Pagina 1 van 1
Witte bijen
Geplaatst: wo 03 okt 2012, 11:06
door ChrisS12
Balsamiek bloeit nog steeds in mijn natuur tuin. Vorige week zag ik witte bijeen de bloemen bestuiven. De bijeen zijn de formaat van een honingbij, maar zijn grotendeels wit. Het acterlijf is iets geel. Ik heb ze wel eens eerder gezien op de balsamiek. Kan iemand zeggen welke soort bijen dit zijn of dat de bijeen een mutatie misschien zijn?
Re: Witte bijen
Geplaatst: wo 03 okt 2012, 11:32
door Wim Joosten
Hallo Chris. Heb je een foto?
Kan het zijn dat de bijen wit zijn van het stuifmeel? Bij balsemien gebeurt dat namelijk: de bijen raken helemaal wit door het stuifmeel van de balsemien.
Re: Witte bijen
Geplaatst: do 04 okt 2012, 08:58
door petro
De enigste "vliegertjes" die ik op dit moment nog op de Balsemien zie, zijn hommeltjes(ter grote van de honingbij)Aan de kleur is niet meer te zien welk soort,ze zijn al weken geheel wit bestoven.
Petro
Re: Witte bijen
Geplaatst: do 04 okt 2012, 09:01
door Franschman
Witte bijen zijn een wonderbaarlijk fenomeen.
Het graf van het
Heilige Rita zou, volgens de legende ermee omzwermd zijn.
De H. Rita was de eerste vrouwelijke navolger van de H. Fransiscus, ook een dierenvriend, die zelf voor de dieren zou hebben gepreekt !!
In Assissi( Italiƫ) ligt de H. Rita opgebaard en is daar nu als een mummie te zien, gekleed in een zwart habijt dat voor deze orde
( Fransiscanen en Franciscanessen) nog gebruikelijk is. Deze informatie staat los van jou waarneming die vermoedelijk niet op bovennatuurlijke grond is gebaseerd maar op 'bepoedering' van een stuifmeel.

Re: Witte bijen
Geplaatst: do 04 okt 2012, 10:43
door JackC
Waar je het beste kunt zien dat het ook honingbijen zijn die op de balsemien vliegen is bij de kasten. Tot gisteren kwamen er nog grote aantallen bijen wit teruggevlogen, vandaag regent het helaas al de hele dag dus misschien is het nu wel afgelopen, de bloei neemt ook af. Wel heb ik dit jaar voor het eerst honing geslingerd van de reuzenbalsemien, de honingkamers, verwijderd eind juli, had ik daarvoor begin augustus maar weer teruggezet op enkele volken.toch nog een 15 kg honing eind augustus. Hierdoor ben ik wel wat later begonnen met varroabestrijding en inwinteren, ik hoop maar dat het nog goed zal gaan. Er zijn weliswaar grote tegenstanders van balsemien in Nederland, maar voor de bijen, hommels en aanverwanten lijkt het mij toch een genot.
Jack
Re: Witte bijen
Geplaatst: do 04 okt 2012, 23:04
door Jelte Pieter Dijkstra
Ik ben wel wat huiverig geworden voor Balsemien honing. Veel van die Balsemien monoculturen staan op enorme slibvervuilde plekken. O.a. vervuiling met zware metalen, maar wellicht ook andere stoffen. Er is nog weinig onderzoek naar gedaan, maar vervuilde honing is zeker niet uit te sluiten.
gr
Re: Witte bijen
Geplaatst: za 06 okt 2012, 20:35
door JackC
Ja, dat kan een probleem zijn, maar ja in mijn geval zal dat wel meevallen in mijn "eigen" tuin staat een paar honderd vierkante meter reuzenbalsemien, mijn andere stand is vlak bij de Geul van beide plekken is mij niets van vervuiling bekend, voor zover ik weet is de geul geen vervuild rivier c.q. beekdal.
Re: Witte bijen
Geplaatst: za 06 okt 2012, 20:36
door JackC
overigens JP zijn het nakomelingen van je eigen bijen die hier aan het werk zijn geweest, die zullen toch geen vuile honing maken

Re: Witte bijen
Geplaatst: zo 07 okt 2012, 22:17
door Jelte Pieter Dijkstra
overigens JP zijn het nakomelingen van je eigen bijen die hier aan het werk zijn geweest, die zullen toch geen vuile honing maken
Inderdaad want dat zijn hele slimme bijen!!
gr
Re: Witte bijen
Geplaatst: ma 05 nov 2012, 16:58
door ChrisS12
Beste allen,
Bedankt voor jullie reacties. Ik had geporbeerd een foto te maken, maar dat blijkt toch moelijk in de praktijk, ik ben niet zo snel! Nou ik hou het op honingbijen die onder de Balsamiek pollen zaten. Dat vinden ze blijkbaar erg lekker.
Chris S