen verzinnen. Wellicht kom je dan tot de conclusie dat je beter kunt overstappen naar een andere kast. Maar dan is het tenminste JOUW keuze, gebaseerd op jouw situatie en die aansluit bij jouw wensen.
Nog wat tips.
1)Als je handig bent, maak 'm dan zelf. Via deze website is er 1 te downloaden
http://www.imkerforum.nl/index.php?opti ... &Itemid=57
2) Houd je bij 1 type kast. Zelfs als het een spaarkast is. Menig imker (incl mijzelf) heeft/had spaarkasten staan van verschillende makers, maar het paste allemaal net niet / net wel. Heel frustrerend en het ontneemt je de pret van imkeren. Doe jezelf dus een plezier en koop/maak alleen gelijke kasten.
3) Extra kastmateriaal achter de hand is zelfs nog beter.
Welke materialen kun je alvast aanschaffen?
1) Imkerjack
2) Imkerhandschoenen
3) Beitel (liefst multifunctionele; zoals van Jackel)
4) Laarzen
5) De rest kan je in de loop van het jaar nog wel kopen. In Houthalen (België) vind elk jaar op 2e pinksterdag een bijenbeurs plaats. Dat is een mooi moment voor jou om je nieuwe en gebruikte spullen te kopen. Zelfs Nederlandse spaarkasten worden daar verkocht, maar neem dan wel een raampje mee om het ter plekke te proberen.
Wat raad ik je nog meer aan?
1) Schrijf je in bij de plaatselijke vereniging, de vereniging (lijkt niet altijd even interessant) maar de mensen die er komen kunnen misschien je misschien helpen met allerlei praktische zaken. Materiaal, standplaats, reizen, bijenvolken, aanspreekpunt tijdens je vakantie enz.
2) Koop geen slinger, maar probeer deze de 1e 2 jaar van iemand te lenen of samen te slingeren. Dit om de kosten de 1e jaren te drukken en omdat slingeren met anderen leerzamer en gezelliger is.
3) Heb een beetje geduld met oudere imkers. Ze hebben soms idd gebruiksaanwijzingen, maar ze bedoelen het goed. Haal er je voordeel uit en houd ze te vriend. Wie weet wat hij/zij nog voor je kan betekenen. Het zijn namelijk vaak de kleine zeldzame tips, en niet hun levensverhalen, die het verschil maken. Maar behoed je voor het volgende; Elke beginner stelt hier veel vragen, van hetzelfde, en er word vaak op gereageerd (door beginners) met de meest uiteenlopende antwoorden. Zo'n medium als dit kan dus verwarrend zijn.
4) Koop het boek bijen van Jurgen Tautz. Het is een heel interessant boek over bijen waardoor je bijen heel goed leert te begrijpen. Maar onthoud;
"Bijen lezen geen boeken, hooguit een keer een krant."
Groeten,
Bouna