Toch ook even een reactie van mij op dit bericht.
Ik snap de vraag van de vraagsteller. Om deze nu gelijk tot onder het maaiveld te schoffelen is denk ik niet goed.
Wij allen proberen de Bij en alles er omheen onder de aandacht van dees en geen te brengen. Dan krijg je natuurlijk ook de vragen. Niet elke man/vrouw die op dit forum aangemeld is, is een volleerd Imker en stelt dus vragen.
Elk vraagt naar zijn kennis en wat hij wil weten. Ik zie ook opmerkingen voorbij komen van 'imkers' op dit forum dat ik mij wel eens iets af vraag..
Leeftijd en duur van imkeren is niet zalig-makend, maar zegt wél iets. Ik imker vanaf mijn 15e (1977) zonder Varoa en géén enge verhalen. Dat is nu helaas iets anders.
De vraag is simpel: De 'leek' vraagt of het mogelijk is om in zijn tuin een volk te huisvesten en er niet te veel aan te doen.
De antwoorden zijn divers. Met de beste bedoeling gegeven denk ik altijd maar, hoewel de laatste reactie wel héél kort door de bocht is als je het mij vraagt.
Als wij als imkers willen dat mensen geïnteresseerd raken en blijven, zullen we ook in de benadering naar newbees ons moeten 'aanpassen' aan de vraagsteller. Een lekker snel antwoordt als: Niet aan beginnen is makkelijk. Maar geeft geen antwoordt op de vraag van de 'leek' in dit geval.
Natuurlijk kan en kon je een volk aan zijn lot overlaten. Zeker als je denkt dat als je geen honing wilt oogsten, er verder ook niet zoveel bij komt kijken toch? Ze kunnen lekker in en uit vliegen, er is een huisje waar het volkje mag wonen. Wat wil een bijen volk nu eigenlijk méér? Nou, eigenlijk niets meer. Als je het zou kunnen vragen denk ik dat ze héél blij zullen zijn met je aanbod!
Alleen, er is meer aan de hand dan alleen maar huisvesten.
- Het volk is door de Varoa Destructor eigenlijk niet in staat om zich meer dan één seizoen goed te ontwikkelen. Door deze parasiet
worden er in het najaar onvoldoende ontwikkelde bijen geboren, die het niet lang genoeg uithouden om de winterzit te doorstaan.
- De meeste tuinen en gebieden bieden in het voorjaar een overvloed aan dracht. (stuifmeel en nectar) Maar, veel buitengebieden hebben in juli en augustus juist heel weinig dracht. Dus als de imker niet bij springt of naar een andere locatie reist, verhongerd het volk of krijgt nóg zwakkere winterbijen. (winterbijen worden in september oktober geboren en hebben een overvloed aan stuifmeel nodig voor hun ontwikkeling)
De imker reist naar drachtgebieden, voert dus bij als het nodig is en behandeld zijn volken tegen Varoa Destructor op de momenten dat het van essentieel belang is dat er sterke bijen noodzakelijk zijn voor de winterzit.
Dan nog het aspect van de zwermen: Een bijenvolk kun je zien als individu. Dat zich wil vermenigvuldigen. In mei (ongeveer) komt het volk in deze stemming doordat het vol gegroeid is na de stormachtige voorjaarsdracht en de koninging vliegt met ongeveer 50% van alle bijen de kast uit. Die moet je dus zien te vangen en weer in een andere kast stoppen..
Daarna, komen er na max 9 dagen meerdere nieuwe koninginnen uit, die ná elkaar uit hun cel kruipen. Elke koningin neemt weer een deel van het volk mee, tot er maar een hand vol over is en dit overblijvende volk eigenlijk geen overlevingskans meer heeft.
Als je alle zwermen kunt vangen, heb je nu 5 a 6 kasten/kastjes staan...
De imker grijpt in het voorjaar in en past een methode toe dat het volk 'denkt' dat er gezwermt is. Er is dan wél een 2e volkje gecreëerd, die in het najaar herenigt kan worden met het oude volk.
Het overblijvende deel is een normaal volk dat niet meer in zwermstemming komt, als de imker zijn werk een beetje goed gedaan heeft. Ook dát is niet 100% waar, bijen zijn een eigenzinnig volkje waar de doorgewinterde imker ook geregeld met opgetrokken wenkbrouwen bij staat en denkt: Ik had toch alles goed gedaan?
Mijn advies:
Als je geïnteresseerd bent, en zélf wilt imkeren is dat héél mooi, maar zomaar een volk neerzetten zou ik niet adviseren.
Ga dan bij een imker in de buurt in de leer (mentor) of ga een cursus volgen.
Wil je dat niet, dan is de andere optie die ook al eerder is aangehaald een goed alternatief: Bied de ruimte in je tuin aan bij de plaatselijke vereniging en je maakt één of meerdere imkers én hun bijen blij met een geschikte plaats.
Misschien pákt het virus je alsnog en ga je later tóch nog imkeren.
Hoop dat mijn verhaaltje je kan overtuigen van de goede bedoelingen van de leden van dit forum, maar dat 'zomaar' neerzetten géén goed plan is..
Jannes