Pagina 1 van 1

Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: ma 14 jan 2013, 22:30
door Bart de Coo
Crowder, Les en Heather Harrell. Top-Bar Beekeeping: Organic practices for honeybee health. White River Junction (Vermont, VS): Chelsea Green Publishing. (Te bestellen op hieronder vermelde site)


Een tijdje terug bestelde ik

http://www.tbhsbywam.com/

en ik schreef er een recensie over:

http://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtop ... =7&t=26536

Ik zei daar ergens dat dit boek het tweede lattenboek was dat verkrijgbaar is, naast The barefoot beekeeper van Phil Chandler. Ik werd tegengesproken door forumdeelnemer Drosinus, die mij wees op:

http://www.fortheloveofbees.com/topbar-beekeeping-book/

Onmiddellijk besteld en gelezen natuurlijk. Hieronder een klein recensietje.


Afbeelding


Toen ik een foto van de omslag zag, dacht ik dat ik te maken had met een oud boekje uit de jaren '70. Wat een oubollige vormgeving! Maar niks hoor; het boekje is gewoon vorig jaar verschenen, net als het boek van Mangum. De lattenbibliotheek breidt zich in rap tempo uit!

Zéér in tegenstelling tot het zware en dikke boek van Wyatt A. Mangum, is dit boek een echt beginnersboek. Volgens vast en oeroud recept komen wij eerst te spreken over de bij, dan over de benodigdheden en de meest basale handelingen, dan over de bedrijfsmethode, dan over het oogsten van honing en andere producten, dan over ziektes, dan over koninginnenteelt en tot slot over het zaaien en poten van drachtplanten. Het boekje telt ongeveer 170 pagina's, is geschreven in zeer toegankelijk Engels, heeft betrekkelijk weinig illustraties, is gedrukt op vrij zwaar papier en is voorzien van een prima register.

De schrijver beroept zich op meerdere decennia ervaring met deze kasten. Net als Mangum komt hij uitgebreid te spreken over het reizen met de lattenkasten en de koninginnenteelt. Opmerkelijk, want de raampjesimker zou niet zeggen dat die dingen gewoon mogelijk zijn met deze kasten. Bij het boek van Mangum zei ik het al en ik ga het hier luid en duidelijk herhalen: de lattenkast is geen geintje voor erbij, geen aardigheidje zoals een antieke korf of een observatiekast, maar een volstrekt serieus te nemen alternatief voor de raampjeskast. Dat blijkt overduidelijk uit beide boeken.

De schrijver is nogal aangestoken door het antroposofische virus, maar goed. Toch verenigt hij gewoon volken en knijpt hij gewoon koninginnen dood. Dus zó Rudolf Steiner is hij nou ook weer niet. Ik heb me weinig geërgerd, terwijl ik toch echt gloeiend de pest heb aan 'organic' en 'biologisch-dynamisch' en zo. Kun je nagaan.

Ik merk dat ik gauw ben uitgepraat. Ik denk dat ik Les Crowder en Heather Harrell nauwelijks een groter compliment kan geven. Het is een volstrekt leesbaar, kraakhelder en instructief boekje. Vakwerk. Bijzonder fraaie, kleine aanwinst voor je bijenbibliotheek.

Groet,

Bart

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: ma 14 jan 2013, 23:01
door Jelte Pieter Dijkstra
He Bart....
gaf jij geen Nederlands?
klein recensietje
witte sneeuw...

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: ma 14 jan 2013, 23:21
door Jelte Pieter Dijkstra
De vorige bijdrage was natuurlijk een plagerijtje.

Ik vond je recensietje erg leuk om te lezen. Erg leesbaar. Tot dusverre vond ik de TBH een aardigheid. Dat je er niet mee kunt reizen lijkt me helemaal niks...maar blijkbaar kan dat dus toch...
Stapelt alleen niet zo effecient in een aanhangwagen...en gaan de ramen niet kapot?
Het feit dat je niet meer hoeft de tillen met zware honingkamers spreekt me erg aan!

gr

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: di 15 jan 2013, 11:11
door Bart de Coo
Soms moeten we mekaar even jennen, JP. Soms is de verleiding gewoon te groot. :D

Over het reizen met lattenkasten. Mangum en Crowder werken allebei met 'pick-uptrucks'. Die zie je bij ons niet zo vaak. Wij zouden eerder kiezen voor een bestelbus, denk ik. Ik reis altijd met een klein aanhangertje. Dan zie ik dat ding in mijn achteruitkijkspiegel ronddansen. Zo'n geval lijkt mij dus niet zo geschikt voor de lattenkast! Je moet met deze kasten precies zo reizen zoals je denk dat het moet. Poepvoorzichtig, langzaam, oneffenheden vermijdend, 's morgens voor dag en dauw en zorg dat de latten muurvast zitten. Dat doet Mangum met duct tape.

Verder moet je, mede met het oog op het reizen, de kast niet te diep maken. Crowder heeft goede ervaringen met een diepte van 10 inch; 26cm dus, geloof ik, wat ietsje meer is dan de hoogte van een broedkamerraam. Mijn kasten zijn op dit moment veel te diep en ik moet een dezer maanden nog aan het werk om nieuwe te maken.

Over het tillen van honingkamers. Mangum maakt de vlieggaten aan de korte kant; hij werkt dus in warme bouw, zoals dat heet. Je zou zeggen dat de voorkant van het nest, de lat boven het vlieggat dus, niet verwijderd kan worden. Je zou zeggen dat je helemaal achteraan moet beginnen met latten verschuiven, voordat je helemaal als laatste de voorste lat bereikt. Mangum zorgt ervoor dat de voorste lat altijd leeg blijft. Zodra de bijen er raat aan willen bouwen, dan vervangt hij die voor een lege. Bij die voorste lat begint hij altijd zijn inspectie. Hij is dus meteen bij het broednest en hij kan het honingdeel, achterin het nest, volkomen met rust laten. Hij beschouwt dit inderdaad als een reusachtig voordeel van de lattenkast boven de raampjeskast, met name met het oog op de bestuiving, als de imker bij voorkeur zo veel mogelijk volken wil onderhouden als maar mogelijk is!

Groet,

Bart

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: di 15 jan 2013, 22:21
door martin b
Bart schreef; luid en duidelijk herhalen: de lattenkast is geen geintje voor erbij, geen aardigheidje zoals een antieke korf of een observatiekast, maar een volstrekt serieus te nemen alternatief voor de raampjeskast.

ik sluit me daar voligdig bij aan, ik zeg zelfs dat een tatte met glasramen de ideale kast is voor beginnenlingen.
voorbeeld, de meeste koninginencellen worden aan de zijkant gemaakt, (bij mij 90 proc.) maakt luik los kijk door raam, zie kleine speeldoppen, kijk week later zijn het al half opgetroken, kijk weer een week later, zijn ze nog open maar klaar om gesloten te worden. en dat alles zonder de kast lost gemaakt te hebbben.(en weet dan ook dat het tijd wordt om in actie te komen))
Alles op een laag, geen af en opstabelen elkekeer om de kast na te kijken, geen raampjes in elkaar te prutsen.en je kunt er gewoon mee reizen, heb door het reizen nog geen schade gehad, de enige keer dat er ramen afgebroken waren bij de toplat, was na het wintervoeren, 2 raaten waaren door het gewicht van de toplat losgekomen en naar de bodem gezakt. Omdat ze mooi op de zelfde plaast bleven staan heb ik niets aan gedaan en is het goed gekomen. en pas na de winter ze er uitgehaald
Ik weet dat ik met de latte minder toestanden heb, en dat het een gebruiksvrindelijke kast is en waar ook eens een meervrindelijke en voorspelbare bijenvolk in huist. Ik denk dat ik over 2 -3 jar geen spaarkasten meer heb, waar ik dan toch meer dan 35 jaar mee geimkerd mee heb.

sorry, kon het niet laten
de spaarkast is dood, leven de latte :D

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: wo 16 jan 2013, 08:57
door Bart de Coo
Martin,

Je moet er wel even bij vertellen hoe jouw kasten eruit zien. Jij hebt dus in een van de kastwanden een raam gemaakt. Mooi idee, een lattenkast schijnt daar erg geschikt voor te zijn.

Verder meen ik mij te herinneren dat jij een soort tussensysteem van lat en raam bedacht hebt. Was het niet zo dat jij alleen in het broeddeel het lattensysteem gebruikt? Jij hebt toch gewoon afstandstrips in de kast, zodat je er een honingkamer op kunt zetten?

Dan dat reizen. Vertel daar eens wat meer over alsjeblieft. Reis jij met een aanhanger? Gaat dat goed? Rij jij inderdaad overdreven voorzichtig of kun je gewoon gas geven?

Dat raatbreukverhaal ken ik. Ik werk nu drie seizoenen met deze kasten en ik heb twee keer raatbreuk gehad. Beide keren gebeurde dat toen het koud was. De eerste keer brak er een zware raat vol wintervoer af toen ik oxaalzuur ging verdampen en de twee keer gebeurde geloof ik laatst in oktober. Ik had een lege en droge raat apart gehangen en die brak zomaar af. Het was koud en dan is raat breekbaar als glas. Die zware voerraat bleef inderdaad gewoon kaarsrecht in de kast staan, dus ik heb het net als jij gewoon zo gelaten.

Groet,

Bart

Re: Alweer een schitterend lattenboek

Geplaatst: wo 16 jan 2013, 22:16
door martin b
Bart, het klopt wat je bechreef over mijn houtenwanden latte, aan de langzij kanten een glasraam met luikjes, en er kan een honingkamer boven opgeplaats worden. Door met de gelijke breedte top latte te werken als in de spaarkast, kan er afstand strippen in en kunnen de bijen naar boven.

Bij mijn nieuwe strolatte zit geen glas in, dat was me net iets te veel werk. nu 3 klaar waar van de laatste rond gevlochten is. de zijwanden en bodem aan een stuk.binnenkort volgen er foto's.

Dan het reizen, gewoon achter in de auto (bestel), en dan normaal rijden.
Dat gebeurde dan wel bij 20 plus temp., dus nooit met kou weer. dan is het zo als je schreef hard en breekbaar als glas.
Als extra zekerheid doe ik vanaf nu ze toplatte met 3 bamboe saté prikkers geven, gaatjes boren en dan met wat houtlijm ze vast zetten.