Honing
Geplaatst: za 04 aug 2012, 20:29
Ik heb eigenlijk dit jaar voor de eerste keer voorjaars en zomerhoning kunnen slingeren.
Ik had de voorjaarshoning geslingerd , gezeefd met dubbele nylon zeef en afgeschuimd. Vervolgens heb ik de honing geroerd todat de roerspiraal strepen achterliet in de honing (ik weet anders niet hoe ik dit moet omschrijven), vervolgens heb ik deze ingepot op 7 juni. Ik had verwacht dat de honing ondertussen wel al uitgekristaliseerd zou zijn tot creme honing maar hij blijft stroperig vloeibaar.
Nu heb ik al veel gelezen dat het uitkristaliseren sterk afhankelijk is van welke dracht(en) deze komt.
Zijn er andere zaken die de kristalisatie kunnen bevorderen of afremmen ? Ik denk ,met het oog op dit voorjaar , watergehalte ook al was zeker 3/4 van het raam verzegeld. De temperatuur waarop de honing bewaard wordt ? Ik heb 1 potje in de ijskast gezet maar ook hier nog geen kristalisatie zichtbaar.
Of is het gewoon een kwestie van geduld ?
vriendelijke groeten
Bjorn
Ik had de voorjaarshoning geslingerd , gezeefd met dubbele nylon zeef en afgeschuimd. Vervolgens heb ik de honing geroerd todat de roerspiraal strepen achterliet in de honing (ik weet anders niet hoe ik dit moet omschrijven), vervolgens heb ik deze ingepot op 7 juni. Ik had verwacht dat de honing ondertussen wel al uitgekristaliseerd zou zijn tot creme honing maar hij blijft stroperig vloeibaar.
Nu heb ik al veel gelezen dat het uitkristaliseren sterk afhankelijk is van welke dracht(en) deze komt.
Zijn er andere zaken die de kristalisatie kunnen bevorderen of afremmen ? Ik denk ,met het oog op dit voorjaar , watergehalte ook al was zeker 3/4 van het raam verzegeld. De temperatuur waarop de honing bewaard wordt ? Ik heb 1 potje in de ijskast gezet maar ook hier nog geen kristalisatie zichtbaar.
Of is het gewoon een kwestie van geduld ?
vriendelijke groeten
Bjorn