Pagina 1 van 1

Hondsdraf

Geplaatst: za 11 mei 2013, 16:40
door maartenkleijne
Op de voorpagina heeft Hans vd Post een mooie intro geplaatst over hondsdraf.
Bij mij staat ze nu ook mooi te bloeien met 30m2 en er wordt best wel op gevlogen, ook al hebben de bloeiende prunussen en malussen meer voorkeur.
Ik probeer haar altijd in stand te houden, want ze is ook lekker in de soep en in een versterkende kruidenthee bij ziekte.
En voor zo'n sterk woekerende plant heeft ze verbazend weinig concurrentiekracht.
Om ze altijd te houden moet je nu en dan iets doen, bijvoorbeeld extra mesten, spitten of diep schoffelen om te concurrentie weg te doen.
En ze houdt van veel stikstof, ook een reden waardoor ze niet eindeloos stand houdt.

Als je ophoudt het gazon te maaien om er een wilde bloemenweide van te maken kan ze het eerste jaar het hele veld overwoekeren, maar het tweede jaar wordt t al minder en het derde jaar is er nog hier en daar een hoekje hondsdraf over.
In mijn jeugd werd de moestuin van 6 meter breed elk voorjaar vol compost gespit, behalve een halve meter langs de haag, waar de wilde planten mochten bloeien. Als de laatste groente er af was kon de hondsdraf in een paar weken tijd de hele 6 meter vanaf de haag overbruggen, spectaculair!

Re: Hondsdraf

Geplaatst: za 11 mei 2013, 21:22
door jjmvaningen
bij mij vliegen ze sporadisch op de hondsdraf.
das was 5 jaar geleden anders :) . toen werd er bij mij stevig gevlogen op hondsdraf (maar meer vanuit armoede denk ik).
er is nu teveel andere dracht om te halen en dan gaat de voorkeur uit naar iets anders.
ik herken het wel overigens.
groet, jacques

Re: Hondsdraf

Geplaatst: zo 12 mei 2013, 08:59
door semar
bij mij staat het er ook veel, en hoewel ze er minder druk opvliegen als de schietwilg wordt ze toch redelijk bezocht, al met al een leuke nevendracht waar je niet zo direct op rekend.

vriendelijke groet
Semar(Dominique)

Re: Hondsdraf

Geplaatst: ma 13 mei 2013, 22:09
door Bart de Coo
Op mijn voorjaarsdrachtstek, een boomgaard op een landgoed langs de IJssel, sterft het van de hondsdraf. Ieder jaar weer kijk ik of ik er bijtjes op zie zitten. Ik doe dat sinds de hondsdraf zoveel jaar geleden echt gonsde van de bijen. De hondsdraf staat daar vooral onder de eikenbomen in de schaduw. Ze hebben uiteraard heel veel concurrentie van vooral de appels en de wilgen, maar ook van de sleedoorn en de paardenbloem. Sindsdien nooit meer meegemaakt, dat de hondsdraf zo aantrekkelijk was dus.

Incidenteel een superdracht, maar vertrouw er niet op. Zelfde verhaal: de meidoorn. Op diezelfde stek ooit zwermachtig bevlogen, jaren geleden. Nadien nooit meer waargenomen.

Bart

Re: Hondsdraf

Geplaatst: di 14 mei 2013, 07:52
door petro
Wat het bevliegen van hondsdraf betreft is het elk jaar erg verschillend.Ik heb hier een stuk staan wat goed bevlogen werd totdat er fluitekruid begon te groeien waardoor het tijdens de bloei in de schaduw staat.Sindsdien alleen af en toe een hommel.

O ja: Bart,brilletje misschien? :)

Petro