Pagina 1 van 3
Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 16:05
door Primus
Ik schafte mij via internet een refractometer aan waarmee de Brixwaarde en Baumé en watergehalte gemeten kan worden. Van het type RHB-90ATC.
Mijn vraag is nu: hoe kan ik de refractometer Kalibreren ofwel ijken? Bij een gewone voor vochtgehalte doe je dat met gedistilleerd water en op 0 zetten. helaas gaat dat met deze Refractometer niet zo, hier staat de schaal niet tot 0 vermeld. Wie kan mij hierin helpen???
Alvast veel dank.
Primus
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 16:30
door Ewout
Je hebt daarvoor ijkhoning nodig, bij verschillende bijenshops (oa bijenhuis) verkrijgbaar.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 21:09
door Primus
En is er geen andere methode? ik woon niet in Nederland en in België weet ik niet of dat te koop is.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 21:24
door Ewout
Wat je zou kunnen doen is 820 gram suiker in 180 gram water oplossen (verhitten dus) en dan die oplossing te gebruiken om te calibereren op 18% / 82 Brix (bijvoorbeeld). Maar ik weet niet in hoeverre dat 100% accuraat is, want het zou mij niets verbazen als sacharose een iets andere brekingsindex heeft dan een mengsel van glucose en fructose.
Je kunt natuurlijk ook minder van die oplossing maken, (82 gram suiker op 18 gram water), maar met een keukenweegschaal is de precisie dan helemaal weg...
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 21:29
door Egbert
Het idee van kalibrering is dat je honing of iets dergelijks hebt, waarvan de brekingsindex bekend is. Hiermee kan jij jou refractometer instellen. Zelfs als alles perfect is, en je doet het bij meerdere refractometers, zal er altijd onderlinge verschillen zijn.
Het instellen is gebaseerd op mensen en zijn er dus afwijkingen
Ik denk als je het bovengenoemde mengel gebruik
Ewout schreef:Wat je zou kunnen doen is 820 gram suiker in 180 gram water oplossen (verhitten dus) en dan die oplossing te gebruiken om te calibereren op 18% / 82 Brix (bijvoorbeeld). Maar ik weet niet in hoeverre dat 100% accuraat is, want het zou mij niets verbazen als sacharose een iets andere brekingsindex heeft dan een mengsel van glucose en fructose.
dat je aardig goed zit met de index, ikzelf verwacht dat dit niet meer dan een 0,5% zal afwijken (maar wie ben ik om dat te zeggen). Als je de honing meet zou je de verwachte fout er in mee kunnen nemen.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 21:52
door Ewout
Excuses! 82 brix is 16,2% vocht. Want 820 gram suiker + 180 gram water maakt geen 1L.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 21:53
door Primus
Ik ga dat morgen zeker is uittesten, misschien best met gedistilleerd water?
Ik hou je op de hoogte.
Dank alvast.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: vr 14 jun 2013, 23:38
door alfa vulgaris
Brix is de eenheid voor massaprocent sacharose opgelost in water.
Voor honing wordt er voor het gemakt 0,7 ofzo bij opgeteld of afgetrokken weet ik niet meer precies.
Vochtgehalte honing wordt dus met een sacharose oplossingsmeter gemeten.
Klooien met die suikeroplossing maken gaat niet werken,kijk maar eens naar de significantie.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: za 15 jun 2013, 00:47
door Hans van der Post.
Primus schreef:Ik schafte mij via internet een refractometer aan waarmee de Brixwaarde en Baumé en watergehalte gemeten kan worden. Van het type RHB-90ATC.
Mijn vraag is nu: hoe kan ik de refractometer Kalibreren ofwel ijken? Bij een gewone voor vochtgehalte doe je dat met gedistilleerd water en op 0 zetten. helaas gaat dat met deze Refractometer niet zo, hier staat de schaal niet tot 0 vermeld. Wie kan mij hierin helpen???
Alvast veel dank.
Primus
Primus heb je niet in je "wijde" omgeving een imker die een geijkte refractometer heeft? je kunt dan je meter testen.
Re: Kalibrering Brix refractometer
Geplaatst: za 15 jun 2013, 01:38
door alfa vulgaris
potjes eikelhoning zijn maar 1 euro voor 50 gram 20% vocht honing meende ik.
kristaliseerd pas na 2 jaar o.i.d...verzendkosten zijn het duurst.